ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

UBS: Η Ελλάδα παραμένει πρωταθλήτρια στη μείωση του δείκτη χρέους

Της -

Τη μεγαλύτερη πτώση στον δείκτη δημοσίου χρέους κατέγραψε η Ελλάδα στο πρώτο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με την ανάλυση του τμήματος Global Research and Evidence Lab της UBS, τη στιγμή που η εικόνα στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης δείχνει κάπως μικτή, ενώ το επόμενο διάστημα αναμένεται οι περισσότερες χώρες να καταγράψουν αυξήσεις του δημόσιου χρέους προς ΑΕΠ καθώς ο πληθωρισμός μειώνεται.

Σε ανάλυση της πριν μερικούς μήνες και η Moody’s είχε υπογραμμίσει τις εξαιρετικές επιδόσεις της Ελλάδας στο μέτωπο της μείωσης του χρέους. Η συνεχής εστίαση στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και της υγείας του τραπεζικού τομέα, σε συνδυασμό με την εφαρμογή οροσήμων και μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης θα στηρίξουν την οικονομική ανάπτυξη, όπως είχε σημειώσει. Σε συνδυασμό με τη δέσμευση για δημοσιονομική εξυγίανση και την αύξηση των πρωτογενών πλεονασμάτων, η συνέχιση δημοσιονομικών και οικονομικών πολιτικών βελτιώνει τις προοπτικές για σημαντική μείωση του δημόσιου χρέους. Με στήριξη από τις προοπτικές σταθερά υψηλότερης αύξησης του ονομαστικού ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια, ο οίκος έχει προβλέψει ότι η Ελλάδα θα σημειώσει μία από τις μεγαλύτερες μειώσεις χρέους παγκοσμίως, με τον δείκτη  χρέους της γενικής κυβέρνησης να υποχωρεί κάτω από 150% του ΑΕΠ έως το 2025, από 171,3% στο τέλος του 2022.

Σύμφωνα με την ανάλυση της UBS, σε αντίθεση με το προηγούμενο τρίμηνο, όταν σημειώθηκαν ευρέως μειώσεις των δεικτών χρέους προς ΑΕΠ μεταξύ τομέων και χωρών της ευρωζώνης, οι εξελίξεις στο πρώτο τρίμηνο του 2023 ήταν πιο μικτές. Σε επίπεδο χώρας, η Γερμανία και η Γαλλία ξεχώρισαν στο “καλάθι” των μεγαλύτερων χωρών της Ευρωζώνης με αυξήσεις στον συνολικό δείκτη χρέος προς το ΑΕΠ. Σε επίπεδο κλάδων, οι αυξήσεις προήλθαν από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και τη γενική κυβέρνηση, ενώ οι δείκτες χρέους στον ιδιωτικό τομέα συνέχισαν να μειώνονται. Στο επόμενο διάστημα, καθώς ο πληθωρισμός και οι αποπληθωριστές του ΑΕΠ μειώνονται, η UBS αναμένει περαιτέρω επιβράδυνση της μείωσης των λόγων χρέους προς ΑΕΠ και ενδεχομένως περισσότερες χώρες να παρουσιάζουν αύξηση.

γηφψ

Δείκτη χρέους ευρωζώνης: Περαιτέρω μείωση, αλλά με βραδύτερο ρυθμό

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την ανάλυση της UBS, αφού κορυφώθηκε στο 417% του ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο του 2021, το χρέος της Ευρωζώνης (σε όλους τους κλάδους) μετριάστηκε στο 358% το πρώτο τρίμηνο του 2023, μειωμένο κατά 19,5 ποσοστιαίες μονάδες από το επίπεδο πριν από την Covid και το 377% (δ’ τρίμηνο 2019). 

Ο ρυθμός πτώσης, ωστόσο, όπως τονίζει η ελβετική τράπεζα. έχει επιβραδυνθεί σημαντικά το πρώτο τρίμηνο (-1,2%) σε σύγκριση με τα τελευταία τρίμηνα (-6,1% το γ’ τρίμηνο του 2022 και -11,4% το δ’ τρίμηνο του 2022). 

Σε αντίθεση με το τελευταίο τρίμηνο του 2022, όταν όλοι οι κλάδοι της οικονομίας παρουσίασαν μείωση του χρέους προς το ΑΕΠ, στο πρώτο τρίμηνο του 2023 οι δείκτες χρέους αυξήθηκαν και πάλι μεταξύ των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και της γενικής κυβέρνησης σε ορισμένες χώρες, όπως παρατηρεί η UBS. 

Συγκεκριμένα, το χρέος προς το ΑΕΠ στον χρηματοπιστωτικό τομέα αυξήθηκε κατά 1,4% στο 107,3%, αν και εξακολουθεί να είναι 12,4% κάτω από το επίπεδο πριν από την Covid (119,7% το τέταρτο τρίμηνο του 2019). Σύμφωνα με τα στοιχεία του τριμηνιαίου χρηματοοικονομικού ισολογισμού της Eurostat (EQFBS), τα οποία και χρησιμοποιεί ως βάση η UBS στην ανάλυσή της επειδή προσφέρουν περισσότερες λεπτομέρειες, το δημόσιο χρέος προς το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,6% σε 94,1% το α’ τρίμηνο, αν και ακόμα παραμένει 4,6% χαμηλότερο από το τέταρτο τρίμηνο του 2019.

ξκξ

Σύμφωνα με τη μεθοδολογία που χρησιμοποιεί η ΕΕ για την παρακολούθηση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης (EUSGP) -που είναι τα δεδομένα που αναφέρονται πιο συχνά και είναι πιο σημαντικά από την άποψη της δημοσιονομικής πολιτικής- το δημόσιο χρέος της Ευρωζώνης το α’ τρίμηνο του 2023 ήταν 91,2% του ΑΕΠ, σε γενικές γραμμές αμετάβλητο από το προηγούμενο τρίμηνο (91,4%) και 7,2 ποσοστιαίες μονάδες πάνω από το προ-Covid επίπεδο του 84%. Η UBS σημειώνει πως τα (υψηλότερα) δεδομένα των μετρήσεων της Eurostat δεν είναι ενοποιημένα μεταξύ/εντός διαφορετικών κυβερνητικών υποτομέων και, ως εκ τούτου, περιλαμβάνουν κάποια διπλή καταμέτρηση, γι’ αυτό προτιμά τα (χαμηλότερα) δεδομένα των μετρήσεων της ΕΕ για το χρέος. 

Το χρέος του ιδιωτικού τομέα συνέχισε να μειώνεται το πρώτο τρίμηνο του 2023, με το χρέος του τομέα των νοικοκυριών να μειώνεται κατά 1% στο 56,2% (1,1% κάτω από το προ-Covid επίπεδό του) και το χρέος του τομέα των μη χρηματοοικονομικών εταιρειών να μειώνεται κατά 2,2% στο 100,1% (1,4% κάτω από το προ του Covid επίπεδο). 

φωγδ

Πρωταθλήτρια στη μείωση του δείκτη χρέους η Ελλάδα

Σύμφωνα με την ανάλυση της UBS, το συνολικό χρέος προς το ΑΕΠ μειώθηκε στις περισσότερες χώρες της Ευρωζώνης με εξαίρεση τέσσερις χώρες – το Βέλγιο (+12,%.), τη Γαλλία (+2,2%), τη Λετονία (+0,8%) καθώς και τη Γερμανία (+0,5%).

Όπως προαναφέρθηκε, η αύξηση του συνολικού χρέους προς το ΑΕΠ προήλθε από τον χρηματοπιστωτικό και τον δημόσιο τομέα, ενώ η απομόχλευση στον ιδιωτικό τομέα παρέμεινε σε καλό δρόμο εν μέσω αυστηρότερων χρηματοοικονομικών συνθηκών.

Όσον αφορά το δημόσιο χρέος (EUSGP), η Ελλάδα σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση το πρώτο τρίμηνο (-3% στο 168% του ΑΕΠ, μειωμένο κατά 41% από την κορυφή του που καταγράφηκε στο α’ τρίμηνο του 2021.

ιθ

Σε όλες τις μεγάλες χώρες της Ευρωζώνης, το αποτέλεσμα του πρώτου τριμήνου του 2023 ήταν μικτό με οριακή αύξηση του δημόσιου χρέους στη Γαλλία (+0,6% στο 112,4% του ΑΕΠ), αλλά περαιτέρω πτώση στη Γερμανία (-0,3% στο 65,9% του ΑΕΠ), την Ιταλία (- 0,9% σε 143,5%) και στην Ισπανία (-0,4% σε 112,8%).

Όσον αφορά τον χρηματοπιστωτικό τομέα, η μεγαλύτερη αύξηση στους δείκτες χρέους σημειώθηκε στο Βέλγιο (+13,4% σε 89,7%), ακολουθούμενη από την Ολλανδία (+4,4% σε 245%), τη Γαλλία (+3,2% σε 91,2%) και τη Γερμανία (+ 1,7% στο 59%).

Related posts

Στο 3,2% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Ιανουάριο, στο 2,8% στην Ευρωζώνη

timesadmin

Το στοίχημα της μείωσης του χρέους στο 130% μέχρι και το 2028

James Rollner

HEPI: Αύξηση 8% στο ρεύμα στην Αθήνα – παραμένει φθηνότερο από τον μέσο όρο της ΕΕ

protothema.gr

Γ. Στουρνάρας: Πώς η κλιματική αλλαγή εντείνει τους κινδύνους για την οικονομία

wp-needuser

Σε ποια προϊόντα συνεχίζεται η πτώση τιμών στα σούπερ μάρκετ

protothema.gr

Στο 2,7% ενισχύθηκε τον Ιούλιο ο πληθωρισμός – Διψήφιες αυξήσεις σε ασφάλιστρα, ξενοδοχεία, μεταφορές

James Rollner