yΠΕΘΟ:-Οι-4-κομβικές-αλλαγές-που-φέρνουν-τα-νομοσχέδιο-του-φθινοπώρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

YΠΕΘΟ: Οι 4 κομβικές αλλαγές που φέρνουν τα νομοσχέδιο του φθινοπώρου

-|- 
 
Με 3+1 κομβικά νομοσχέδια, το ΥΠΕΘΟ προωθεί αλλαγές στην οικονομία οι οποίες μεσοπρόθεσμα θα την βάλουν σε καλύτερη τροχιά επιχειρώντας να απαλείψει αστοχίες και ακριβές καθυστερήσεις του παρελθόντος. 

Μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για τον μετασχηματισμό του Υπερταμείου και των 8 θυγατρικών του ΔΕΚΟ, το ΥΠΕΘΟ προωθεί νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό του πλαισίου για τις δημόσιες επενδύσεις. 

Στις βασικές αλλαγές που φέρνει το νομοσχέδιο περιλαμβάνονται:

1. Κεντρικός έλεγχος ΠΔΕ: Η πρώτη στρατηγική αλλαγή θα είναι η δημιουργία ενός ενιαίου ηλεκτρονικού συστήματος μέσω του οποίου θα παρακολουθείται τόσο από το ΥΠΕΘΟ και τους φορείς υλοποίησης αλλά και από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους η πορεία όλων των δημόσιων επενδύσεων. 

2. Μακροπρόθεσμος σχεδιασμός 20ετίας. 

3. Ειδική μερίδα για τις φυσικές καταστροφές: Νέο κεφάλαιο για το ΠΔΕ θα είναι η πρόβλεψη και η χρηματοδότηση έργων που θα θωρακίζουν την χώρα κατά της κλιματικής αλλαγής. 

4. Κωδικοποίηση διατάξεων, ξεκαθάρισμα έργων: Η εκκαθάριση σε νομικό επίπεδο αλλά και σε φυσικό αντικείμενο υλοποίησης. Το πιο δύσκολο κομμάτι στην υλοποίηση του νομοσχεδίου θα είναι η αλλαγή των διαδικασιών ώστε οι δημόσιες επενδύσεις να ακολουθούν ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα χωρίς αποκλίσεις. 

Το νομοσχέδιο θα αρχίσει να υλοποιείται σταδιακά από την ψήφιση του μέχρι και το τέλος του 2025.

Συγχωνεύσεις επιχειρήσεων 

Ένα δεύτερο πολύ κρίσιμο νομοσχέδιο θα είναι το νομοσχέδιο για τις συγχωνεύσεις. Ο νέος νόμος για τις συγχωνεύσεις σχεδιάζεται για να διευρύνει τις δυνατότητες συνεργασίας παρέχοντας μεγαλύτερα και πιο “επίκαιρα” κίνητρα. Συγκεκριμένα εξετάζεται: 

1. Η επέκταση του ισχύοντος πλαισίου στην απορρόφηση μικρών από μεγαλύτερες επιχειρήσεις. 

2. Η δυνητική συγχώνευση ελληνικών επιχειρήσεων με μικρές ή μεγαλύτερες εταιρίες του εξωτερικού. 

3. Η κωδικοποίηση και απλούστευση του πλαισίου που σήμερα περιλαμβάνει νόμους από τη δεκαετία του 1970. 

4. Θα δοθούν φορολογικά κίνητρα σε επενδυτές, όπως οι angel investors οι οποίοι δεν θα τοποθετούν μόνο κεφάλαια αλλά θα βοηθούν στην διοίκηση και την πρόσβαση στην αγορά επιχειρήσεις στις αγορές.

5. Θα δοθούν επιπλέον κίνητρα για την εισαγωγή στην κύρια αγορά, όπως υπερέκπτωση δαπανών για τις επιχειρήσεις που θα συνδέονται με την είσοδό τους σε οργανωμένη κεφαλαιαγορά. 

6. Κίνητρα για τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων που βρίσκονται σε στάδιο ανάπτυξης, έχοντας ξεπεράσει το πρώτο στάδιο της δημιουργίας, δηλαδή δεν είναι πλέον start ups. 

7. Φορολογικά κίνητρα για δραστηριότητες που σχετίζονται με την καινοτομία. Είναι πιθανό να επεκταθεί το χρονικό όριο των 3 ετών που υφίσταται σήμερα για την απαλλαγή φόρου για κέρδη που συνδέονται με εκμετάλλευση πατέντας.

8. Μείωση του κόστους εισαγωγής στην εναλλακτική αγορά.

9. Για την ενίσχυση της εξωστρέφειας θα ενισχυθεί περαιτέρω το υφιστάμενο πλαίσιο που προβλέπει φορολογικά κίνητρα για καινοτόμες δραστηριότητες. 

Ηλεκτρονικό χαρτόσημο 

Την Παρασκευή τέθηκε σε διαβούλευση το νομοσχέδιο για το ηλεκτρονικό “χαρτόσημο”. Ο νόμος καταργεί το τέλος χαρτοσήμου σε μια σειρά από σημαντικές συναλλαγές όπως: χρησιδάνειο, ασφαλιστικές συναλλαγές, σύσταση και αύξηση κεφαλαίου μη κερδοσκοπικών νομικών προσώπων/οντοτήτων, ενέγγυες πιστώσεις τραπεζών υπέρ εισαγωγέων, συμβατικοί τόκοι δανείων και πιστώσεων.

Επιπρόσθετα, καταργείται σε περισσότερες από 100 συναλλαγές που αφορούν σε χαρτόσημα επί παραβόλων (πχ άδεια γάμου, επαγγελματικές άδειες κλπ.). 

Σημειώνεται ότι η κατάργηση του τέλους χαρτοσήμου δεν συμπαρασύρει και την κατάργηση του παραβόλου για τις εν λόγω συναλλαγές. Οδηγεί ωστόσο σε μείωση της τελικής επιβάρυνσης.

Καταργείται, επίσης, σε περισσότερες από 500 συναλλαγές στις οποίες επιβαλλόταν τέλος χαρτοσήμου 2,4% ή 3,6% επί των κρατήσεων που αφορούν ΝΠΔΔ ή Δημόσιο (π.χ. Χαρτόσημο επί Κρατήσεων υπέρ Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), υπέρ ΤΑΧΔΙΚ (Ταμείο Χρηματοδότησης Δικαστικών Κτηρίων), υπέρ ΕΑΔΗΣΥ (Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων) κ.α.

Η φορολόγηση των μη μισθωτών 

Το τελευταίο νομοσχέδιο που βρίσκεται ακόμη στα σκαριά είναι αυτό με τις “σημειακές” αλλαγές για την φορολόγηση των μη μισθωτών που θα εφαρμοστεί εκ των πραγμάτων από το 2025.

Μέχρι στιγμής συζητείται, ενδεχόμενη μείωση της ελάχιστης τεκμαρτής αμοιβής αλλά και ο πιθανός συνυπολογισμός του οικογενειακού εισοδήματος, Δεν αποκλείεται επίσης να δοθεί η δυνατότητα μεταξύ ζευγαριών να “συμπληρώνει” για την εφορία ο ένας το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα του άλλου.

Τέλος θα απλουστευτεί και η διαδικασία αμφισβήτησης του τεκμηρίου από τους μη μισθωτούς. 

Related posts

Κ. Χατζηδάκης: Τάξη και ισονομία μεταξύ των πολιτών με ρυθμίσεις κοινής λογικής

timesadmin

Υπέρογκες και αδικαιολόγητες αυξήσεις στα συμβόλαια Υγείας – Τι καταγγέλλουν οι ασφαλισμένοι

protothema.gr

Ο “χάρτης” των πληρωμών από τον e-ΕΦΚΑ και τη ΔΥΠΑ έως τις 30 Αυγούστου

protothema.gr

Στα 3 λεπτά/kWh η επιδότηση ρεύματος Οκτωβρίου για τα ευάλωτα νοικοκυριά

wp-needuser

Ζ. Ράπτη: Η Ελλάδα αφοσιωμένη στον στόχο για υψηλότερη χρηματοδότηση της έρευνας και καινοτομίας

wp-needuser

Προς δημοπράτηση δύο έργα 450 εκατ. ευρώ

timesadmin