Ελιγμοί Τσίπρα στη σύγκρουση με ΠΑΣΟΚ: Η ατάκα «δεν είναι αντίπαλός μου ο Ανδρουλάκης» και το νέο άρθρο Καρτερού
Σε κίνηση αποκλιμάκωσης της έντασης με το ΠΑΣΟΚ προχωρά ο Αλέξης Τσίπρας, επιχειρώντας να χαμηλώσει τους τόνους μετά το μπαράζ αντιπαραθέσεων και τις εκατέρωθεν βολές των τελευταίων ημερών
Να πέσουν οι τόνοι στην πολιτική αντιπαράθεση της Ελληνικής Αριστερής Συμπαράταξης με το ΠΑΣΟΚ επιχείρησε χθες από το… Καρτερό της Κρήτης με φόντο το άρθρο του συνεργάτη του, Θανάση Καρτερού ο Αλέξης Τσίπρας, σημαίνοντας καταλλαγή στο προοδευτικό ημισφαίριο.
Με εμφανή τη διάθεση να περιοριστεί ο «εμφύλιος» της Κεντροαριστεράς, αλλά και να μείνουν ανοιχτοί τυχόν δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ των δύο πολιτικών κομμάτων, μιλώντας σε τηλεοπτική συνέντευξη στην Κρήτη ο κ. Τσίπρας τόνισε πως «σήμερα βεβαίως θα είμαστε σε τζαρτζαρίσματα. Γιατί να το πω έτσι; Είμαστε ανταγωνιστές, αλλά δεν πρέπει να αναπαράγουμε μία λογική ότι είμαστε οι βασικοί αντίπαλοι. Πάντως αντίπαλος δικός μου δεν είναι ο Ανδρουλάκης. Αντίπαλος δικός μου είναι ο Μητσοτάκης», αφήνοντας εκτός κάδρου τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη.
«Δεν έχω επιτεθεί»
Στο ίδιο πλαίσιο, «με έχετε δει να επιτίθεμαι στον Ανδρουλάκη; Δεν έχω επιτεθεί. Δεν με έχετε δει να βγαίνω και να καταγγέλλω ή να κάνω επιθέσεις ή να βγάζω ανακοινώσεις καθημερινά. Οι 7 στις 10 τοποθετήσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ είναι εναντίον της ΕΛ.Α.Σ.» παρατήρησε ο πρώην Πρωθυπουργός, εκφράζοντας τον σεβασμό του για τη Χαριλάου Τρικούπη.
Όπως είπε ο κ. Τσίπρας, «εγώ σέβομαι το ΠΑΣΟΚ, όπως σέβομαι και το ΚΚΕ, όπως σέβομαι και τον ΣΥΡΙΖΑ που θέλει να διατηρήσει την παρουσία του. Δεν επιτέθηκα εγώ να τους ξεκληρίσω, να τους διαλύσω. Ποτέ σε κανέναν. Εγώ σέβομαι όλες τις προοδευτικές δυνάμεις, την αυτονομία τους, τη δυνατότητα να υπάρχουν».
Το προοδευτικό «προσκλητήριο» του κ. Τσίπρα, μαζί με την αποστροφή του πως «προφανώς είμαστε ανταγωνιστές, αλλά ο ανταγωνισμός μας πρέπει να είναι στο πως θα παράγουμε καλύτερη πολιτική για να πείσουμε τους πολίτες, πως θα αντιπολιτευτούμε καλύτερα τη Ν.Δ. Όχι πως θα ασχολούμαστε καθημερινά, πως θα βγάζει ο ένας τα μάτια του άλλου», άφησαν παράλληλα για πρώτη φορά τόσο εμφατικά ένα παράθυρο δυνητικής προοδευτικής συνεννόησης ανοιχτό (ακόμη και αν αυτό περιλαμβάνει για την πλευρά Τσίπρα και τον Περισσό), μετά τη θυελλώδη σύγκρουση μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΕΛ.Α.Σ που εξελίχθηκε τα προηγούμενα εικοσιτετράωρα.
Τα επεισόδια
Αν και είναι η δεύτερη φορά που ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε πως το ΠΑΣΟΚ είναι «ανταγωνιστής» και όχι «αντίπαλος» της ΕΛ.Α.Σ, εντούτοις οι σφοδρές αντιδράσεις για το άρθρο του Θανάση Καρτερού στην «Εφημερίδα των Συντακτών», όπου καταλόγισε πολιτική «βλακεία» στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, εκτόξευσαν την ένταση μεταξύ των δύο κομμάτων.
Η Χαριλάου Τρικούπη είχε απαντήσει με μια «πύρινη» ανακοίνωση, λέγοντας πως «ο κ. Τσίπρας υπαγορεύει και ο κ. Καρτερός, ο άλλοτε λογογράφος του, εκτελεί με τη γραφίδα του την προσωπική επίθεση στον Νίκο Ανδρουλάκη», ανέφερε μεταξύ άλλων το ΠΑΣΟΚ, κατηγορώντας παράλληλα την πλευρά Τσίπρα για «τοξικότητα και λίβελο», ενώ η προσφυγή της Αναπληρώτριας Εκπροσώπου Τύπου της ΕΛ.Α.Σ, Άννας Παπαδοπούλου στη Δικαιοσύνη μετά την πρόσφατη κόντρα της με τον Δημήτρη Κωνσταντόπουλο, γνωστό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, δυναμίτισε ακόμη περισσότερο την πολιτική ατμόσφαιρα.
Σε αυτό το σκηνικό ήρθε να προστεθεί η συνέντευξη που παραχώρησε ο πρώην κυβερνητικός εταίρος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Πάνος Καμμένος, ο οποίος υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ότι «ο κ. Ανδρουλάκης βλέπει εναγωνίως ότι ο χώρος της Κεντροαριστεράς πηγαίνει αλλού» και ότι «προσπαθεί να σωθεί». Ο ίδιος ισχυρίστηκε ακόμη ότι το ΠΑΣΟΚ «έχει γαντζωθεί στο όνομα Ανδρουλάκης και πάει πίσω», ανοίγοντας ακόμη ένα μέτωπο με τη Χαριλάου Τρικούπη.
«Τσίπρας ίσον Μητσοτάκης; Αυτό δεν το δέχεται ούτε ο Μητσοτάκης, ούτε ο Τσίπρας. Αυτή είναι θεωρία του κυρίου Ανδρουλάκη. Ο κ. Ανδρουλάκης βλέπει εναγωνίως ότι ο χώρος της Κεντροαριστεράς πηγαίνει αλλού. Τα στελέχη του Σημίτη πάνε στη ΝΔ, τα μεν στελέχη του πατριωτικού ΠΑΣΟΚ δεν είναι πουθενά και τα στελέχη που του έχουν απομείνει από τους Παπανδρεϊκούς ετοιμάζονται να πάνε στον Τσίπρα. Προσπαθεί να σωθεί. Έχει μερίδιο ευθύνης. Έχει γαντζωθεί το ΠΑΣΟΚ στο όνομα Ανδρουλάκης και πάει πίσω. Εάν βγει ο Τσίπρας και πάρει ένα 16% και πει “ανοίγω τις πόρτες μου προς τη δημοκρατική παράταξη”, δεν θα πάνε μαζί του κομμάτια της Αριστεράς και του ΠΑΣΟΚ;», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Πάνος Καμμένος.
Το νέο άρθρο Καρτερού
Σήμερα πάντως με νέο άρθρο του ο Θανάσης Καρτερός απάντησε στις αντιδράσεις του ΠΑΣΟΚ τονίζοντας μεταξύ άλλως πως «δική μου η γραφίδα, δική μου η ευθύνη», ενώ έθεσε το ερώτημα «με ποιους σκοπεύει να πάει ο Ανδρουλάκης;». Ο κ. Καρτερός επιχειρεί να αποσυνδέσει τα γραφόμενά του από τον Αλέξη Τσίπρα γράφοντας χαρακτηριστικά «για να είμαστε εξηγημένοι, ούτε ρωτάω, ούτε έχω σκοπό να ρωτάω, κανέναν όταν γράφω κάτι. Δική μου η γραφίδα, δική μου η υπογραφή, δική μου η ευθύνη, δικό μου και τυχόν λάθος». Παράλληλα επιμένει στην κριτική του προς τον Νίκο Ανδρουλάκη αναρωτώμενος «με ποιους σκοπεύει να πάει;» κατηγορώντας τον ότι «με την ΕΛΑΣ γκρεμίζεις γέφυρες» και «με τις λοιπές από δω δυνάμεις ξέρουμε τι γίνεται». Για κοίτα τους – τους δημοκρατικούς πολίτες – λοιπόν και εξηγήσου, όπως λέει το άσμα: Με ποιους σκοπεύεις να πας και ποιους να αφήσεις; Πώς θα προκύψει η αλλαγή; Επ’ αυτών… νέφος» γράφει ο Θανάσης Καρτερός. Αναλυτικά το νέο άρθρο Καρτερού εδώ
Το διακύβευμα
Την ίδια ώρα, η διήμερη περιοδεία του Αλέξη Τσίπρα στην Κρήτη, με πρώτους σταθμούς το Λασίθι και το Ηράκλειο χθες και το Ρέθυμνο σήμερα, θεωρείται ως σημείο τριβής με το ΠΑΣΟΚ, που διατηρεί παραδοσιακά ισχυρές “πράσινες” δυνάμεις στο νησί, λόγω και της καταγωγής του Νίκου Ανδρουλάκη.
Πάντως, σε μια προσπάθεια να θέσει χθες την πολιτική ατζέντα, ο Πρόεδρος της ΕΛ.Α.Σ επιτέθηκε στην ΝΔ, διαμηνύνοντας πως ασυλία δεν θα υπάρχει για κανένα, αφού υπογράμμισε ότι «κανείς δεν είναι εκ προοιμίου ένοχος. Δεν θα υπάρχει ασυλία για κανέναν. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα έχει ασυλία και δεν μπορεί να έχει σε μια ευνοούμενη δημοκρατική πολιτεία ασυλία ανάλογα με το αξίωμά του».
Στο ίδιο αντιπολιτευτικό τέμπο κινήθηκε ο κ. Τσίπρας και με φόντο την ακρίβεια, κάνοντας λόγο για “αόρατο μνημόνιο”, ισχυριζόμενος πως «έχει αυξηθεί κατά 30% ο μέσος μισθός, ενώ το μέσο κόστος ζωής σε όλο το φάσμα των οικονομικών δραστηριοτήτων έχει αυξηθεί κατά 70, 80, 90, 100%».
Στο ίδιο μήκος κύματος κυμαίνεται όλη η τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε από την Κρήτη ο Αλέξης Τσίπρας, αφήνοντας διαδοχικές αιχμές για τους χειρισμούς της ΝΔ, συνέντευξη που αναμένεται να μεταδοθεί απόψε το βράδυ.
Το «Τσιπρόμετρο»
Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιλογή του πρώην Πρωθυπουργού να συνεχίσει την μετωπική σύγκρουσή του με την ΝΔ δεν είναι ασύνδετη με τα απανωτά επεισόδια πολιτικής αντιπαράθεσης με το ΠΑΣΟΚ, που έλαβαν χώρα τα τελευταία εικοσιτετράωρα. Τουναντίον, ο κ. Τσίπρας επιχειρεί με όλους τους τρόπους να καταδείξει πως πολιτικός αντίπαλός του είναι ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με μια συχνότητα κριτικής, που να επιβεβαιώνει την συγκεκριμένη επιλογή του.
Αυτό το νόημα ενείχε και η χθεσινή αποστροφή του κ. Τσίπρα πως «οι 7 στις 10 τοποθετήσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ είναι εναντίον της ΕΛ.Α.Σ.», οι οποίες κατά στελέχη της ΕΛ.Α.Σ απηχούν -και μαθηματικά- τις πραγματικές προτεραιότητες της Χαριλάου Τρικούπη με φόντο και την μάχη για τη δεύτερη θέση, αποφεύγοντας την κριτική στον Κυριάκο Μητσοτάκη με την ίδια συχνότητα και ένταση.
Στόχος, για τα ίδια στελέχη, είναι να «κορυφωθεί η πίεση απέναντι στην ΝΔ με ορίζοντα την πολιτική αλλαγή και όχι η πολεμική εναντίον του Αλέξη Τσίπρα», αφήνοντας στην πλευρά του ΠΑΣΟΚ τη δυνατότητα να αποδείξει με τη στάση της ποιος είναι ο στρατηγικός της αντίπαλος.
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
LIVE UPDATE
24
49
1
13
35
42

