ΥΓΕΙΑ

Κορωνοϊός : Long COVID αναπτύσσει μία στις 10 εγκύους που μολύνονται

Κορωνοϊός-:-long-covid-αναπτύσσει-μία-στις-10-εγκύους-που-μολύνονται

Ποια είναι τα συμπτώματα που επιμένουν για περισσότερο καιρό και ποιες έγκυοι κινδυνεύουν περισσότερο.

Μία στις δέκα γυναίκες που μολύνει ο κορωνοϊός στη διάρκεια της κυήσεως, εκδηλώνουν μακροχρόνια συμπτώματα της COVID-19, αναφέρουν επιστήμονες από τις ΗΠΑ.

Σε μελέτη που πραγματοποίησαν με περισσότερες από 1.500 εγκύους, διαπίστωσαν ότι πολλές εξακολουθούσαν να έχουν συμπτώματα της λοίμωξης επί τουλάχιστον έξι μήνες μετά την αρχική νόσο τους. Τα πιο συχνά συμπτώματα που ανέφεραν ήταν:

  • Αίσθημα εξάντλησης με την παραμικρή προσπάθεια (82% των εγκύων με long COVID)
  • Κόπωση (75%)
  • Ζάλη (62%)

Τα ευρήματα της μελέτης παρουσιάσθηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Εταιρείας Μητρικής-Εμβρυϊκής Ιατρικής (SMFM) των ΗΠΑ. Όπως είπαν οι ερευνητές, παρακολούθησαν την πορεία της υγείας 1.503 εγκύων από 46 αμερικανικές πολιτείες και την πρωτεύουσα Ουάσινγκτον.

Λίγο περισσότερες από τις μισές (το 51%) ήσαν εμβολιασμένες εναντίον του κορωνοϊού. Οι έξι στις δέκα (το 61%) νόσησαν από COVID μεταξύ Δεκεμβρίου 2021 και Αυγούστου 2023. Η μέση ηλικία όσων νόσησε ο κορωνοϊός ήταν τα 32 χρόνια.

Ποιες κινδυνεύουν

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 9,3% όσων είχαν νοσήσει, εξακολουθούσαν να έχουν συμπτώματα έξι μήνες ή περισσότερους μετά την αρχική νόσο. Πιθανότερο ήταν να συμβεί αυτό σε εγκύους που έπασχαν από ορισμένα υποκείμενα νοσήματα, όπως:

  • Παχυσαρκία (αύξανε τον κίνδυνο εμμενόντων συμπτωμάτων κατά 63%)
  • Κατάθλιψη ή αγχώδη διαταραχή (ο κίνδυνος αυξανόταν κατά 2,64 φορές)

Επιπλέον, οι πιθανότητες μακροχρόνιων συμπτωμάτων λόγω του κορωνοϊού ήταν αυξημένες (κατά 66%) σε όσες αντιμετώπιζαν οικονομικά προβλήματα. Σε συμφωνία με προγενέστερες μελέτες, εξ άλλου, όσο πιο βαριά είχαν αρρωστήσει αρχικά οι έγκυοι, τόσο περισσότερο κινδύνευαν να αναπτύξουν Long COVID.

Ωστόσο το τρίμηνο της κυήσεως κατά την εποχή της λοίμωξης, δεν φάνηκε να σχετίζεται με τα εμμένοντα συμπτώματα, διευκρίνισε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr. Torri D. Metz, αναπληρώτρια καθηγήτρια Μαιευτικής και Γυναικολογίας στο Πανεπιστήμιο της Γιούτα.

Οι ερευνητές συνεχίζουν την έρευνά τους για να εξακριβώσουν τις εκβάσεις των βρεφών από τις μητέρες που παρουσίασαν long COVID.

Η περίληψη της μελέτης είχε δημοσιευθεί τον περασμένο μήνα στην ιατρική επιθεώρηση American Journal of Obstetrics and Gynecology.

Φωτογραφία: iStock

Related posts

Χρόνια προστατίτιδα: Πώς επηρεάζει τον ψυχισμό των πασχόντων

James Rollner

Αυτός είναι ο μεγαλύτερος παράγοντας κινδύνου για όσους πάσχουν από παχυσαρκία [μελέτη]

timesadmin

Άνοια: Αυτοί είναι οι παράγοντες κινδύνου – Δείτε τι πρέπει να αποφύγετε (pics)

timesadmin

Η ουλίτιδα συνδέεται με τον καρκίνο, προειδοποιούν οι επιστήμονες

timesadmin

Μάγκνουσον: Πόσο σοβαρή είναι η ρήξη προσθίου χιαστού – Τι πρέπει να γνωρίζουμε

timesadmin

Σαλμονέλα: Τι είναι και πότε πρέπει να δείτε γιατρό

timesadmin