ΣΥΡΙΖΑ:-Πώς-σκέφτεται-η-κυβέρνηση-να-διαφυλάξει-την-αδιάλειπτη-λειτουργία-των-ψηφιακών-συστημάτων-της-χώρας;
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Πώς σκέφτεται η κυβέρνηση να διαφυλάξει την αδιάλειπτη λειτουργία των ψηφιακών συστημάτων της χώρας;

ΣΥΡΙΖΑ: Πώς σκέφτεται η κυβέρνηση να διαφυλάξει την αδιάλειπτη λειτουργία των ψηφιακών συστημάτων της χώρας;

πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ

«Πώς σκέφτεται το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, μετά από αυτά τα συμβάντα, να διαφυλάξει την αδιάλειπτη λειτουργία των ψηφιακών συστημάτων της χώρας;», διερωτάται ο τομεάρχης ψηφιακής διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιώργος Καραμέρος σε συνέχεια των δηλώσεων του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης με αφορμή το διεθνές ζήτημα που δημιουργήθηκε στα αεροδρόμια και τις τράπεζες.

«Είναι γνωστό ότι τα Linux συστήματα ιδιαίτερα στους servers δεν πάσχουν από τέτοια προβλήματα μαζικής διάστασης. Σκέφτεται η κυβέρνηση να στραφεί περισσότερο προς servers ελεύθερου λογισμικού έστω σαν backup servers σε περίπτωση τέτοιας ανάγκης;», συνεχίζει ο Γ. Καραμέρος, τονίζοντας πως «είναι ακατανόητο αν όχι απαράδεκτο το πως ένας τεχνολογικός γίγαντας κάνει update λογισμικού για crowdstrike και cloud χωρίς λήψη όλων των μέτρων ασφαλείας». «Προκύπτει δε πως δεν λειτουργούσε όλο το office 365 σε πάρα πολλές περιπτώσεις. Δεν ήταν ότι έκαναν update to kernel του os κατά τα γραφόμενα. Όταν μάλιστα αυτό έχει ξαναγίνει, πρέπει τα αρμόδια υπουργεία να διαφυλάξουν τα δικαιώματα του Δημοσίου εγείροντας ζήτημα απαιτήσεων κατά περίπτωση», καταλήγει.

Υπενθυμίζεται ότι το πρωί της Παρασκευής ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ανέφερε ότι «στην Ελλάδα είναι πολύ μεμονωμένα τα προβλήματα» και πρόσθεσε: «Στη χώρα μας η αναβάθμιση του επίμαχου λογισμικού θα γινόταν αργότερα και γι’ αυτό δεν επηρεάστηκαν σε μεγάλο βαθμό τα συστήματα.

Σε ό,τι αφορά στους απλούς χρήστες των Windows, ο υπουργός διευκρίνισε ότι δεν θα επηρεαστούν, καθώς το εν λόγω λογισμικό ασφάλειας χρησιμοποιείται από μεγάλες επιχειρήσεις.

Από πλευράς του, ο ειδικός στην ασφάλεια στον κυβερνοχώρο Νταν Καρντ, επισήμανε στον Guardian ότι οι πολίτες «πρέπει να παραμείνουν ήρεμοι», ενώ οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν την παγκόσμια τεχνική βλάβη που «έριξε» τα συστήματα και προκαλεί σωρεία προβλημάτων.

«Μοιάζει με σφάλμα σε μια τακτική ενημέρωση ασφαλείας, αντί για οποιαδήποτε μορφή υπερεπίθεσης στον κυβερνοχώρο», σημείωσε.

«Οι εταιρείες θα πρέπει να βεβαιωθούν ότι οι ομάδες πληροφορικής τους υποστηρίζονται καλά, καθώς θα μπορούσε να είναι ένα δύσκολο και πολύ αγχωτικό Σαββατοκύριακο για αυτές καθώς βοηθούν τους πελάτες τους», υπογράμμισε.

Related posts

Χαρδαλιάς για το «Innovation Attica Hackathon 2024»: Απευθύνουμε ανοικτή πρόσκληση σε όσους έλκονται από την καινοτομία και τη νεοφυή επιχειρηματικότητα

wp-needuser

Τεστ αξιοπιστίας και κύρους για Ελλάδα και Ευρώπη η υπόθεση Μπελέρη

protothema.gr

Χρήστος Σταϊκούρας: Στο Λουξεμβούργο για το Συμβούλιο Υπουργών Μεταφορών της ΕΕ

timesadmin

Αυγενάκης για ελέγχους στην αγορά: Δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω, όποιοι κι αν είναι αυτοί που παρανομούν

wp-needuser

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση θα παραμείνει ξαπλωμένη στην πολιτική «ξαπλώστρα» της ή θα λάβει άμεσα μέτρα μείωσης των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων;

protothema.gr

Γιώργος Γεραπετρίτης: Στο Βερολίνο για τη Διαδικασία του Βερολίνου για τα Δυτικά Βαλκάνια

James Rollner