ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δανεισμό 10 δισ. ευρώ για το 2024 ανακοίνωσε ο ΟΔΔΗΧ

-|-  

Δανεισμό 10 δισ. ευρώ ανακοίνωσε για 2024 ο ΟΔΔΗΧ, ο οποίος σχεδιάζει επίσης τη μείωση των ταμειακών διαθέσιμων κατά 3,65 δισ. ευρώ και περιορισμό των εκδόσεων εντόκων γραμματίων, ενώ στο βάθος διαφαίνεται και η πιθανότητα έκδοσης “πράσινου ομολόγου”. 

Στην ανακοίνωση του ο ΟΔΔΗΧ προαναγγέλλει την πρόωρη αποπληρωμή εντόκων και νέα δόση για την πρόωρη αποπληρωμή του διμερούς δανείου με τις χώρες της Ευρωζώνης (Greek Loan Facility – GLF), υπολογίζοντας για τον λόγο αυτό κεφάλαια ύψους 12 δισ. ευρώ.

Από το πρόγραμμα του ΟΔΔΗΧ προκύπτει ότι παρότι οι πραγματικές δανειακές ανάγκες για τον επόμενο χρόνο δεν ξεπερνούν τα 5-5,5 δισ. ευρώ, το δανειακό πρόγραμμα για το 2024 θα έχει μάλλον δύο σενάρια, ένα με δανεισμό στα 7 δισ. ευρώ και ένα δεύτερο στα 10 δισ. ευρώ. 

Η υπέρβαση των αναγκών χρηματοδότησης γίνεται για να εξυπηρετηθεί η επιπλέον ζήτηση που υπάρχει ήδη για ελληνικά ομόλογα από διεθνείς επενδυτές οι οποίοι θα αυξήσουν τις θέσεις τους μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Αυτοί οι – περισσότερο – συντηρητικοί επενδυτές (κυρίως ασφαλιστικά ταμεία και ασφαλιστικές εταιρείες) οι οποίοι θα διαχειριστούν τα ελληνικά ομόλογα ως αποταμίευση ή ρευστά διαθέσιμα, είχαν μέχρι τώρα μικρή συμμετοχή (περίπου 6%) στις εκδόσεις νέων τίτλων. Μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδα το ποσοστό αυτό μπορεί ακόμη και να διπλασιαστεί. 

Η επιπλέον ζήτηση που θα δημιουργηθεί αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ των 6 δισ. και των 10 δισ. ευρώ. Η ζήτηση αυτή θα καλυφθεί κατά ένα μέρος από τις επιπλέον εκδόσεις ομολόγων για το 2024 και κατά ένα δεύτερο μέρος, από τα ομόλογα που θα πουλήσουν τα Hedge Funds τα οποία μειώνουν ήδη, αργά αλλά σταθερά, τις θέσεις τους στα ελληνικά ομόλογα. 

Η μείωση του υπολοίπου των εντόκων 

Μια δεύτερη κίνηση με πολλαπλό στόχο είναι η μείωση του ανεξόφλητου υπολοίπου των 11,7 δισ. ευρώ σε έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου κατά 2-3 δισ. ευρώ και η αντικατάστασή τους με τίτλους διάρκειας μεγαλύτερου του ενός έτους. Με την κίνηση αυτή θα υπάρξει μεγαλύτερη ρευστότητα στα ελληνικά ομόλογα. Αυτό θα καλύψει τη μεγαλύτερη ζήτηση, από παλιούς και νέους επενδυτές. 

Το δεύτερο κέρδος είναι ότι η μεταφορά χρέους από βραχυπρόθεσμους σε μακροπρόθεσμους τίτλους θα επιμηκύνει τη μέση διάρκεια του δημοσίου χρέους από τα 17,2 χρόνια που είναι σήμερα. Θα βελτιώσει επίσης περισσότερο το προφίλ της ετήσιας χρηματοδότησης του καθώς και την καμπύλη των ομολόγων. 

Κέρδος από τόκους

Λόγω της ανόδου των επιτοκίων, το ύψος των τόκων μετά το swap του 2017 φτάνει φέτος στο 4,5% των συνολικών δημόσιων εσόδων, ενώ χωρίς το swap θα έφτανε το 5,9% των εσόδων. Αντίστοιχα το 2024 οι τόκοι μετά το swap θα φτάνουν το 4,4% των εσόδων, ενώ αν δεν είχαμε προχωρήσει στο swap θα έφταναν το 5,6% των εσόδων. 

Τέλος η μέση διάρκεια του χρέους για το 2023 έφτασε τα 20 χρόνια, πολύ υψηλότερη από άλλες χώρες της Ευρωζώνης. Για παράδειγμα, η μέση διάρκεια του χρέους είναι 11 χρόνια στην Κύπρο, στην Ισπανία 8 χρόνια και στην Ιταλία 7 χρόνια. 

Related posts

Έρχονται πρόστιμα για όσους δεν υποβάλλουν φορολογική δήλωση

timesadmin

Focus-Bari: 6 στους 10 Έλληνες θεωρούν ότι έχει μειωθεί η αγοραστική τους δύναμη

wp-needuser

Πόσο θα μειωθούν τα επιτόκια, τι προβλέπουν οι διεθνείς οίκοι – Οι διαφωνίες και οι συμβιβασμοί στην ΕΚΤ

timesadmin

ΕΑΣΕ / ICAP CRIF CEO Index: Πτώση του δείκτη οικονομικού κλίματος στο γ’ τρίμηνο

timesadmin

ΑΑΔΕ: Διήμερο λουκέτο και πρόστιμο σε γνωστό εστιατόριο στην Μύκονο

timesadmin

Οι προορισμοί που χτύπησαν ρεκόρ τουριστικής κίνησης

timesadmin