Το Ιράν επέκρινε έντονα τον Καναδά για την υποστήριξή του στις αμερικανικές ενέργειες στα Στενά του Ορμούζ, χαρακτηρίζοντας τις κινήσεις της Οτάβα “επίδειξη στρατηγικής σύγχυσης και υποταγής στον εκφοβισμό”.
Σε ανάρτησή του στο X, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν, Esmaeil Baghaei, δήλωσε ότι ο Καναδάς επέλεξε να “κατευνάσει” τις ΗΠΑ “την ίδια ημέρα κατά την οποία ο πρόεδρος των ΗΠΑ, επιδεικνύοντας κατάφωρη περιφρόνηση για την κυριαρχία και την ανεξαρτησία του Καναδά, παρουσίασε ολόκληρη τη χώρα ως μέρος των ΗΠΑ”.
Ο Baghaei αναφερόταν σε ανάρτηση του Ντόναλντ Τραμπ, τη Δευτέρα, η οποία παρουσίαζε την επικράτεια των ΗΠΑ να καλύπτει τον Καναδά, τη Γροιλανδία και την Ισλανδία.
Κατά τη δεύτερη θητεία του, ο Τραμπ έχει επανειλημμένα κάνει δηλώσεις σχετικά με τη μετατροπή του Καναδά στην 51η πολιτεία των ΗΠΑ και την προσάρτηση της Γροιλανδίας, η οποία αποτελεί ημιαυτόνομη περιοχή της Δανίας.
Οι δηλώσεις του Baghaei έγιναν μετά την καταδίκη από τον Καναδά των “αποσταθεροποιητικών ενεργειών” του Ιράν στη Μέση Ανατολή, με την Οτάβα να δηλώνει ότι θα συνεργαστεί με εταίρους για να διατηρήσει σημαντική πίεση στο Ιράν, μεταξύ άλλων μέσω κυρώσεων και της υποστήριξης των προσπαθειών για το άνοιγμα εκ νέου των Στενών του Ορμούζ, οι οποίες καθοδηγούνται από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο.
“Ο Καναδάς δεν μπορεί αξιόπιστα να παρουσιάζεται ως υπέρμαχος της “ειρήνης και ασφάλειας”, της “ελευθερίας της ναυσιπλοΐας” και του “διεθνούς δικαίου”, ενώ ταυτόχρονα στηρίζει την αμερικανική στρατιωτική επιθετικότητα και τις παράνομες, παρεμβατικές ενέργειες της Ουάσιγκτον στην περιοχή μας”, δήλωσε ο Baghaei, σύμφωνα με το CNBC.
“Αυτό δεν είναι ούτε “διπλωματία” ούτε “υπεύθυνη κρατική πολιτική”. Είναι… μια επιλογή που δεν θα προστατεύσει ούτε τον ίδιο τον Καναδά από τον αμερικανικό εκφοβισμό και την επιθετικότητα”, σημείωσε χαρακτηριστικά.
Αμφισβήτησε γιατί η Οτάβα θα επέλεγε να στηρίξει την Ουάσιγκτον, αφού έχει βιώσει αυτό που χαρακτήρισε “κακή πίστη των Αμερικανών” και γνωρίζει ότι οι αμερικανικές υπογραφές “γράφονται με μολύβι”.
Οι εμπορικές συνομιλίες μεταξύ Οτάβα και Ουάσιγκτον κατέρρευσαν τον περασμένο μήνα, με τον πρωθυπουργό Μαρκ Κάρνεϊ να δηλώνει ότι οι απαιτήσεις των ΗΠΑ είχαν ξεπεράσει τα όρια. “Ζήτησαν πάρα πολλά και προσέφεραν πολύ λίγα”, είπε.
Αυτό προκάλεσε την επιβολή δασμών σε καναδικά προϊόντα αξίας περίπου 20 δισ. δολαρίων, ενώ ο Καναδάς επέβαλε επίσης ανταποδοτικούς δασμούς “δολάριο προς δολάριο”, οι οποίοι θα τεθούν σε ισχύ στις 12:01 π.μ. ώρα Ανατολικής Ακτής των ΗΠΑ την Τρίτη.
Το Ιράν έχει επίσης στραφεί εναντίον άλλων συμμάχων των ΗΠΑ, όπως η Νότια Κορέα. Ο Baghaei προειδοποίησε τη Σεούλ τη Δευτέρα για ενδεχόμενη στρατιωτική εμπλοκή και υποστήριξη της αμερικανικής “επιθετικότητας”, πραγματοποιώντας ανάρτηση στο X στα κορεατικά.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Νότιας Κορέας φέρεται να δήλωσε το Σαββατοκύριακο ότι βρίσκεται σε “στενή επικοινωνία με τις αρμόδιες χώρες, προκειμένου να συμβάλει στην αποκατάσταση της ειρήνης και της σταθερότητας στη Μέση Ανατολή το συντομότερο δυνατό”.
Την περασμένη εβδομάδα, η Σεούλ δήλωσε ότι εξετάζει επιλογές, συμπεριλαμβανομένων στρατιωτικών μέτρων για την υποστήριξη της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας στα Στενά του Ορμούζ, σύμφωνα με το Reuters.
“Οποιαδήποτε άλλη χώρα διατηρεί στρατιωτική παρουσία ή συμμετέχει σε [αμερικανικές] επιχειρήσεις στον Περσικό Κόλπο και στα Στενά του Ορμούζ μπορεί να θεωρηθεί μόνο ότι στηρίζει άμεσα τους δράστες της επιθετικότητας, και αυτό θα οδηγήσει σε σοβαρές συνέπειες”, έγραψε ο Baghaei.
Αμερικανικές επικρίσεις
Αργά τη Δευτέρα, ο Αμερικανός βουλευτής Jason Crow (Δημοκρατικός από το Κολοράντο), βετεράνος του Στρατού Ξηράς των ΗΠΑ και μέλος της Μόνιμης Ειδικής Επιτροπής Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της Βουλής, χαρακτήρισε τον πόλεμο “απόλυτο τέλμα”.
Σε ανάρτησή του στο X, ο Crow δήλωσε ότι η σύγκρουση ήταν “πλήρως προβλέψιμη και αποτρέψιμη” και ζήτησε να τερματιστούν οι “αιώνιοι πόλεμοι” στη Μέση Ανατολή.
Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Πιτ Χέγκσεθ, είχε δηλώσει από τις αρχές της σύγκρουσης ότι αυτός δεν θα ήταν ένας “αιώνιος πόλεμος” για την Ουάσιγκτον.
Τις απόψεις του συμμερίστηκε ο γερουσιαστής Mark Warner (Δημοκρατικός από τη Βιρτζίνια), αντιπρόεδρος της Ειδικής Επιτροπής Πληροφοριών, ο οποίος επέκρινε τον πρόεδρο των ΗΠΑ Donald Trump σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα στο X.
“Ο πόλεμος με το Ιράν, τον οποίο επέλεξε να ξεκινήσει ο Τραμπ, κόστισε στους Αμερικανούς 100 δισεκατομμύρια δολάρια”, δήλωσε, προσθέτοντας ότι “κάθε δύο λεπτά, το ποσό αυξάνεται κατά ακόμη 1 εκατομμύριο δολάρια”.
Η κυβέρνηση “δεν είχε σημειώσει καμία πρόοδο” ως προς τους στόχους της σε αυτόν τον πόλεμο, δήλωσε, προσθέτοντας ότι “αυτό συμβαίνει όταν ξεκινάς έναν πόλεμο που επέλεξες να κάνεις, χωρίς σχέδιο, χωρίς στρατηγική, χωρίς συμμάχους και χωρίς τρόπο να απεμπλακείς”.

