Πώς-άλλαξε-ο-χάρτης-των-επενδυτών-στο-Χρηματιστήριο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς άλλαξε ο χάρτης των επενδυτών στο Χρηματιστήριο

Της -

Πηγή ισχυρών αποδόσεων για τους επενδυτές, αλλά και μαγνήτης ξένων και εγχώριων χαρτοφυλακίων καθώς και family offices, κάτι το οποίο αυξάνει το κοινό που έχει το Χρηματιστήριο Αθηνών στην επενδυτική κοινότητα, έχουν αποδειχθεί τα placements στα οποία έχουν προχωρήσει, με αυξημένο μάλιστα ρυθμό, το τελευταίο διάστημα οι ελληνικές εισηγμένες. Μέσα σε μόλις έξι μήνες έχουν γίνει οκτώ placements, ενώ εντός του έτους αναμένονται κι άλλα, με τις εισόδους διεθνών επενδυτών και θεσμικών να αυξάνονται ολοένα και περισσότερο και τις μεγάλες μετοχικές αλλαγές να συνεχίζονται.

Την προηγούμεν η εβδομάδα αιφνιδίασε την αγορά ακόμα ένα placement, με τον Απόστολο Βακάκη, μέσω της Tanocerian Maritime, να διαθέτει το 3% της Jumbo ή 4 εκατ. μετοχές σε ξένους επενδυτές μέσω της Citigroup. Ο πρόεδρος και βασικός μέτοχος της Jumbo διέθεσε τις μετοχές με discount 9,3% σε σύγκριση με την τιμή κλεισίματος του τίτλου, δηλαδή με τιμή διάθεσης τα 27,20 ευρώ ανά μετοχή, έναντι 30 ευρώ στο κλείσιμο. Σήμερα έκλεισε στα 27,22 ενώ μένει να φανεί η αξία στους μέτοχους, καθώς το placement είναι ακόμη πολύ πρόσφατο.

Είχε προηγηθεί στις 29/4 η διάθεση 5,47 εκατ. μετοχών της AustriaCard Holdings, ήτοι του 15,05% της εισηγμένης, μέσω της διαδικασίας του accelerated book building, με τον μέτοχο πλειοψηφίας, κ. Νικόλαο Λύκο, να διαθέτει το 6,05%, ενώ τόσο ξένοι όσο και Έλληνες θεσμικοί συμμετείχαν στη διαδικασία. Η τιμή του placement κυμάνθηκε μεταξύ 6,00 ευρώ έως 6,10 ευρώ (discount 9,1%-7,6% με βάση την τιμή κλεισίματος 6,60 ευρώ στο Χρηματιστήριο Αθηνών στις 29 Απριλίου 2024). Η μετοχή της AustriaCard κινείται 3% υψηλότερα περίπου, σε σχέση με το placement, ωστόσο και αυτό είναι ακόμη πολύ πρόσφατο deal.

Υπεραξία που ξεπερνά το 50%

Είναι πάντως γεγονός πως οι έξι συναλλαγές διάθεσης μετοχών που προηγήθηκαν από τον Νοέμβριο του 2023, με ώθηση την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από την Ελλάδα και με “πρωταγωνιστή” την αποεπένδυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από τις ελληνικές τράπεζες, έχουν δώσει νέα πνοή στο Χρηματιστήριο, προσελκύοντας διεθνή και εγχώρια χαρτοφυλάκια, ενώ έχουν οδηγήσει, στις περισσότερες περιπτώσεις, σε σημαντική υπεραξία για τους μετόχους των συγκεκριμένων εισηγμένων –είτε των νέων είτε των υφιστάμενων–, η οποία και ξεπερνά ακόμα και το 50%.

Όπως σχολιάζουν οι αναλυτές, η ισχυρή ζήτηση στις συναλλαγές διάθεσης μετοχών αντικατοπτρίζει τις ελκυστικές αποτιμήσεις των ελληνικών επιχειρήσεων, ενώ, πέρα από τα θετικά θεμελιώδη μεγέθη, είναι σημαντικό ότι αυτές οι τοποθετήσεις οδήγησαν σε αυξημένη εμπορική δραστηριότητα για τις μετοχές, δημιουργώντας μια θετική δυναμική για τις τιμές τους.

Η αρχή έγινε με τη διάθεση του 22% που είχε το ΤΧΣ στην Εθνική Τράπεζα τον Νοέμβριο του 2023. Η αποεπένδυση πραγματοποιήθηκε στην τιμή των 5,30 ευρώ ανά μετοχή, με τη συναλλαγή να προσελκύει πολύ έντονο ενδιαφέρον από επενδυτές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ενώ η συνολική ζήτηση ξεπέρασε τον αριθμό των προσφερόμενων μετοχών κατά 8 φορές. Αυτήν τη στιγμή οι μετοχές της Εθνικής διαπραγματεύονται 54% υψηλότερα από την τιμή τοποθέτησης, έχοντας προσφέρει σημαντική υπεραξία στους μετόχους.

Τον ίδιο μήνα είχαμε την είσοδο της UniCredit στο μετοχικό κεφάλαιο της Alpha Bank, με τη συμφωνία να περιλαμβάνει τη συγχώνευση των θυγατρικών τους στη Ρουμανία (δημιουργώντας την 3η μεγαλύτερη τράπεζα στη χώρα), την εμπορική συνεργασία στην ελληνική αγορά και τη συμμετοχή της UniCredit στο μετοχικό κεφάλαιο της Alpha Bank. Η ιταλική τράπεζα απέκτησε το 9% του μετοχικού κεφαλαίου της Alpha Bank που είχε το ΤΧΣ στα 1,39 ευρώ ανά μετοχή. Αυτήν τη στιγμή οι μετοχές της Alpha Bank διαπραγματεύονται 16% υψηλότερα από την τιμή συναλλαγής.

Στις αρχές Δεκεμβρίου του 2023 πραγματοποιήθηκε το placement της Helleniq Energy με  τις Paneuropean Oil και Industrial Holdings, που κατέχουν πλέον το 40,4% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, και το ΤΑΙΠΕΔ, που κατέχει τώρα το 31,2%, να προσφέρουν το 11% της συμμετοχής τους στους επενδυτές. Η προσφορά υπερκαλύφθηκε με τιμή στα 7,0 ευρώ ανά μετοχή, ενώ οι μετοχές της Helleniq Energy διαπραγματεύονται 24% υψηλότερα από την τιμή τοποθέτησης.

Ακολούθησε η ΓΕΚ Τέρνα στα μέσα Ιανουαρίου του 2024, με placement του 5,8% του μετοχικού της κεφαλαίου. Το ενδιαφέρον από την πλευρά των ξένων θεσμικών ήταν μεγάλο, με τη διάθεση των μετοχών να φτάνει τις 6 εκατ., οι οποίες αποκτήθηκαν με μέση τιμή 13,20 ευρώ. Σήμερα οι μετοχές της ΓΕΚ Τέρνα διαπραγματεύονται 24% υψηλότερα από την τιμή τοποθέτησης.

Στις αρχές Φεβρουαρίου ολοκληρώθηκε η αρχική δημόσια προσφορά του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, με τη μερική αποεπένδυση του Ελληνικού Δημοσίου, που διέθεσε το 30% σε επενδυτές, ενώ τα συνολικά ακαθάριστα έσοδα ανήλθαν σε 784,7 εκατ. ευρώ. Η δημόσια εγγραφή υπερκαλύφθηκε κατά 12 φορές, ενώ η τιμή διάθεσης ορίστηκε στα 8,20 ευρώ ανά μετοχή. Η πορεία της μετοχής, πάντως, ήταν αρκετά υποτονική, διαψεύδοντας τις προσδοκίες, καθώς κινείται μόλις 1,4% περίπου υψηλότερα από την τιμή διάθεσης.

Στις αρχές Μαρτίου έγινε η πλήρης αποεπένδυση του ΤΧΣ από την Τράπεζα Πειραιώς, με τις προσφορές να φτάνουν στα 10,7 δισ. ευρώ. Η τιμή διάθεσης ορίστηκε στα 4 ευρώ ανά μετοχή και σε premium, κάτι που για την Ευρώπη αποτέλεσε εξαίρεση, καθώς όλα τα αντίστοιχα placements πανευρωπαϊκά είχαν γίνει σε discount, ενώ σήμερα η μετοχή της συστημικής τράπεζας διαπραγματεύεται 2,8% χαμηλότερα στο ταμπλό της Λεωφόρου Αθηνών, ωστόσο, εν αναμονή του placement, από τις αρχές του έτους ως τις αρχές Μαρτίου, η μετοχή της Πειραιώς είχε αυξηθεί κατά σχεδόν 30%.

Τα placements που έρχονται

Σε ό,τι αφορά τα προσεχή placements, φυσικά, το μεγάλο deal το οποίο περιμένει η αγορά είναι η διάθεση του υπόλοιπου ποσοστού που κατέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην Εθνική Τράπεζα, του 18%, μια διαδικασία που αναμένεται να προχωρήσει στο β’ εξάμηνο του έτους, ενώ ενδέχεται να συνδυαστεί και με buyback.

Ανοιχτή παραμένει η προοπτική ενός δεύτερου placement της Helleniq Energy, ενώ, με στόχο να αυξήσει την ελεύθερη διασπορά της μετοχής στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς και της ρευστότητάς της, αναμένεται να προχωρήσει η Κρι Κρι. Σήμερα το 73,3% των μετοχών της ανήκουν στην οικογένεια Τσινάβου και το υπόλοιπο σε Έλληνες και ξένους θεσμικούς και σε λοιπούς μετόχους. 

Επίσης, έως το τέλος του 2024, και εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες της αγοράς, θα διατεθεί με ιδιωτική τοποθέτηση το 14% περίπου των μετοχών που ελέγχει ο όμιλος Fourlis στην Trade Estates. Στόχος είναι η μείωση του ποσοστού της Fourlis κάτω του 50%, από 64% σήμερα. Σύμφωνα με εγχώριους αναλυτές, η Prodea είναι μια περίπτωση η οποία μπορεί και αυτή να μπει στον χάρτη των placements, ώστε να αυξήσει και τη διασπορά της μετοχής της.

Ποιοι παράγοντες μπορεί να οδηγήσουν στις 1.550 μονάδες

Σύμφωνα με εγχώριους αναλυτές, το γνωστό χρηματιστηριακό ρητό που θέλει τις αγορές να υποχωρούν τους έξι μήνες από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο, το “Sell in May”, δεν θα βρει πρόσφορο έδαφος στο Χ.Α., και αυτό φάνηκε στις διαθέσεις των επενδυτών που, στο σερί ανδόδου που προηγηθηκε της τρέχουσας ήπιας διόρθωσης, είχα στείλει τον Γενικό Δείκτη σε νέα υψηλά έτους και 13 ετών. Όπως υποστηρίζουν, υπάρχουν καταλύτες που θα στηρίξουν την άνοδο της αγοράς στις 1.550 μονάδες σε πρώτη φάση και στις 1.600 μονάδες σε δεύτερη, εκτός βέβαια απροόπτου. Όπως τονίζει και η Depolas Investment Services, o Γενικός Δείκτης μπορεί να κινηθεί υψηλότερα τον Μάιο, εν μέσω και των μερισματικών αποκοπών.

Οι προσδοκίες για ταχύτερες μειώσεις επιτοκίων, τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου των εισηγμένων, από τα οποία τα μηνύματα προς το παρόν είναι ελπιδοφόρα, ο επαναπροσδιορισμός των μετοχών του FTSE-25 και η νέα σύνθεση του δείκτη MSCI Ελλάδας (αναμένετια σήμερα το βράδυ) –σε συνδυασμό με τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, οι οποίες παραμένουν ισχυρές– θα διαμορφώσουν την κίνηση προς τις 1.550 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη εντός του πρώτου εξαμήνου του έτους.

Όπως άλλωστε σημείωσε η Goldman Sachs, οι προοπτικές για άνθηση των επενδύσεων στην Ελλάδα από φέτος είναι ισχυρές, χάρη στο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων του Ταμείου Ανάκαμψης, το οποίο θα στραφεί περισσότερο πλέον στη στήριξη των κεφαλαιουχικών δαπανών, και όλα αυτά αναμένεται να στηρίξουν το Ελληνικό Χρηματιστήριο και να οδηγήσουν στην αναβάθμισή του σύντομα στην κατηγορία των ανεπτυγμένων αγορών. Σε αυτό το πλαίσιο, η Goldman συνεχίζει να βλέπει τον Γενικό Δείκτη να σκαρφαλώνει στις 1.550 μονάδες, καταγράφοντας νέο ράλι φέτος.

Ο Πέτρος Στεριώτης, μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τεχνικών Αναλυτών (IFTA), επισημαίνει από την πλευρά του πως η ανοδική τάση του Γενικού Δείκτη του Χ.Α. δεν μπορεί παρά να “μαγνητίσει” τα επενδυτικά βλέμματα που αναζητούν ικανοποιητικές αποδόσεις εν μέσω ενός απαιτητικού διεθνούς περιβάλλοντος. Αυτή, σε συνδυασμό με τις αναλύσεις ξένων οίκων που τονίζουν τη βελτίωση των θεμελιωδών της χώρας μας, προσελκύουν νέα θεσμικά κεφάλαια στη λεωφόρο Αθηνών.

Σε επίπεδο micro, τα δυνατά χρηματοοικονομικά αποτελέσματα βελτιώνουν έμπρακτα τις μελλοντικές αποτιμήσεις και τις εν δυνάμει μερισματικές αποδόσεις των εισηγμένων “χαρτιών”, ενώ οι επιχειρηματικές ζυμώσεις συντηρούν τις προϋποθέσεις για την πολυθρύλητη επιστροφή στις 1.500 μονάδες και άνω του Γενικού Δείκτη, όπως προσθέτει. 

Όπως σχολιάζει ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance, ο Γενικός Δείκτης υπεραποδίδει έναντι πολλών ξένων αγορών, κάτι που μπορεί να μεγεθυνθεί το επόμενο διάστημα, ενώ αρκετές ελληνικές μετοχές έχουν μπει και πάλι στα ραντάρ των θεσμικών. Παράλληλα, καταγράφεται μια μετακίνηση κεφαλαίων σε τίτλους μικρότερης κεφαλαιοποίησης, με το ενδιαφέρον να αυξάνεται σταδιακά, με κάποια χαρτοφυλάκια με ρευστότητα να ψάχνουν αποδόσεις, καθώς δεν ήρθε η διόρθωση που πολλοί περίμεναν.

Τεχνικά, κατά τον κ. Ζαχαράκη, η αγορά, όσο συντηρεί το επίπεδο των 1.435 μονάδων, κοιτά στο βάθος τις 1.520 μονάδες. Το επίπεδο των 1.473 μονάδων θέλει προσοχή βραχυπρόθεσμα, καθώς χρειάζεται σημαντική αύξηση τζίρου για να κατοχυρωθεί και να μη χαθεί. 

 

 

 

 

*Αναδημοσίευση από την εφημερίδα Κεφάλαιο

Related posts

Η μεγάλη στρέβλωση: Το 1% των επιχειρήσεων πληρώνει το 67% των φόρων

James Rollner

Κ. Σκρέκας: Μέχρι τώρα η Ελλάδα έχει πάρει τα πιο δραστικά μέτρα κατά της ακρίβειας – Αποκλιμάκωση σε 3.912 κωδικούς

timesadmin

Η ακτινογραφία των διαθέσιμων τιμολογίων ρεύματος – Οι φθηνότερες και οι ακριβότερες λύσεις

timesadmin

Άδ. Γεωργιάδης: Αυξάνεται το πρόστιμο της υποδηλωμένης εργασίας στα 10.500 ευρώ

timesadmin

Κ. Σκρέκας: Στόχος μας να ενισχύσουμε τους δεσμούς μας με την Ελβετία

timesadmin

Υπουργείο Εργασίας: Τι περιλαμβάνει το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο

timesadmin