Γερασμένες-υποδομές-και-έλλειψη-στρατηγικής-τα-δύο-αγκάθια-του-τουρισμού
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γερασμένες υποδομές και έλλειψη στρατηγικής τα δύο αγκάθια του τουρισμού

Της Βίκυς Κουρλιμπίνη

Οι γερασμένες υποδομές και η έλλειψη ενός στρατηγικού σχεδιασμού όλα αυτά τα χρόνια θεωρούνται οι δύο μεγάλες “πληγές” του ελληνικού τουρισμού. Αυτό ήταν το στίγμα που έδωσαν ο CEO των Electra Hotels Γιάννης Ρέτσος και ο επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Άρης Ίκκος κατά την παρουσία τους στην εκδήλωση “Reimagine Tourism in Greece”, μιλώντας για τον “Τουρισμό ως Πυλώνας Ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας”. 

Όπως σημείωσε ο κ. Ρέτσος (ο οποίος αναλαμβάνει τη θέση του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών), χρειάζεται να αναρωτηθούμε για ποιους λόγους μετά την πανδημία έχει ξεκινήσει τόσο έντονα η συζήτηση για τον υπερτουρισμό και να δούμε πως μπορεί η χώρα να υποδέχεται κάθε χρόνο 34 εκατομμύρια τουρίστες. Όπως είπε, η Ελλάδα δεν είχε ποτέ ένα στρατηγικό σχέδιο για τον τουρισμό, αν και επιχειρήθηκε τα προηγούμενα χρόνια. “Δεν έχουμε policy making και action plan για το πώς προχωράμε στον τουρισμό. Με γερασμένες υποδομές και πολλούς τουρίστες είναι λογικό να δυσανασχετούν οι πολίτες” τόνισε ο CEO των Electra Hotels και πρώην πρόεδρος του ΣΕΤΕ. 

“Οι κάτοικοι που διαμαρτύρονται ευθύνονται κατά κύριο λόγο για τη δόμηση στις περιοχές τους. Επί δεκαετίες υπάρχει αναρχία στον χωροταξικό σχεδιασμό. Δεν έγιναν επενδύσεις σε υποδομές της χώρας και μετά την πανδημία υπήρχε έκρηξη του τουρισμού” είπε.

Συμπλήρωσε πως το ζητούμενο είναι, μεταξύ άλλων, πως θα έχουμε τουρίστες όλο το χρόνο, σε διαφορετικές περιοχές της χώρας, που θα μπορούσαν να κατανείμουν και τα τουριστικά έσοδα. Ο ίδιος εκτίμησε πάντως πως δεν βλέπει να εφαρμόζεται μια ολοκληρωμένη τουριστική στρατηγική τα επόμενα χρόνια.
Από την πλευρά του ο επιστημονικός διευθυντής του ΙΝΣΕΤΕ προέβλεψε πως ο τουρισμός είναι ένας κλάδος ο οποίος θα συνεχίσει να αναπτύσσεται, όπως κάνει εξάλλου τα τελευταία πενήντα χρόνια. Τόνισε εντούτοις πως παρατηρείται τοπική κακοδιαχείριση. Φέροντας ως παράδειγμα την έλλειψη νερού σε πολλούς τουριστικούς προορισμούς, είπε πως από τα 32 φράγματα σε νησιά, βρίσκονται σε λειτουργία μόνο 3, ενώ υπάρχει και η λύση της αφαλάτωσης.

Related posts

Υπεγράφη η ΚΥΑ για τον Προσωρινό Μηχανισμό Επιστροφής Μέρους Εσόδων από τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας

timesadmin

Πώς θα δίνεται το μπόνους παραγωγικότητας στο Δημόσιο

protothema.gr

Το ΔΝΤ “ξεπαγώνει” τις τριετίες το 2024 προβλέποντας ανεργία κάτω από 10%

timesadmin

Δ. Μιχαηλίδου: Η Ελλάδα υποστήριξε την Οδηγία για την εργασία μέσω πλατφόρμας

protothema.gr

Παράταση κυκλοφορίας στα ταξί που έχουν συμπληρώσει το όριο απόσυρσης – Οι προϋποθέσεις

protothema.gr

Μείωση φορο-προστίμων έως 50% με την αποδοχή της παράβασης

wp-needuser