Νίκος-Παναγιωτόπουλος-στον-realfm-97,8:-Η-ΕΕ.-προσανατολίζεται-να-αυστηροποιήσει-την-πολιτική-για-το-μεταναστευτικό-–-Τι-είπε-για-τις-αυξημένες-ροές
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νίκος Παναγιωτόπουλος στον Realfm 97,8: Η Ε.Ε. προσανατολίζεται να αυστηροποιήσει την πολιτική για το μεταναστευτικό – Τι είπε για τις αυξημένες ροές

Για την πολιτική της Ε.Ε. στο μεταναστευτικό, την συνεργασία Ελλάδας – Τουρκίας και τις μεταναστευτικές ροές προς την χώρα μας μίλησε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νίκος Παναγιωτόπουλος στους Νίκο Χατζηνικολάου και Κάτια Μακρή από τη συχνότητα του Realfm 97,8.

Αναφορικά με την επιστολή της προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στους ηγέτες των κρατών – μελών της Ε.Ε. με την οποία τονίζει την σημασία της εφαρμογής της δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας για το μεταναστευτικό ο Νίκος Παναγιωτόπουλος σχολίασε: «Όντως βλέπουμε ότι η Ε.Ε. προσανατολίζεται να αυστηροποιήσει την πολιτική για το μεταναστευτικό βλέποντας τις πιέσεις που δέχονται παρά πολλές χώρες, τις αντιδράσεις των κυβερνήσεων αυτών των χωρών που προέρχονται βέβαια και από τις πιέσεις από την κοινωνία, η οποία δυσανασχετεί. Ιδίως σε χώρες όπως η Γερμανία και αυτή η δυσαρέσκεια τροφοδοτεί την Ακροδεξιά με τα γνωστά αποτελέσματα».

Και συνέχισε: «Άρα βλέπουμε μία στροφή προς την αυστηροποίηση. Η Τουρκία και η σχέση με την Τουρκία είναι ένα κομμάτι της. Αυτό που έχει να κάνει με την Τουρκία εκτιμώ εγώ αφορά την συμφωνία Ε.Ε. και Τουρκίας για την διαχείριση του μεταναστευτικού, η οποία ισχύει από το 2016. Πλην όμως δεν εφαρμόζεται από το 2019 με δικαιολογία τότε τον Covid που είχε ξεσπάσει αλλά δεν είναι στο τραπέζι ως απειλή ή ως πραγματικότητα και πρέπει να εφαρμοστεί. Η συμφωνία αυτή κάνει λόγο και για επιστροφές. Η Τουρκία δεν πραγματοποιεί επιστροφές. Εκτιμώ ότι το προσεχές διάστημα θα πιεστεί να το κάνει. Αυτές οι πιέσεις μπορεί να έχουν και οικονομικά ανταλλάγματα, δηλαδή να είναι ωραίου τύπου πιέσεις».

Παράλληλα εξήγησε ότι «όταν η φον ντερ Λάιεν κάνει λόγο για επιστροφές δεν εννοεί για επιστροφές από την Γερμανία στην Ελλάδα. Κάνει λόγο για επιστροφές σε τρίτες χώρες και κυρίως στις χώρες προέλευσης».

«Τώρα το θέμα είναι εδώ η Ελλάδα να διαπραγματευθεί κατά τρόπο εθνικά επωφελή και έξυπνο. Έχει ήδη αναλάβει μεγάλο βάρος, μεγάλη πίεση στο παρελθόν. Το υφίσταται και τώρα έχει όμως λόγο γιατί έχει κάνει πράγματα στο μεταναστευτικό», σημείωσε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου.

Αναφορικά με την συνάντηση του με τον Τούρκο ομόλογό του, υπουργό Εσωτερικών, Αλί Γερλικαγιά ο Νίκος Παναγιωτόπουλος εκτίμησε ότι θα γίνει σύντομα. «Αν δεν γίνει μέχρι το τέλος του μήνα θα γίνει σίγουρα μέσα στις αρχές Νοεμβρίου», είπε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου.

Για την σημερινή κατάσταση με τις μεταναστευτικές ροές ο Νίκος Παναγιωτόπουλος τόνισε «η κατάσταση στο πεδίο: Οι ροές είναι αυξημένες όχι εξαιτίας της εμπόλεμης σύρραξης πλέον με χερσαίες επιχειρήσεις στον Λίβανο. Από εκεί με κάποια λογική αναμένονται αυξημένες πιέσεις. Δεν έχουν όμως εκδηλωθεί ακόμα. Δεν το βλέπουμε ακόμα στους αριθμούς».

«Η αύξηση των ροών που ξεκίνησε στην ουσία από το τέλος του προηγούμενου έτους και σταθερά εκτυλίσσεται καθ’ όλη την διάρκεια του τρέχοντος έτους είναι όπως έχω πει περί το 50% με 60% σε σχέση με τους περσινούς αριθμούς», σημείωσε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου.

Σε ερώτηση ποιο είναι το χειρότερο σενάριο στο μεταναστευτικό ο Νίκος Παναγιωτόπουλος ανέφερε ότι «το σενάριο είναι ξαφνικά να ανοίξει ο διάδρομος από την Βόρεια Αφρική και να έχουμε πολύ μεγαλύτερα νούμερα της τάξεως κάποιων χιλιάδων. Είναι πολύ αδύναμο σενάριο. Αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται να έχουμε κάποια τέτοια ένδειξη».

Ειδικότερα για την αναταραχή που προκλήθηκε από φήμες ότι η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο δημιουργίας κέντρου υποδοχής προσφύγων και μεταναστών στην Κρήτη ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου ξεκαθάρισε «υπήρχε από πριν ένας σχεδιασμός στο υπουργείο όχι για την δημιουργία δομής αλλά για την δημιουργία ενός προσωρινού χώρου φύλαξης όλων αυτών με όρους ελεγχόμενους μέχρι να μεταβούν στα λιμάνια της βόρειας Κρήτης και να μεταφερθούν στην ενδοχώρα. Επί του παρόντος δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο και θα ήθελα εδώ να είμαι σαφής. Είναι σενάρια όμως τα οποία κάθε κυβέρνηση οφείλει να εξετάζει».

Επιπλέον εκτίμησε ότι η Τουρκία δεν θα προσπαθήσει να «εργαλειοποιήσει» τους μετανάστες στον διάλογο που έχει με την Ελλάδα. «Δεν θεωρώ πιθανό ένα τέτοιο σενάριο αλλά εμείς θα επιμείνουμε ότι στο πεδίο αυτό είναι γνωστές οι διαφορές μας είναι γνωστή και η σκληρή γλώσσα που κατά καιρούς- παλαιότερα ως υπουργός Άμυνας είχα χρησιμοποιήσει αναφορικά με τις συμπεριφορές της Τουρκίας. Εδώ όμως το μεταναστευτικό είναι ένα πεδίο στο οποίο οφείλουμε να συνεργαστούμε διότι η συνεργασία θα είναι επωφελής και για τις δύο χώρες. Και όταν λέω συνεργασία εννοώ μία πιο εντατική προσπάθεια σε όλα τα επίπεδα, στο επιχειρησιακό, στο επιτελικό, σε κορυφαίο πολιτικό επίπεδο για να καταπολεμήσουμε τις εγκληματικές οργανώσεις -δεν υπάρχει άλλος τρόπος να το διατυπώσω αυτό- των διακινητών», είπε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Στη συνέχεια σημείωσε ότι «υπάρχει μία βελτιωμένη συνεργασία στο πεδίο» μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. «Πάντα όμως θα αναζητούμε τρόπους να βελτιώνεται ακόμη περισσότερο. (..) Από τα αποτελέσματα εκτιμώ ότι υπάρχει περιθώριο βελτίωσης», τόνισε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου.

«Εμείς συνδιαμορφώνουμε την συζήτηση που έχει αρχίσει στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή για αυστηροποίηση διατάξεων για το άσυλο και για τις επιστροφές κλ.π. Θεωρώ όμως ότι σε κάθε περίπτωση αυτό που δεν πρέπει να γίνει και πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία και δεν μιλάω μόνο για την Ελλάδα, είναι μονομερείς ενέργειες. Δηλαδή αποφάσεις κρατών αυθαίρετα και μονομερώς χωρίς να υπάρχει μία συνεννόηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο», είπε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου.

Ακούστε το ηχητικό:https://www.enikos.gr/wp-content/uploads/2024/10/2024-10-15-Νικόλαος-Παναγιωτόπουλος-Χατζηνικολάου.mp3

Related posts

Βορίδης από Βόλο: Θα ορισθεί η ημερομηνία και ο τόπος συνάντησης του πρωθυπουργού με τους Θεσσαλούς αγρότες

timesadmin

ΣΥΡΙΖΑ: Το βίντεο που άνοιξε τον δρόμο για την «κόκκινη κάρτα» στον Πολάκη – Η επόμενη ημέρα και τα ερωτήματα

James Rollner

Ανδρουλάκης: «Η κοροϊδία και η αλαζονεία θα αποδοκιμαστούν από τον λαό στις ευρωεκλογές»

protothema.gr

Χριστοδουλίδης για τα 50 χρόνια από τον Αττίλα ΙΙ: Η μη λύση για το Κυπριακό δεν είναι λύση

James Rollner

Νέα Αριστερά: Οι πολίτες βιώνουν χάος στις εφημερίες, οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ εξοντωτικές συνθήκες εργασίας

protothema.gr

Βουλή: Όλο το βιντεοληπτικό υλικό για το τροχαίο δυστύχημα στην είσοδο της Βουλής το 2021, παραδόθηκε άμεσα στις αρχές

timesadmin