Ναύπλιο:-Θαλάσσιες-ανεμώνες-επιτέθηκαν-σε-παιδιά-σε-παραλία-–-Τι-συμβαίνει-μετά-το-τσίμπημα
ΕΛΛΑΔΑ

Ναύπλιο: Θαλάσσιες ανεμώνες επιτέθηκαν σε παιδιά σε παραλία – Τι συμβαίνει μετά το τσίμπημα

Περιστατικά με επιθέσεις θαλάσσιων ανεμώνων σε παιδιά έχουν καταγραφεί στην παραλία Καραθώνας του Ναυπλίου. Οι θαλάσσιες ανεμώνες είναι κολλημένες στα βράχια και δεν μετακινούνται, ενώ αν κάποιος τις πλησιάσει μπορεί να υποστεί και έγκαυμα από το οξύ που εκκρίνουν κατά την επαφή.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ που μεταδόθηκε από το Mega, υπήρξαν δύο περιπτώσεις στην ίδια περιοχή. Μάλιστα, σ’ ένα από τα παιδιά προκλήθηκε σοβαρό έκζεμα, με αποτέλεσμα να νοσηλευτεί σε νοσοκομείο.

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-d1grnmr432pd)

Τι είναι οι θαλάσσιες ανεμώνες 

Στo Μega μίλησε η θαλάσσια βιολόγος του ΕΛΚΕΘΕ, Εμμανουέλα Βουτσινά, εξηγώντας ότι οι θαλάσσιες ανεμώνες «είναι μακρινοί συγγενείς των μεδουσών. Πρόκειται για ζώα που μοιάζουν με φυτά και τα οποία μοιάζουν με μέδουσες αν είναι αναποδογυρισμένες κατά κάποιον τρόπο. Είναι προσκολλημένες στον βυθό. Η ζωή τους είναι πάνω στα βράχια μόνιμα. Μετακινούνται με πολύ αργές κινήσεις.

«Όταν πάμε για κολύμβηση, ουσιαστικά μπαίνουμε εμείς σε ένα περιβάλλον που δεν μας ανήκει. Οπότε θα πρέπει να εξοικειωθούμε με την φύση. Αυτό που βλέπω από τις εικόνες, οι δυσάρεστες αυτές συναντήσεις με τα παιδιά έγιναν σε ρηχά νερά», συμπλήρωσε η κ. Βουτσινά.

Αναφορικά με το τι πρέπει να προσέχουμε, η κ. Βουτσινά ανέφερε τα εξής: «Σε οργανωμένες παράλιες καλό θα ήταν να υπάρχουν οι ναυαγοσώστες, τα υλικά για την παροχή πρώτων βοηθειών. Δεν μπορούμε να τις αποφύγουμε, είναι το σπίτι τους. Θα μπορούσε να μπει μια σήμανση αλλά, για τέτοιο ερεθισμό, φαίνεται πως τα παιδιά κάθονταν για ώρα με το βάρος τους πάνω στο ζωάκι. Σίγουρα μπορούν να δοθούν οδηγίες, αλλά καλό θα είναι να είμαστε λίγο περίεργοι και προσεκτικοί και να μπαίνουμε με μάσκα. Ό, τι δεν γνωρίζουμε να προσέχουμε. Οι ανεμώνες που ζουν σε αυτή την περιοχή αν τις αγγίξουμε με την παλάμη δεν θα προκαλέσουν ερεθισμό».

Τι πρέπει να κάνουμε αν μας τσιμπήσει θαλάσσια ανεμώνη

Από την πλευρά της, η ειδική Δερματολόγος, Πέννυ Δαλαμπούρα, εξήγησε: «Ανάλογα με την σοβαρότητα και την έκταση του εγκαύματος, το σημάδι μπορεί να μείνει και για πάντα. Το τσίμπημα που μας προκαλεί η ανεμώνη είναι ένα έγκαυμα. Εξαρτάται από τον αριθμό των πλοκαμιών τους, και φυσικά με τον αριθμό των κυστών που έχουν και απελευθερώνουν ένα οξύ το οποίο είναι καυστικό και μας προκαλεί τον πόνο, το εξάνθημα, την φαγούρα.

Αν κάποιος ακουμπήσει μια θαλασσιά ανεμώνη, το πρώτο που πρέπει να κάνει είναι να βγει άμεσα από την θάλασσα. Να προσπαθήσει να αφαιρέσει τα πλοκάμια είτε με γάντι είτε με κάτι άλλο, μια πλαστική κάρτα, αλλά όχι με γυμνά χεριά. Να κάνει κρύα επιθέματα στην περιοχή με θαλάσσιο νερό κι όχι με γλυκό νερό. Απαγορεύεται η τριβη, και στην συνέχεια καλό θα είναι να έχουμε μαζί μας ένα τζελ με αντισταμινικό ή ήπιο κορτικοστεροειδές σε μορφή αλοιφής. Αν υπάρχει αλλεργικό υπόστρωμα από πίσω, τότε θα πρέπει να πάει στην κοντινότερη μονάδα υγείας».

Ειδήσεις σήμερα:

Μητσοτάκης: Εθνικό πρόβλημα το δημογραφικό, έχουμε εφαρμόσει 60 πολιτικές για στήριξη οικογενειών

Σαν σήμερα πριν από 18 χρόνια ο θάνατος του Σμηναγού Κώστα Ηλιάκη σε θερμό επεισόδιο με τουρκικό F-16

Τέσσερις συλλήψεις για τα 200 κιλά κοκαΐνης σε κοντέινερ με γαρίδες στον Πειραιά – Ο Αλβανός εγκέφαλος και τα κέρδη 5 εκατ. ευρώ

Related posts

Χαλκιδική: Μαθητές στη Συκιά κάνουν κατάληψη, γιατί δεν υπάρχουν καθηγητές στο σχολείο τους

timesadmin

«Άδειασμα» στον Σούνακ και από το Βρετανικό Μουσείο – «Συνεχίζουμε τις συνομιλίες με την Ελλάδα για τα Γλυπτά»

timesadmin

Οσμάνι: Το όνομα της χώρας είναι Βόρεια Μακεδονία – Οποιαδήποτε άλλη ονομασία παραβιάζει το Σύνταγμα

timesadmin

Μπακογιάννης: Με Βαζέχα, Γιατρομανωλάκη και Νικολέττα Καρρά το ψηφοδέλτιο για τον δήμο Αθηναίων

timesadmin

Νέο έκτακτο δελτίο από την ΕΜΥ: Έρχονται βροχές, καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις τις επόμενες ώρες

timesadmin

Χαλκιδική: Με έριξαν στα νερά και με γρονθοκοπούσαν, λέει ο δημοτικός υπάλληλος που έπεσε θύμα ξυλοδαρμού

timesadmin