spot_imgspot_img

Related Posts

Top 5 This Week

ΗΠΑ: Ακριβότερο μέχρι και το χαρτί υγείας λόγω του εμπορικού πολέμου με τον Καναδά

Ακριβότερες αναμένεται να γίνουν ακόμη και οι πιο καθημερινές ανάγκες των καταναλωτών στη Βόρεια Αμερική, από το χαρτί υγείας έως τα χαρτομάντιλα, καθώς ΗΠΑ και Καναδάς εισέρχονται σε έναν εμπορικό πόλεμο, απειλώντας να ανατρέψουν δεκαετίες στενών και ειρηνικών εμπορικών σχέσεων.

‘Όπως γράφει ο βρετανικός Guardian, μετά την κατάρρευση των εμπορικών διαπραγματεύσεων μεταξύ Ουάσινγκτον και Οτάβας το περασμένο Σαββατοκύριακο, ο Καναδός πρωθυπουργός Μαρκ Κάρνεϊ δεσμεύτηκε να απαντήσει στους αμερικανικούς δασμούς “δολάριο προς δολάριο” και ανακοίνωσε κατάλογο σχεδόν 900 αμερικανικών προϊόντων που θα επιβαρυνθούν με δασμούς από 25% έως 50%, με ισχύ από τις 8 Σεπτεμβρίου.

Μεταξύ των προϊόντων που βρίσκονται στο στόχαστρο είναι και τα προϊόντα χάρτου. Ο Καναδάς προειδοποιεί ότι θα επιβάλει δασμούς 25% έως 50% στο “χαρτί υγείας και το χαρτί για χαρτομάντιλα” από τις 8 Σεπτεμβρίου, σε αντίποινα για την αύξηση των αμερικανικών δασμών στο 50%.

Παρότι το χαρτί υγείας και τα χαρτομάντιλα που καταναλώνονται στις ΗΠΑ παράγονται σε μεγάλο βαθμό εγχώρια, η αμερικανική βιομηχανία εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από τον Καναδά για τις πρώτες ύλες, χάρη στον τεράστιο δασικό πλούτο της χώρας.

Η Procter & Gamble, ιδιοκτήτρια του εμπορικού σήματος χαρτιού υγείας Charmin, είχε προειδοποιήσει πέρυσι ότι θα αναγκαστεί να αυξήσει τις τιμές λόγω των δασμών που ίσχυαν τότε.

Σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, οι ΗΠΑ εισήγαγαν το 2024 από τον Καναδά χαρτί υγείας αξίας 328 εκατ. δολαρίων, καθιστώντας τη χώρα με διαφορά τον μεγαλύτερο προμηθευτή του συγκεκριμένου προϊόντος στην αμερικανική αγορά. Μεγάλοι λιανέμποροι, μεταξύ των οποίων και η Costco, προμηθεύονται σημαντικό μέρος των προϊόντων χάρτου τους από τον Καναδά.

Η σημασία του χαρτιού υγείας για την αμερικανική αγορά αποτυπώνεται και στην κατανάλωση. Οι ΗΠΑ αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 20% της παγκόσμιας κατανάλωσης προϊόντων tissue, παρά το γεγονός ότι συγκεντρώνουν μόλις το 4% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Κατά μέσο όρο, κάθε Αμερικανός καταναλώνει 141 ρολά χαρτιού υγείας τον χρόνο, κατατάσσοντας τις ΗΠΑ στην πρώτη θέση παγκοσμίως ως προς την κατανάλωση, οριακά μπροστά από τη Γερμανία, όπου η μέση ετήσια κατανάλωση ανέρχεται σε 134 ρολά ανά άτομο.

Από το χαρτί υγείας στο ουίσκι

Οι ανατιμήσεις, ωστόσο, δεν περιορίζονται στα χάρτινα προϊόντα. Ο εμπορικός πόλεμος αναδεικνύει το πόσο βαθιά συνδεδεμένες είναι οι οικονομίες των δύο χωρών, την ώρα που οι καταναλωτές και στις δύο πλευρές των συνόρων ανησυχούν για τις επιπτώσεις στην ακρίβεια.

Οι αμερικανικοί δασμοί πλήττουν ήδη τα καναδικά αλκοολούχα ποτά, μεταξύ των οποίων δημοφιλείς μάρκες ουίσκι όπως τα Crown Royal και Canadian Club, τα οποία επιβαρύνονται σήμερα με δασμό 50%.

Ο Καναδάς δεν έχει επιβάλει αντίστοιχο οριζόντιο δασμό στα αμερικανικά αλκοολούχα ποτά. Ωστόσο, οι περισσότερες καναδικές επαρχίες έχουν απαγορεύσει την πώληση αμερικανικού αλκοόλ, ως αντίποινα για προηγούμενους αμερικανικούς δασμούς σε καναδικά προϊόντα.

Ο Ντόναλντ Τραμπ επικαλέστηκε μάλιστα τις απαγορεύσεις αυτές σε επίπεδο επαρχιών ως μέρος της νομικής αιτιολόγησης για την επιβολή των νέων δασμών κατά του Καναδά.

Ο Κάρνεϊ έχει ζητήσει από τους επικεφαλής των επαρχιών να εξετάσουν το ενδεχόμενο επαναφοράς των αμερικανικών αλκοολούχων ποτών στα ράφια. Ωστόσο, όπως σχολίασε ο πρωθυπουργός της Νέας Σκωτίας, Tim Houston, το αν οι Καναδοί θα σπεύσουν πράγματι να τα αγοράσουν όταν επιστρέψουν στα καταστήματα “είναι μια εντελώς διαφορετική συζήτηση”.

Ο Τραμπ υποστήριξε επίσης ότι οι νέοι δασμοί αποτελούν αντίποινα για τις καναδικές επιβαρύνσεις στα αμερικανικά γαλακτοκομικά προϊόντα. Η αμερικανική κυβέρνηση έχει επιβάλει δασμό 50% σχεδόν στο σύνολο των καναδικών γαλακτοκομικών προϊόντων, με εξαίρεση το καναδικό τυρί.

Ο Καναδάς έχει απαντήσει με δασμό 50% στα αμερικανικά γαλακτοκομικά προϊόντα και 25% στα αμερικανικά τυριά.

Στο στόχαστρο και η αλιεία

Στο στόχαστρο του Καναδά έχει βρεθεί και η αμερικανική αλιευτική βιομηχανία, με δασμό 25% σε ψάρια και θαλασσινά από τις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του κατεψυγμένου αστακού.

Η απόφαση προκάλεσε αντιδράσεις στο εσωτερικό των ΗΠΑ. Η Ρεπουμπλικανή γερουσιαστής Susan Collins, η οποία αντιμετωπίζει δύσκολη μάχη για την επανεκλογή της στο Μέιν, μία από τις σημαντικότερες περιοχές αλιείας αστακού στις ΗΠΑ, χαρακτήρισε την τελευταία κίνηση του Trump “λάθος”.

Στο στόχαστρο και η αυτοκινητοβιομηχανία

Ιδιαίτερα σημαντικές αναμένονται οι επιπτώσεις και στον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας. Δασμός 25% στα καναδικά αυτοκίνητα και εξαρτήματα αναμένεται να επηρεάσει την αμερικανική παραγωγή, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από καναδικά ανταλλακτικά και εξαρτήματα.

Ο Trump έχει απειλήσει να διπλασιάσει τον συγκεκριμένο δασμό, στο 50%, εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία έως την 1η Ιανουαρίου 2027.

Popular Articles