ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γιατί ο Κ. Χατζηδάκης βάζει φρένο στις παροχές

-|- 

Τέλος στην πολιτική των έκτακτων επιδομάτων τα οποία δόθηκαν από το 2020 με την “ευλογία” και της Κομισιόν, λόγω της ζημιάς που προκάλεσε αρχικά η πανδημία του κορονοϊού και στην συνέχεια η ενεργειακή κρίση βάζει από εδώ και πέρα το ΥΠΕΘΟ.

Ο υπουργός εθνικής οικονομίας και οικονομικών κ. Κωστής Χατζηδάκης, ενημερώνοντας την Βουλή για το νέο δημοσιονομικό πλαίσιο που συμφωνήθηκε τον Δεκέμβριο του 2023, είπε μεταξύ άλλων ότι η εφαρμογή του δεν επιτρέπει πλέον έκτακτα μέτρα για δύο λόγους. 

Ο πρώτος είναι ότι το βασικό κριτήριο για την δημοσιονομική πρόοδο της κάθε χώρας και εν προκειμένω της Ελλάδας, θα είναι οι καθαρές πρωτογενείς δαπάνες. Οι δημοσιονομικοί στόχοι, δηλαδή η πορεία του ελλείμματος και η ετήσια μείωση του χρέους, θα οριστούν με συμφωνία της Κομισιόν και θα αποτυπωθούν σε ένα 4ετές συμβόλαιο, το οποίο δεν θα μπορεί να αναθεωρείται από χρόνο σε χρόνο όπως συμβαίνει σήμερα με τα Μεσοπρόθεσμα Προγράμματα Δημοσιονομικής Στρατηγικής που υποβάλλουν κάθε χρόνο τα κράτη μέλη. 

Επιπλέον, η τυχόν υπεραπόδοση των εσόδων, θα πρέπει να διατηρείται ως αποθεματικό και δεν θα μπορεί να χρησιμοποιείται ως “δημοσιονομικός χώρος” για έκτακτα επιδόματα, όπως γινόταν μέχρι τώρα. 

Ο δεύτερος λόγος είναι “ελληνικής ιδιοκτησίας”. Αφορά το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει προεκλογικά μια σειρά από μόνιμα μέτρα από τα οποία έχει εφαρμοστεί ως τώρα περίπου το 50%. Ο πρωθυπουργός έχει αφήσει προεκλογικά ανοιχτά θέματα όπως η μείωση των τεκμηρίων διαβίωσης, η μείωση των συντελεστών ΦΠΑ, η περαιτέρω μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων και των ασφαλιστικών εισφορών και η ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής. Τα μόνιμα μέτρα θα χρειαστούν μόνιμο δημοσιονομικό χώρο για να υλοποιηθούν. Αν όμως το δημοσιονομικό περιθώριο που δημιουργείται αναλώνεται σε έκτακτα μέτρα, τότε η κυβέρνηση δεν θα είναι σε θέση να υλοποιήσει το πρόγραμμά της. 

Προτεραιότητα η αύξηση των εισοδημάτων 

Ωστόσο, η εφαρμογή των νέων δημοσιονομικών κανόνων δεν είναι ο μόνος λόγος για τον οποίο η κυβέρνηση έχει αποφασίσει την οριστική απόσυρση κάθε είδους έκτακτων μέτρων. Τα έκτακτα μέτρα που υιοθετήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια έφτασαν τα 50 δις ευρώ περίπου και κάλυψαν έκτακτες αλλά πραγματικές ανάγκες που δημιούργησαν σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις η πανδημία και η εκτόξευση των τιμών ενέργειας. Η Ελλάδα ήταν η πιο γενναιόδωρη χώρα της ΕΕ και η 3η πιο γενναιόδωρη στον κόσμο στην παροχή έκτακτης βοήθειας απέναντι στις κρίσεις. 

Προεκλογικά, ο πρωθυπουργός έδωσε την αλλαγή του στίγματος της οικονομίας πολιτικής. Ανέλυσε στις τοποθετήσεις του ένα νέο αφήγημα για την δεύτερη θητεία της κυβέρνησης: Είπε ότι η δεύτερη θητεία θα αφιερωθεί σε μέτρα και πολιτικές που θα αυξήσουν τα εισοδήματα των πολιτών. Τότε προανήγγειλε και την αύξηση του κατώτερου μισθού στα 950 ευρώ και του μέσου μισθού στα 1500 ευρώ. 

Η λογική των έκτακτων μέτρων, υπαγορεύτηκε από τις έκτακτες πρωτοφανείς ανάγκες που δημιούργησαν οι διεθνείς οικονομικές κρίσεις. Μετά όμως το πέρασμα της οικονομίας στην ανάπτυξη και το δεδομένο ότι ο πληθωρισμός στην Ελλάδα δεν θα επιστρέψει ξανά στο μηδέν, οι αυξανόμενες ανάγκες θα πρέπει να καλυφθούν από υψηλότερα εισοδήματα. 

Άλλωστε, το τελευταίο διάστημα, η Eurostat έχει σκιαγραφήσει με τα στατιστικά της  την σχετική θέση των εισοδημάτων της Ελλάδας εντός της ΕΕ. Ειδικότερα, οι Έλληνες ήταν το 2023 οι δεύτεροι φτωχότεροι καταναλωτές της σε όρους καθαρή αγοραστικής δύναμης. Επίσης, αν και η μέση αύξηση των εισοδημάτων στην Ελλάδα ήταν υπερδιπλάσια από αυτή στην ΕΕ, το μέσο εισόδημα στην Ελλάδα ήταν το 2023 στα 19.150 ευρώ, ενώ ο μέσος όρος της Ευρωζώνης ήταν στα 31.600 ευρώ.

Related posts

Ν. Μηλαπίδης για επίδομα μητρότητας: “Θέμα ημερών νέα Υπουργική για μισθωτές μητέρες”

timesadmin

Ο “χάρτης” των πληρωμών από e-ΕΦΚΑ, ΔΥΠΑ για την περίοδο 15-19 Ιανουαρίου

timesadmin

Tα ακίνητα εκτοξεύουν την οικοδομική δραστηριότητα

timesadmin

Π. Μυλωνάς: Πρωταγωνιστές οι τράπεζες στην αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας

wp-needuser

Ξεκίνησε πιλοτικά το σύστημα ανέπαφων πληρωμών με τραπεζική κάρτα στις λεωφορειακές γραμμές Express του ΔΑΑ

James Rollner

“Καπνός” το μονοψήφιο ποσοστό ανεργίας μετά την ανοδική αναθεώρηση της ΕΛΣΤΑΤ

timesadmin