spot_imgspot_img

Related Posts

Top 5 This Week

Μητσοτάκης στον ΟΗΕ: Χαμηλοί τόνοι προς την Τουρκία, σταθερές θέσεις για casus belli και UNCLOS

Μητσοτάκης στον ΟΗΕ: Χαμηλοί τόνοι προς την Τουρκία, σταθερές θέσεις για casus belli και UNCLOS

Το μήνυμα του πρωθυπουργού για Τουρκία, Κυπριακό, ενέργεια και οικονομία – Η Ελλάδα ως γέφυρα σταθερότητας στην περιοχή

Μητσοτάκης στον ΟΗΕ: Χαμηλοί τόνοι προς την Τουρκία, σταθερές θέσεις για casus belli και UNCLOS

Αποστολή στη Νέα Υόρκη: Γιώργος Παπακωνσταντίνου

Χωρίς να ανεβάσει τους τόνους, αλλά προβάλλοντας τις πάγιες ελληνικές θέσεις, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε από το βήμα του ΟΗΕ το μήνυμα της Αθήνας προς την Άγκυρα: διάλογος με βάση το Διεθνές Δίκαιο και την UNCLOS, αλλά όχι υπό την απειλή πολέμου.

Η επιλογή του τόνου είχε τη σημασία της. Είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε διαφορετικό κλίμα από το πρόσφατο παρελθόν και ο Πρωθυπουργός επέλεξε να επαναλάβει τις σταθερές ελληνικές θέσεις χωρίς να ανοίξει νέο κύκλο έντασης.

Παράλληλα, έβαλε ψηλά το Κυπριακό, τα δύο μεγάλα ενεργειακά καλώδια και την εικόνα της ελληνικής οικονομίας στις αγορές, με ένα στοιχείο που ξεχώρισε: η Ελλάδα δανείζεται πλέον φθηνότερα από τέσσερις χώρες της G7.

Το μήνυμα για το casus belli

«Δεν μπορούμε να αλλάξουμε τη γεωγραφία μας. Είμαστε προορισμένοι να ζούμε δίπλα-δίπλα», είπε ο Πρωθυπουργός, περιγράφοντας την ελληνοτουρκική σχέση ως λεπτή και φορτισμένη από το βάρος της Ιστορίας.

Η θέση της Αθήνας παρέμεινε αμετάβλητη: διάλογος, πλήρης σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο και στις αρχές καλής γειτονίας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέφερε την UNCLOS ως το θεσμικό πλαίσιο για την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ και κράτησε στο τραπέζι το casus belli, χωρίς να ανεβάσει τη ρητορική.

Ουσιαστική πρόοδος, είπε, δεν μπορεί να υπάρξει όταν η άσκηση νόμιμων δικαιωμάτων συνοδεύεται από απειλή πολέμου.

Κυπριακό: «Δοκιμασία αξιοπιστίας»

Ιδιαίτερο βάρος είχε η αναφορά στην Κύπρο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε το Κυπριακό δοκιμασία αξιοπιστίας για τα ίδια τα Ηνωμένα Έθνη, ως προς την ικανότητά τους να υπερασπίζονται στην πράξη τις αρχές του Καταστατικού τους Χάρτη.

Η Ελλάδα, τόνισε, στηρίζει πλήρως τις προσπάθειες του Αντόνιο Γκουτέρες για επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων και εξέφρασε την προσδοκία η προσπάθεια να συνεχιστεί και μετά τη λήξη της θητείας του.

GREGY και Great Sea Interconnector στο βήμα του ΟΗΕ

Η ενέργεια και οι διασυνδέσεις ήταν από τα πιο καθαρά πρακτικά μηνύματα της ομιλίας.

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε ονομαστικά στο GREGY, που σχεδιάζεται να μεταφέρει ηλεκτρική ενέργεια από την Αίγυπτο προς την Ευρώπη, και στον Great Sea Interconnector, που θα συνδέσει τα ευρωπαϊκά δίκτυα με την Κύπρο και το Ισραήλ.

Στόχος της Αθήνας είναι να αξιοποιήσει τη γεωγραφική θέση της χώρας και να ενισχύσει τον ρόλο της ως πάροχος ενεργειακής ασφάλειας. Στο ίδιο πλαίσιο ενέταξε και την προστασία της εμπορικής ναυσιπλοΐας, προειδοποιώντας ότι κρίσιμες θαλάσσιες οδοί μετατρέπονται όλο και περισσότερο σε πεδία γεωπολιτικής αντιπαράθεσης.

«Είμαστε μια χώρα που χτίζει γέφυρες. Δεν είμαστε ταραχοποιοί», ήταν μία από τις φράσεις που ξεχώρισαν.

Η Ελλάδα που δανείζεται φθηνότερα από τέσσερις χώρες της G7

Στο οικονομικό σκέλος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να δείξει την απόσταση που έχει διανύσει η χώρα από τα χρόνια της κρίσης.

Υπενθύμισε ότι η Ελλάδα έχασε περισσότερο από το 25% του ΑΕΠ της και ότι πριν από επτά χρόνια μόλις έβγαινε από τη βαθύτερη οικονομική κρίση της σύγχρονης ιστορίας της.

Σήμερα, τόνισε, η οικονομία αναπτύσσεται ταχύτερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, προσελκύει σημαντικές άμεσες ξένες επενδύσεις, τα δημόσια οικονομικά εμφανίζουν ισχυρή εικόνα και το χρέος μειώνεται με ταχείς ρυθμούς.

Και έδωσε έναν αριθμό που συνοψίζει την αλλαγή της εικόνας στις αγορές: η Ελλάδα δανείζεται σήμερα με χαμηλότερο κόστος από τέσσερις χώρες της G7.

Γάζα: Η στρατηγική σχέση επιτρέπει και δύσκολες συζητήσεις

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στη Γάζα, λίγες ώρες μετά τη συνάντησή του με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τάχθηκε υπέρ της εφαρμογής του ειρηνευτικού σχεδίου, σημειώνοντας ότι μια τέτοια εξέλιξη υπηρετεί και τη μακροπρόθεσμη ασφάλεια του ίδιου του Ισραήλ.

Παράλληλα έδωσε και το μέτρο της σχέσης Αθήνας – Ιερουσαλήμ: ακριβώς επειδή η εταιρική σχέση είναι ισχυρή, μπορεί να υπάρχει ανοιχτός και ειλικρινής διάλογος.

Για τον Λίβανο προειδοποίησε ότι πρέπει να αποφευχθεί κενό ασφαλείας μετά τη λήξη της εντολής της UNIFIL, ενώ για τη Λιβύη επανέφερε τη βούληση της Ελλάδας να προχωρήσει σε συμφωνία για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών.

Φωτογραφία: REUTERS

Αποστολή στη Νέα Υόρκη: Γιώργος Παπακωνσταντίνου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Σφοδρή επίθεση Νετανιάχου στον Ερντογάν: Απειλεί την Ελλάδα, κατέχει παράνομα το βόρειο τμήμα της Κύπρου, είναι τύραννος

Επική ανατροπή για την Ελλάδα με Δουβίκα, 2-1 τη Σερβία και απόδραση από το Βελιγράδι, δείτε τα γκολ

«Θα προτιμούσα να είμαι στην κόλαση»: Θρήνος στη Βρετανία, 12χρονη μαθήτρια κρεμάστηκε μέσα στο δωμάτιό της, φέρεται να ήταν θύμα bullying

Metron Analysis: Στο 30,2% με προβάδισμα 14,4 μονάδων η ΝΔ, στο 15,8% η ΕΛΑΣ με απώλειες, κέρδη για ΠΑΣΟΚ, στην 8η θέση έπεσε η Καρυστιανού

191

Δια χειρός Θέμιδας Ζουγανέλη και Αλεξάνδρας Σταθοκωστοπούλου το «art de la table» στο Διόνυσος Zonar's: Μια βραδιά με υψηλές παρουσίες και φόντο την Ακρόπολη

26

Ποιες ουσίες χορήγησαν στον Μαζωνάκη: Μιδαζολάμη και Anexate στο μικροσκόπιο, το μυστήριο με την προποφόλη πριν από την πλασμαφαίρεση

74

netanyahu_apoxwriis_hor

62

«Είμαστε όλοι Μαρικάρμεν»: Κύμα συμπαράστασης στην Ισπανία για την 87χρονη ΑμεΑ, την έδιωξαν μέσα σε μισή ώρα από το σπίτι που έμενε επί 71 χρόνια!

188

Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός με το δεξί στη Euroleague: «100άρα» οι ερυθρόλευκοι, περίπατος οι πράσινοι στην πρεμιέρα, δείτε βίντεο

1

Τι αποκαλύπτει για την προσωπικότητά σας η επιθυμία να κοιμάστε με κλειστή πόρτα

Μεγάλη παγκόσμια έρευνα: Τι παθαίνουν τα ηλεκτρικά μετά τα 150.000 χλμ.;

Όσοι έχουν γεννηθεί αυτούς τους τρεις μήνες μπορούν επιτέλους να χαλαρώσουν

Ο γλύπτης του Καστελλόριζου που ζει και δημιουργεί σε μια αποθήκη καυσίμων 120 ετών, στην άκρη του Αιγαίου

Μια σοκολάτα-έκπληξη που «παίζει» πολύ

Με το «πάμε!»… υπάρχει κάτι που δεν πρέπει να ξεχνάει κανένα παιδί

Πρωτοφανής έρευνα στην Ισπανία: Οι άθεοι είναι περισσότεροι από τους καθολικούς - Σύμπτωση ή προειδοποίηση;

AI agent της OpenAI επιχείρησε να χακάρει το σύστημα υγείας της Αυστραλίας: Ενημερώθηκαν τρεις μήνες μετά

Το φορολογικό «κόλπο» με τις πολωνικές πινακίδες εξαπλώνεται

Δείτε Επίσης

Popular Articles