Μετά την πρεμιέρα του στο Φεστιβάλ του Βερολίνου, το “Uchronia” έρχεται για μία εβδομάδα προβολών στον Κινηματογράφο Τριανόν.
Καθημερινά οι προβολές θα πλαισιώνονται μια σειρά συζητήσεων εμπνευσμένες από τις θεματικές της ταινίας (βλ. παρακάτω το αναλυτικό πρόγραμμα).
Ο σκηνοθέτης του “Avant-Drag!”, Φιλ Ιερόπουλος παρουσιάζει την τρίτη μεγάλου μήκους ταινία του, “Uchronia”, με executive producer τον Τσάρλι Κάουφμαν, τον βραβευμένο υπαρξιακό δημιουργό (Η συνεκδοχή της Νέας Υόρκης, Anomalisa, Η αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού, Στο μυαλο τον Τζον Μάλκοβιτς κα.).
Το “Uchronia” σε σενάριο του Φοίβου Δούσου, σεναριογράφου του “Avant-Drag!”, εμπνέεται από το βιβλίο του Αρθούρου Ρεμπώ «Μια εποχή στην κόλαση» και είναι η πρώτη διεθνώς κινηματογραφική διασκευή του έργου σε ταινία μεγάλου μήκους. Το φάντασμα του queer Γάλλου ποιητή Αρθούρου Ρεμπώ ταξιδεύει στο χρόνο και συναντά επαναστατικές φιγούρες των τελευταίων 150 χρόνων σε ένα ψυχεδελικό, καλειδοσκοπικό κινηματογραφικό ταξίδι.

Το “Uchronia” σπάει κάθε έννοια κινηματογραφικού είδους, με πολλαπλά φορμά και εικόνες που εξελίσσονται από θεαματικά ζωγραφικά 4Κ ταμπλό μέχρι εξπρεσιονιστικά super-8. Αντλεί από τον σουρεαλισμό των David Lynch και Luis Buñuel, συνομιλεί με τα δοκιμιακά φιλμ των Chris Marker και Peter Watkins και διαπερνάται από τη μπαρόκ κουήρ γλώσσα των Derek Jarman και Kenneth Anger.
Στους ρόλους συναντάμε ένα ξεχωριστό καστ με τους: Kristof, Φλομαρία Παπαδάκη και μια παρέλαση από guest stars της εγχώριας και διεθνούς avant-garde: Eve Libertine (η τραγουδίστρια του θρυλικού αναρχοφεμινιστικού συγκροτήματος Crass), The Boy, Ρέα Βαλντέν, Αντουανέττα Αγγελίδη, Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου και άλλοι.


Η ταινία περιλαμβάνει πάνω από τριάντα χαρακτήρες και subplots, που εξελίσσονται σε επτά διαφορετικές γλώσσες και έξι διαφορετικές ιστορικές εποχές, συγκροτώντας ένα από τα πλέον σύνθετα παραδείγματα πολυγλωσσικής και διαχρονικής αφήγησης στην ελληνική κινηματογραφία.


Τα κοστούμια του “Uchronia” είναι δημιουργίες – wearable γλυπτά της avant-garde καλλιτέχνιδας και designer Dynno Dada (Dionisia Ioannou), με το έργο της να έχει παρουσιαστεί στη Vogue, στο Dapper Dan, στο HKW, μεταξύ άλλων. Τη διεύθυνση φωτογραφίας υπογράφει ο Γιώργος Κουτσαλιάρης (Μαγνητικά Πεδία). Μεταξύ των executive producers συγκαταλέγονται επίσης η Μαρίνα Δανέζη και ο Jürgen Brüning, παραγωγός επιδραστικών queer κινηματογραφιστών, ανάμεσά τους και ο Bruce LaBruce. Το «Uchronia» είναι ελληνο-ολλανδική παραγωγή, σε συνεργασία με το βρετανικό Πανεπιστήμιο του Buckinghamshire.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΒΟΛΩΝ
24/9 Πέμπτη
20:30 Αθηναϊκή πρεμιέρα της ταινίας (με ελληνικούς υπότιτλους)
22:30 Q&A με σκηνοθέτη, σεναριογράφο, συντελεστές και performers (στα ελληνικά)
25/9 Παρασκευή
20:00 «Κινηματογραφικά δοκίμια, κινηματογραφικά ποιήματα και οι άκρες του ντοκιμαντέρ». Συζήτηση με την καλλιτέχνιδα και κινηματογραφίστρια Εύα Στεφανή, τον κριτικό κινηματογράφου και επιμελητή εκδόσεων Χρήστο Σκυλλάκο και τον ντοκιμαντερίστα Χρήστο Αδριανόπουλο (στα ελληνικά).
21:00 Προβολή της ταινίας (με ελληνικούς υπότιτλους)
26/9 Σάββατο
21:00 Προβολή της ταινίας (με ελληνικούς υπότιτλους)
22:30 Πάρτυ με DJ και περφόρμανς από ANOSIA, Kangela Tromokratisch, Λάλα Κωλοπή και άλλ@
27/9 Κυριακή
20:00 «Κινηματογραφική πρωτοπορία και επανάσταση: προς μια σημειωτική της ρήξης.» Συζήτηση με τη θεωρητικό κινηματογράφου και κινηματογραφίστρια Ρέα Βαλντέν και το σκηνοθέτη της ταινίας, Φιλ Ιερόπουλο (στα ελληνικά).
21:00 Προβολή της ταινίας (με ελληνικούς υπότιτλους)
28/9 Δευτέρα
20:00 «Άλυτες ασκήσεις κουήρ γραφής: πώς να μεταγράψεις ένα ποίημα σε σενάριο.» Συζήτηση με την ποιήτρια και περφόρμερ Πρόκνη και τον σεναριογράφο της ταινίας, Φοίβο Δούσο (στα ελληνικά).
21:00 Προβολή της ταινίας (με ελληνικούς υπότιτλους)
29/9 Τρίτη
21:00 Προβολή της ταινίας (με αγγλικούς υπότιτλους)
22:30 Q&A με το σκηνοθέτη και συντελεστές της ταινίας (στα αγγλικά)
30/9 Τετάρτη
20:00 «Απο τον Marinetti στον Elon Musk: τεχνολογικοί αναχρονισμοί, παρελθοντολάγνοι φουτουρισμοί». Συζήτηση με τον ερευνητή Jacopo Mosesso, την εικαστικό και αρχιτεκτόνισσα Σοφία Ντώνα και τον ηθοποιό και συγγραφέα Macklin Kowal (στα αγγλικά).
21:00 Προβολή της ταινίας (με αγγλικούς υπότιτλους)
Η διανομή της ταινίας πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, Οπτικοακουστικών Μέσων και Δημιουργίας – ΕΚΚΟΜΕΔ.

