welt:-Πως-προχωρά-στη-Γερμανία-η-επικύρωση-της-ευρω-καναδικής-συμφωνίας-ελεύθερου-εμπορίου
ΚΟΣΜΟΣ

Welt: Πως προχωρά στη Γερμανία η επικύρωση της ευρω-καναδικής συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου

Αυτή την εβδομάδα, το Βερολίνο επικυρώνει τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τον Καναδά (Ceta). Αυτό κατέστη εφικτό επειδή οι Πράσινοι εγκατέλειψαν την προηγούμενη θέση εναντίωσης τους σε αυτή. Αλλά ο καγκελάριος θέλει να προχωρήσει ακόμη περισσότερο, σχολιάζει η Welt.


Το ίδιο δημοσίευμα κάνει λόγο για το “χλωριωμένο κοτόπουλο”. Και εξηγεί πως  σε πολλά μέρη του κόσμου, πρόκειται απλώς για μια μέθοδο που καθιστά τα πουλερικά απαλλαγμένα από μικρόβια και βακτήρια μετά τη σφαγή. Στη Γερμανία, ωστόσο, το χλωριωμένο κοτόπουλο ήταν ένα ισχυρό πολιτικό σύμβολο: ενάντια στην παγκοσμιοποίηση, ενάντια στο ελεύθερο εμπόριο, ενάντια στις συμφωνίες TTIP και Ceta που επεδίωκε η ΕΕ με τις ΗΠΑ και τον Καναδά.


Οι συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου μειώνουν τους δασμούς και τους δασμολογικούς φραγμούς και τυποποιούν τους κανονισμούς. Αλλά αυτό που ακούγεται τεχνικό έχει φουντώσει τα γερμανικά μυαλά ιδιαίτερα την τελευταία δεκαετία. Ο φόβος για την υποβάθμιση των υγειονομικών και περιβαλλοντικών προτύπων συνδυάστηκε με τον γενικό σκεπτικισμό για την παγκοσμιοποίηση και μια δόση αντιαμερικανισμού για να σχηματίσουν ένα ισχυρό κοκτέιλ: 200.000 άνθρωποι διαδήλωσαν “κατά της Ceta και της TTIP” σε όλη τη Γερμανία τον Σεπτέμβριο του 2016.

Η Σιμόν Πέτερ, τότε επικεφαλής του Κόμματος των Πρασίνων, μπήκε στην πρώτη σειρά της διαδήλωσης στο Βερολίνο και προειδοποίησε: “Ένα νεοφιλελεύθερο εμπορικό καθεστώς απειλεί τη δημοκρατία”. Δίπλα της περπατούσε μια πολιτικός του Βρανδεμβούργου που ήταν ελάχιστα γνωστή εκείνη την εποχή: η Αναλένα Μπέρμποκ. Ο πραγματικός επικεφαλής των εκστρατειών κατά των εμπορικών συμφωνιών θεωρήθηκε ότι ήταν ένας πράσινος Ευρωπαίος πολιτικός: ο Σβεν Γκίγκολντ, συνιδρυτής της ΜΚΟ Attac που ασκεί κριτική στην παγκοσμιοποίηση.

Δημιούργησαν ένα από τα πιο επιτυχημένα κοινωνικά κινήματα στην πρόσφατη γερμανική ιστορία: παρόλο που η Άνγκελα Μέρκελ (CDU) ήταν πάντα υπέρμαχος του ελεύθερου εμπορίου και ο τότε αντιπρόεδρός της Ζίγκμαρ Γκάμπριελ είχε διοργανώσει ακόμη και “συνέδριο του SPD” για την Ceta για να πείσει τους Σοσιαλδημοκράτες του, ο μεγάλος συνασπισμός δεν βρήκε ποτέ τα κότσια να επικυρώσει τη συμφωνία που υπέγραψε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2017 στην Μπούντεσταγκ, καθώς οι κοινωνικοί αντίπαλοι έμοιαζαν πολύ ισχυροί.

Μια επιτυχία που έχει τρεις πολύ άνισους πατέρες: Χάμπεκ, Λίντνερ και Τραμπ


Το γεγονός ότι αυτό γίνεται τώρα από την πλειοψηφία των κομμάτων της συγκυβέρνησης είναι ένα αξιοσημείωτο γεγονός. Μια επιτυχία που έχει τρεις πολύ άνισους πατέρες: Ρόμπερτ Χάμπεκ, Κρίστιαν Λίντνερ και Ντόναλντ Τραμπ. Με μια πρώτη ματιά, ο κερδοσκόπος ακινήτων που έγινε πρόεδρος φαινόταν να επιβεβαιώνει όλες τις προκαταλήψεις της γερμανικής αριστεράς κατά των ΗΠΑ, αλλά όσοι κοίταξαν περισσότερο εκνευρίστηκαν: Ο Τραμπ έκανε πολεμική κατά του ελεύθερου εμπορίου γενικά και της ΤΤΙΡ ειδικότερα.

Το “Πρώτα η Αμερική” ήταν μια κριτική της παγκοσμιοποίησης από τα δεξιά. Και δεν είναι τυχαίο, από τη Λατινική Αμερική μέχρι την Ινδία και την Ευρώπη: ο δεξιός λαϊκισμός είχε και έχει παντού ένα προστατευτικό οικονομικό πρόγραμμα. Η ρωσική επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας από το 2014, η οποία φάνηκε πιο ξεκάθαρα στο Πράσινο Κόμμα από ό,τι σε πολλούς άλλους, επέτρεψε επίσης να ωριμάσει η διορατικότητα: Η οικονομική σύνδεση με τις δικτατορίες είναι το πρόβλημα, όχι με τις δημοκρατίες.

Αυτό ήταν πάντα λογικό για τον Κρίστιαν Λίντνερ. Ο ηγέτης του FDP ήταν πάντα υπέρ των συμφωνιών ελεύθερου εμπορίου και είχε αναλύσει την απόφαση της Μέρκελ να μην επικυρώσει τη Ceta ως λάθος. Δεν ήθελε να επαναλάβει αυτό το λάθος: το FDP επέμεινε στην επικύρωση ήδη στις διαπραγματεύσεις συνασπισμού της κυβέρνησης του φωτεινού σηματοδότη. Οι Πράσινοι προσέφεραν μόνο pro forma αντίσταση: επέμειναν στη θετική έκβαση της αναθεώρησης από το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο, η οποία ήταν ήδη προβλέψιμη.

Αλλά ο Χάμπεκ έπρεπε να κάνει το τελευταίο μίλι. Είναι υπουργός Οικονομίας. Έπρεπε να πείσει τους αριστερούς Πράσινους. Οι χλευαστές λένε ότι ξεκίνησε ήδη δίνοντας στον ιδρυτή της Attac, Γκιγκολντ μια θέση ως υφυπουργός.

Τον Μάιο, ο Χάμπεκ δημοσίευσε στη συνέχεια ένα ονομαστικό άρθρο στην αριστερή “taz” μαζί με την Καταρίνα Ντρέγκε, την αριστερή από τους δύο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Πρασίνων: “Οι εμπορικές σχέσεις καθοδηγούνται από το κέρδος”, ήταν ο τίτλος: “Η παγκοσμιοποίηση πρέπει να γίνει πιο δίκαιη και πιο βιώσιμη”.

Για το κοινό των Πρασίνων, ο Χάμπεκ απλώς επανερμήνευσε τη Ceta: από ένα νεοφιλελεύθερο εμπορικό καθεστώς σε ένα εργαλείο αριστερής πολιτικής. Είχε όμως και μια προσφορά για τους εμπειρογνώμονες: το πρόβλημα με τη Ceta ήταν απλώς μια “συμφωνία προστασίας επενδύσεων” που περιείχε, η οποία έκανε πιο δύσκολη τη μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, επειδή διαιώνιζε τις επενδύσεις που είχαν γίνει κάποτε στις ορυκτές πηγές ενέργειας. Η πράσινη βάση το πίστεψε αυτό. Έτσι, ο Χάμπεκ μπόρεσε να εμφανιστεί ως υπέρμαχος του ελεύθερου εμπορίου ήδη από την πρώτη του εμφάνιση ως υπουργός Οικονομίας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός τον Μάιο.

Η Ceta έχει προ πολλού αποφασιστεί


Η αντιπολίτευση στην Μπούντεσταγκ τον πήρε στα σοβαρά και η CDU/CSU πίεσε τώρα για την επικύρωση της Ceta. Με την πλειοψηφία της, ωστόσο, η CDU/CSU απέτρεψε την εγγραφή της ψηφοφορίας στην ημερήσια διάταξη. Ωστόσο, ο ελιγμός δεν θα διαρκούσε για πάντα. Ως εκ τούτου, τον Ιούνιο, το κόμμα των Πρασίνων συμφώνησε σε μια εμπορική ατζέντα στο υπουργικό συμβούλιο. Η βασική της πρόταση: “Οι μελλοντικές συμφωνίες προστασίας των επενδύσεων θα πρέπει να προστατεύουν από την άμεση απαλλοτρίωση, αλλά να διασφαλίζουν το δικαίωμα ρύθμισης για το κοινό καλό (“δικαίωμα ρύθμισης”)”.

Όμως, η Ceta δεν είναι μια μελλοντική εμπορική συμφωνία, έχει ήδη διαπραγματευτεί, συμφωνηθεί και επικυρωθεί από 15 ευρωπαϊκές χώρες. Στην πραγματικότητα, δεν μπορούσε να γίνει τίποτε άλλο. Ή μήπως όχι; Μια “ερμηνευτική δήλωση” υποτίθεται ότι συμπληρώνει τη συμφωνία. Μια κοινή επιτροπή ΕΕ-Καναδά ασχολείται με αυτό το θέμα. Σε ένα ταξίδι του Σολτς και του Χάμπεκ στον Καναδά τον Αύγουστο, έγιναν διακριτικές πολιτικές έρευνες.

Αμέσως μετά, μια εκδοχή της “ερμηνευτικής δήλωσης” βγήκε στη δημοσιότητα. Αλλά οι σκεπτικιστές της Ceta μεταξύ των Πρασίνων ζήτησαν ένα τελευταίο βραβείο. Στις αρχές Νοεμβρίου, επικράτησαν στο SPD και το FDP έτσι ώστε να αποσύρουν τη Γερμανία από τον “Ενεργειακό Χάρτη”, μια διεθνή ενεργειακή συμφωνία που προστατεύει τις επενδύσεις σε ενεργειακά έργα από το 1998, επιτρέποντας στους επενδυτές να προσφεύγουν κατά κρατών ενώπιον διαιτητικών δικαστηρίων.

Τώρα όλοι μπορούν να είναι ικανοποιημένοι. Ο Λίντνερ απαίτησε με επιτυχία από τους αριστερούς εταίρους του στον συνασπισμό αυτό που η Μέρκελ δεν μπόρεσε ποτέ να πετύχει με το SPD. Ο Χάμπεκ οδήγησε τους Πράσινους του έξω από την αριστερή νοσταλγία και στη νεωτερικότητα σε έναν άλλο τομέα πολιτικής. Και ο Σολτς;

Έχει ήδη νέα σχέδια: ο επικεφαλής του γραφείου του καγκελάριου, Βόλφγκανγκ Σμιτ, παρουσίασε τον Οκτώβριο ένα έγγραφο στρατηγικής που εξέταζε μια “νέα προσέγγιση” για μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τις ΗΠΑ. Οι Πράσινοι συμφωνούν επίσης με αυτό.

Related posts

Συρία: “Ισραηλινή επίθεση” στην περιοχή της Δαμασκού – Τουλάχιστον δύο άμαχοι νεκροί

timesadmin

Λόιντ Όστιν: Ο Πούτιν επιτίθεται στον “πυρήνα της διατλαντικής ασφάλειας”

timesadmin

Τηλεφωνική συνομιλία πάπα Φραγκίσκου – Ζελένσκι

timesadmin

Ρωσία: “Εξαιρετικά επικίνδυνη” η απόφαση της Γερμανίας για τα Leopard

timesadmin

Handelsblatt: Φόβοι για Γ΄ Παγκόσμιο Πόλεμο στη Γερμανία

timesadmin

Αντιπρόεδρος ουκρανικής κυβέρνησης: Η Ρωσία και ο Πούτιν θα πάνε τόσο μακριά όσο τους επιτραπεί

timesadmin