ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα σχέδια για το χρέος μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας

-|-

Την ανάγκη, η Ελλάδα να συνεχίσει την προσπάθεια για την ενίσχυση της οικονομίας της, τονίζουν πηγές από τις Βρυξέλλες μετά την αναβάθμιση της περασμένης Παρασκευής από τη Standard & Poors, η οποία “κλείδωσε” την επενδυτική βαθμίδα.

Τονίζουν ότι είναι πολύ σπουδαίο, το ότι Ελλάδα κατάφερε να ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα μετά από μια πολυετή οικονομική κρίση, αλλά η προσπάθεια δεν σταματά εδώ, αφού η Ελλάδα απέχει ακόμη από το σημείο που βρίσκονταν προ της κρίσης. Θύμισαν μάλιστα, ότι το 2010, η Ελλάδα βρισκόταν στη βαθμίδα Α+ (τέσσερις βαθμίδες ψηλότερα απ’ ό,τι σήμερα) όταν μπαίνοντας στην κρίση, υποβαθμίστηκε από όλους τους οίκους αξιολόγησης.

Οι επόμενες αναβαθμίσεις μετά τη ΒΒΒ- θα είναι αυτές που θα κάνουν στην ουσία τη διαφορά σε ό,τι αφορά τη μείωση του κόστους του δημόσιου και του ιδιωτικού δανεισμού. Ωστόσο, όπως τόνιζαν οι ίδιες πηγές, θα πρέπει η Ελλάδα να συνεχίζει να αυξάνει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και στη συνέχεια των οίκων αξιολόγησης, αντιμετωπίζοντας τα πάγια προβλήματα όπως είναι το υψηλό χρέος, η υψηλή ακόμη ανεργία, η απόδοση του δημοσίου τομέα, η αύξηση της ροής παραγωγικών επενδύσεων. Όλα αυτά, ενώ θα πρέπει να σταθεροποιήσει με τα χρηματοδοτικά εργαλεία που της παρέχονται, υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξη, οι οποίοι θα βοηθήσουν στη σύγκλισή της με το μέσο ευρωπαϊκό όρο.

ΕSM βασικό σημείο η αύξηση της αξιοπιστίας

Σε ανάλυση που έκανε την Παρασκευή, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) επισήμαινε ότι οι επόμενες αναβαθμίσεις θα έρθουν σε συνάρτηση με τη μείωση του ρίσκου της χώρας. 

Τόνιζε συγκεκριμένα, ότι όσο υψηλότερη είναι η αξιολόγηση, τόσο πιο μακριά είναι η περιοχή επενδυτικής βαθμίδας και τόσο πιο εύκολο και φθηνότερο είναι για την Ελλάδα να δανειστεί από τις αγορές. Αν η Ελλάδα μπορεί να δανειστεί φθηνότερα, το ίδιο μπορούν και οι ελληνικές επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.

Τόνισε επίσης, ότι οι χρηματοπιστωτικές αγορές κάνουν μια σημαντική διάκριση μεταξύ εκδοτών ομολόγων χαμηλού και υψηλού κινδύνου: όσο χαμηλότερος είναι ο κίνδυνος, τόσο περισσότερο οι επενδυτές εμπιστεύονται αυτούς τους εκδότες.

Θύμισε επίσης ότι η διαβάθμιση του αξιόχρεου του δημοσίου αποτελεί σημείο αναφοράς και για τον δανεισμό του ιδιωτικού τομέα.

Κατέληγε δε λέγοντας ότι η Ελλάδα, θα πρέπει να συνεχίσει να πείθει τους επενδυτές ότι θα γίνει σταδιακά μια χώρα υψηλής πιστοληπτικής διαβάθμισης, ώστε να μεγιστοποιήσει τα οφέλη της επενδυτικής βαθμίδας, για την οικονομία και τους πολίτες. 

Τα σχέδια μετά την επενδυτική βαθμίδα

Στην κατεύθυνση αυτή, μετά την επίσημη ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, αλλάζει ταχύτητα. Στα μακροοικονομικά της, η Ελλάδα αναμένεται να διατηρήσει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης συγκλίνοντας με την Ε,Ε. Πιο εντυπωσιακές κινήσεις όμως αναμένονται στη διαχείριση του χρέους της. Από τον επόμενο χρόνο, θα αρχίσει να μειώνει τα ταμειακά διαθέσιμα των 35 – 37 δισ. ευρώ, μειώνοντας περαιτέρω το χρέος όχι μόνο ως ποσοστό του ΑΕΠ, αλλά – υπό ομαλές συνθήκες – και ως απόλυτο ποσό.

Επίσης, θα περιμένει την υποχώρηση των επιτοκίων της ΕΚΤ μόλις ο πληθωρισμός υποχωρήσει κοντά στα 2%, ώστε να υποβάλλει ένα μικρότερης διάρκειας “δοσολόγιο” για το 30ετές χρέος των 32,3 δισ. ευρώ την Ευρωζώνη (GLF), από το οποίο στο τέλος του χρόνου, θα έχει εξοφλήσει περίπου το 1/3 Τούτο με δεδομένο ότι θα έχει συνολικά 10,6 δισ. ευρώ (5,3 δισ. το 2022 και 5,3 δισ. ευρώ το 2023).

Επίσης, θα μειώσει τον βραχυπρόθεσμο δανεισμό σε έντοκα γραμμάτια του ελληνικού δημοσίου, ώστε να επιμηκύνει τη μέση διάρκεια αποπληρωμής του χρέους που είναι σήμερα τα 17,7 χρόνια. 

Τέλος, θέτει ως φιλόδοξο στόχο, να μειώσει το χρέος όσο πιο κοντά γίνεται στο 100% του ΑΕΠ μέχρι και το 2023, όταν πλέον θα πρέπει να εξυπηρετεί και τα δάνεια του επίσημου τομέα.

Διαβάστε ακόμα:

* Κ. Μητσοτάκης για αναβάθμιση S&P: “Περήφανοι για την αναγνώριση όσων έχει πετύχει η χώρα μας”

* Κ. Χατζηδάκης: Παραπάνω από θετική η έκθεση της S&P για την ελληνική οικονομία

Related posts

Την Παρασκευή η πρώτη εκδήλωση “Business Partners Awards” για τις επιχειρήσεις-συνεργάτες της ΔΥΠΑ

timesadmin

ΕΛΣΤΑΤ: Νέα αύξηση 0,2% του εμπορικού στόλου τον Μάιο

wp-needuser

Αιφνιδιαστικοί έλεγχοι της Επιτροπής Ανταγωνισμού για τις σχολικές εκδρομές

timesadmin

Εξάμηνη αναστολή πλειστηριασμών για τους πληγέντες των πυρκαγιών Ιουλίου, Αυγούστου και Σεπτεμβρίου

timesadmin

DBRS: Έτος μεγάλων προκλήσεων το 2024 για όλες τις οικονομίες – Η ανθεκτικότητα της Ελλάδας και τα εμπόδια για περαιτέρω αναβάθμιση

timesadmin

Οριακή υποχώρηση του πληθωρισμού στο 2,9% τον Φεβρουάριο με αυξήσεις 6,7% στα τρόφιμα

timesadmin