ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυτές είναι οι επιχειρηματικές ιδέες που στήριξε το Investing for Purpose

Της Ελευθερίας Πιπεροπούλου

Άλλες 3-4 επενδύσεις ελπίζει να ολοκληρώσει μέσα στο τρέχον έτος η “Investing for Purpose” -μια πρωτοβουλία αφιερωμένη στην προώθηση των επενδύσεων περιβαλλοντικού και κοινωνικού αποτυπώματος (impact investing).

Η ομάδα της “Investing for Purpose” αναζητεί, αξιολογεί, επιλέγει, συμβουλεύει και αναλαμβάνει το due diligence για τις πιο υποσχόμενες εταιρείες με κοινωνικό και περιβαλλοντικό αντίκτυπο στην Ελλάδα. Στη συνέχεια, παρουσιάζει τις επιλεγμένες επενδυτικές ευκαιρίες στην ευρύτερη κοινότητα των επενδυτών της -εταιρείες, family offices, angel investors και ιδρύματα- οι οποίοι αποφασίζουν ποιες επενδύσεις ταιριάζουν με τα ενδιαφέροντά τους. Οι τρεις κύριοι τομείς στους οποίους εστιάζει η πρωτοβουλία είναι το κλίμα και το περιβάλλον, η ποικιλομορφία και η συμπερίληψη, καθώς και η εκπαίδευση.

“Η αποστολή μας είναι να διευκολύνουμε την ανάπτυξη εταιρειών που έχουν ένα θετικό αποτύπωμα, καθιστώντας το impact investing προσιτό, διαφανές και αποτελεσματικό. Ταυτόχρονα, στοχεύουμε σε μια αλλαγή της νοοτροπίας, ώστε να αναγνωρίζεται ότι η αξία μιας επένδυσης συνίσταται στον συνδυασμό των οικονομικών αποδόσεων με έναν μετρήσιμο θετικό κοινωνικό και περιβαλλοντικό αντίκτυπο”, αναφέρει στο Capital.gr η Anne Nijenhuis, co-founder και partner της “Investing For Purpose” και προσθέτει: “Στόχος μας είναι να γεφυρώσουμε το χάσμα μεταξύ της παραδοσιακής χρηματοδότησης και των φιλανθρωπικών δωρεών. Οι ελληνικές εταιρείες που παρέχουν λύσεις με θετικό περιβαλλοντικό ή/και κοινωνικό αντίκτυπο και που παράγουν επίσης κέρδη δεν είχαν, έως πρόσφατα, εύκολη πρόσβαση σε χρηματοδότηση”.

Οι επενδυτές που συμμετέχουν στο Investing for Purpose περιλαμβάνουν μεγάλες εταιρείες και τράπεζες, όπως η Bespoke, η Qualco, η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, η Τράπεζα Πειραιώς και η Eurobank, καθώς και family offices, όπως η Raycap, η Latsco, η Humble Investments και η Orymil. Επιπλέον, συμμετέχουν και angel investors.

Ποιες ομάδες έχει υποστηρίξει 

Η “Investing for Purpose” δεν επιλέγει startups από συγκεκριμένους κλάδους, ωστόσο το ενδιαφέρον της εστιάζει στους εξής άξονες:

– Ποικιλομορφία και συμπερίληψη: Στηρίζει εταιρείες που διαθέτουν ποικιλόμορφες και συμπεριληπτικές ομάδες management ή/και εργατικό δυναμικό. Εταιρείες που αντιπροσωπεύουν παραδείγματα πιο περιεκτικών προσεγγίσεων στην επιχειρηματική δραστηριότητα και στην ενίσχυση αποκλεισμένων ή μειονεκτούσων ομάδων της κοινωνίας.

– Εκπαίδευση: Υποστηρίζει νέες πρωτοβουλίες και προσεγγίσεις στην εκπαίδευση που προωθούν τη βιωσιμότητα, την ισότητα και την υπεύθυνη συμμετοχή των πολιτών. Επιπλέον, προάγουν μια ολιστική προσέγγιση στην εκπαίδευση.

– Κλίμα και Περιβάλλον: Υποστηρίζει εταιρείες που επιδιώκουν να προσφέρουν έναν θετικό αντίκτυπο και μακροπρόθεσμες βιώσιμες λύσεις για το περιβάλλον, το κλίμα και τη γεωργία.

Από την ίδρυσή της, πριν από ενάμιση χρόνο, η “Investing for Purpose” έχει ήδη διευκολύνει τρεις επενδύσεις:

– Staramaki: Ένα startup από το Κιλκίς που παράγει φυσικά καλαμάκια από μίσχους σίτου και σίκαλης. Η επένδυση ανήλθε σε 240 χιλιάδες ευρώ. Τα καλαμάκια είναι φυσικά, πλήρως αποσυνθέσιμα και πολύ υψηλότερης ποιότητας από ορισμένα χάρτινα που έχει βρεθεί ότι περιέχουν επιβλαβή PFA. Αυτή ήταν η μεγαλύτερη εξωτερική χρηματοδότηση που επετεύχθη ποτέ για ελληνική κοινωνική επιχείρηση και επέτρεψε στη Staramaki να αυξήσει την παραγωγική της ικανότητα. Η Staramaki διαθέτει επίσης μια καινοτόμο συνεργασία με τη Nestle και με τη Nespresso.

– Dataphoria: Αύξηση κεφαλαίου 325 χιλιάδων ευρώ στην Dataphoria, την πρώτη πλατφόρμα Analytics-as-a-Service στην Ελλάδα αφιερωμένη στη βιωσιμότητα. Η Dataphoria υποστηρίζει τις εταιρείες στην ανάπτυξη στρατηγικής ESG, παρέχοντάς τους πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο. Με αυτή τη χρηματοδότηση, η Dataphoria επεκτείνει την ομάδα της και βελτιώνει τις τεχνολογικές της δυνατότητες.

– Orbito Travel: Ένα ολοκληρωμένο διαδικτυακό ταξιδιωτικό πρακτορείο που απευθύνεται σε ταξιδιώτες με κινητικά προβλήματα. Η χρηματοδότηση ανήλθε σε 125 χιλιάδες ευρώ. Η πλατφόρμα επιτρέπει σε ταξιδιώτες με κινητικά προβλήματα να έχουν διαδικτυακή πρόσβαση σε όλα τα επιμέρους στοιχεία του ταξιδιού τους, τα οποία είναι πλήρως εναρμονισμένα στις εξειδικευμένες τους κινητικές ανάγκες.

Πρόσθετα εργαλεία 

Πέρα από τη διευκόλυνση των επενδύσεων, η πρωτοβουλία του “Investing for Purpose” συνίσταται στο να βοηθά τους επιχειρηματίες να είναι έτοιμοι για τους πιθανούς επενδυτές. Αυτό συμπεριλαμβάνει τη στήριξή τους στον σχεδιασμό του επιχειρηματικού τους μοντέλου και των παρουσιάσεών τους, καθώς και τη βοήθεια στη δόμηση των χρηματοδοτικών τους αναγκών πριν από την παρουσίασή τους στους επενδυτές.

Επιπλέον, η “Investing for Purpose” παρέχει στους επενδυτές που συνεργάζονται μαζί της και στις εταιρείες που έχουν λάβει επένδυση, ένα ολοκληρωμένο σύστημα μέτρησης του αντίκτυπου. “Αναπτύσσουμε εργαλεία που βοηθούν στην επικοινωνία της συνδυασμένης αξίας προς τα ενδιαφερόμενα μέρη. Επιπλέον, διευκολύνουμε και ενθαρρύνουμε την άμεση αλληλεπίδραση μεταξύ επενδυτών και εταιρειών καθ’ όλη τη διάρκεια του επενδυτικού κύκλου, προωθώντας το mentorship, τη δημιουργία στρατηγικών συμμαχιών και την ανταλλαγή τεχνογνωσίας”, εξηγεί η κα Nijenhuis. 

Παράλληλα, ως μέρος της αποστολής της, η “Investing for Purpose” προάγει την ευαισθητοποίηση γύρω από το impact investing μέσω εκδηλώσεων, εκπαιδευτικού υλικού και μιας εκστρατείας υποστηρικτών. “Συνεργαζόμαστε με accelerators, incubators, venture studios, πανεπιστήμια και επενδυτικές κοινότητες, προκειμένου να δημιουργήσουμε εκπαιδευτικά προγράμματα για φοιτητές και επιχειρηματίες. Στόχος μας είναι να κατανοήσουν την αξία της συμπερίληψης της βιωσιμότητας και του αντίκτυπου στο επιχειρηματικό τους μοντέλο, καθώς και την αξία των μεικτών αποδόσεων”, τονίζει η co-founder της πρωτοβουλίας. 

Συνεργασίες και στόχοι

Σύμφωνα με την κα Nijenhuis, το ελληνικό οικοσύστημα νεοφυών εταιρειών γνώρισε πολύ σημαντική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, υποστηριζόμενο από μια ενεργή κοινότητα accelerators, incubators, αλλά και από φορολογικά κίνητρα. Αυτό το υγιές περιβάλλον έχει ενισχυθεί περαιτέρω από μια σειρά από υψηλού προφίλ και πολύ επιτυχημένες exits.

Ωστόσο, μέχρι τώρα, το επίκεντρο αυτού του οικοσυστήματος ήταν κυρίως οι νεοφυείς επιχειρήσεις τεχνολογίας, ενώ στον τομέα του impact investing και της κοινωνικής επιχειρηματικότητας παρατηρείται ακόμη ένα σημαντικό κενό. “Υπάρχουν θερμοκοιτίδες και επιταχυντές, όπως το Impact Hub, που υποστηρίζουν τους επίδοξους impact entrepreneurs, αλλά πρωτοβουλίες όπως η δική μας θα ενισχύσουν περαιτέρω την εμπιστοσύνη ότι τέτοιες ‘κοινωνικές’ επιχειρήσεις μπορούν να έχουν πρόσβαση σε growth χρηματοδότηση μόλις εξέλθουν από το early-stage”, τονίζει η κα Nijenhuis.

Παράλληλα, η “Investing for Purpose” συνεργάζεται και με άλλους οργανισμούς, με στόχο τη δημιουργία ενός ενισχυμένου οικοσυστήματος για την υποστήριξη της κοινωνικής επιχειρηματικότητας και του impact investing στην Ελλάδα. “Πιστεύουμε ακράδαντα στην ικανότητα των συνεργασιών να πολλαπλασιάζουν και να ενισχύουν τον αντίκτυπο που θέλουμε να δημιουργήσουμε και, σε αυτό το πλαίσιο, έχουμε μια σειρά από εκκολαπτόμενες συνεργασίες με άλλους οργανισμούς και πρωτοβουλίες που επίσης θέλουν να υποστηρίξουν το οικοσύστημα αντικτύπου, όπως το Impact Hub, το CapsuleT, το Creative+, το NBGSeeds, το EGG, το SDG House και το Hellenic Impact Investing Network. Παράλληλα, συνεχίζουμε να αναζητούμε νέες επιχειρήσεις και ιδρυτές για πιθανές επενδύσεις, ενώ προσπαθούμε να επεκτείνουμε το δίκτυο των επενδυτών μας για να υποστηρίξουμε ακόμη περισσότερα projects με κοινωνικό αντίκτυπο”, συνεχίζει η κα Nijenhuis και προσθέτει: “Στόχος μας είναι να συμβάλλουμε στη δημιουργία απτών κινήτρων για impact investing στην Ελλάδα. Σε τελική ανάλυση, με την εντεινόμενη κλιματική, περιβαλλοντική και κοινωνική κρίση που αντιμετωπίζουμε, δεν έχουμε πλέον την πολυτέλεια να εξετάζουμε μόνο τις οικονομικές αποδόσεις κατά την αξιολόγηση των επενδύσεων και πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη και να μετράμε και τον αντίκτυπο. Άρα η μεικτή αξία είναι μονόδρομος”. 

Προς το παρόν, η “Investing for Purpose” διαθέτει 11 επενδυτικούς ακρογωνιαίους λίθους, στοχεύοντας να φτάσει τους 15 έως το 2024. Ταυτόχρονα, συνεχίζει τις επαφές με εταιρείες, με την ελπίδα να ολοκληρώσει άλλες 3-4 επενδύσεις μέσα στο τρέχον έτος.

“Όπως έχει αποδειχθεί στον τομέα των νεοφυών επιχειρήσεων, ένα ιστορικό επιτυχημένων impact fundraisings μπορεί να συμβάλει στη δημιουργία ενδιαφέροντος και εμπιστοσύνης γύρω από τις επενδύσεις με κοινωνικό αντίκτυπο. Αυτός ο ενάρετος κύκλος εμπιστοσύνης και ενδιαφέροντος είναι ουσιώδης για τη στήριξη και την επιτυχία των μελλοντικών επενδύσεων με κοινωνικό αντίκτυπο”, καταλήγει η κα Nijenhuis. 
 

Related posts

Πλησιάζουν το 60% οι ΑΠΕ σήμερα

timesadmin

ΔΝΤ: Γιατί διαφέρει ο αντίκτυπος από τα υψηλά επιτόκια σε διαφορετικές οικονομίες

timesadmin

Νέες καταβολές πρώτης αρωγής ύψους 500.000 ευρώ προς τους πληγέντες από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού

timesadmin

Μείωση 16,9% στις οδικές εμπορευματικές μεταφορές το δ’ τρίμηνο

timesadmin

Νέο Διοικητικό Συμβούλιο στην Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα

timesadmin

Ν. Παπαθανάσης: Ξεκινά νέο πρόγραμμα για νεοσύστατες επιχειρήσεις με επιδότηση 50%

timesadmin