Κατατέθηκε-η-τροπολογία-για-την-ειδική-εισφορά-στους-ηλεκτροπαραγωγούς
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κατατέθηκε η τροπολογία για την ειδική εισφορά στους ηλεκτροπαραγωγούς

Κατατέθηκε απόψε στη Βουλή η τροπολογία με την οποία επιβάλλεται η ειδική εισφορά στις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο, η οποία καθορίζεται σε 10 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Τα έσοδα από την εισφορά θα χρηματοδοτήσουν την επιδότηση των οικιακών τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας τον Αύγουστο, το ύψος της οποίας θα οριστικοποιηθεί ως το τέλος της εβδομάδας, προκειμένου οι τελικές τιμές καταναλωτή να κυμανθούν κοντά στα 15 σεντς ανά κιλοβατώρα. Σύμφωνα με τις διατάξεις της τροπολογίας η εισφορά επιβάλλεται κατά αρχήν για το μήνα Αύγουστο με δυνατότητα παράτασης μέχρι τρεις μήνες.

Η ρύθμιση αυτή όπως επισημαίνεται είναι αναγκαία για να αντιμετωπιστεί η αύξηση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας για τους καταναλωτές εξαιτίας της ανόδου των τιμών πώλησης του ρεύματος από τις μονάδες φυσικού αερίου σε επίπεδο σημαντικά υψηλότερο από το κόστος παραγωγής. Και αποσκοπεί στον περιορισμό της υπερβάλλουσας κερδοφορίας των μονάδων φυσικού αερίου.

Με την ίδια τροπολογία ορίζεται ότι με πρωτοβουλία των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας θα μεταφερθούν από την 1η Αυγούστου οι αγροτικές παροχές στο ειδικό τιμολόγιο “Γαία”. Μέχρι τις 31 Οκτωβρίου οι αγρότες και οι οργανισμοί εγγείων βελτιώσεων που δεν επιθυμούν να παραμείνουν στο ειδικό τιμολόγιο, μπορούν να το δηλώσουν στον προμηθευτή τους. Τυχόν ληξιπρόθεσμες οφειλές των αγροτών για καταναλώσεις μέχρι 31 Δεκεμβρίου ρυθμίζονται με μηδενικό επιτόκιο.

Πηγή: ---

Related posts

Φραγμό στις παράνομες ελληνοποιήσεις προϊόντων ΠΟΠ βάζει το ΥΠΑΑΤ

timesadmin

ΕΛΣΤΑΤ: Αυξήθηκαν διαθέσιμο εισόδημα και κατανάλωση, μειώθηκαν οι αποταμιεύσεις

wp-needuser

ΑΑΔΕ: Εργασίες για την εκκαθάριση ΕΝΦΙΑ 2024

protothema.gr

Νέοι κανόνες για δανειολήπτες, services και εξωδικαστικό

timesadmin

Στα 13,1 δισ. ευρώ το ΠΔΕ το 2024 με συμπληρωματικό προϋπολογισμό 900 εκατ. ευρώ

James Rollner

Μάχη με την Eurostat για να αποτραπεί η αύξηση χρέους κατά 12 δισ. ευρώ

wp-needuser