the-times:-“Στην-πιο-επικίνδυνη-φάση”-του-ο-Πούτιν-καθώς-μια-πολιτική-λύση-στην-Ουκρανία-μοιάζει-σχεδόν-αδύνατη
ΚΟΣΜΟΣ

The Times: “Στην πιο επικίνδυνη φάση” του ο Πούτιν καθώς μια πολιτική λύση στην Ουκρανία μοιάζει σχεδόν αδύνατη

Ένας ανώτερος αξιωματούχος των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών δήλωσε πως “ο Πούτιν έχει αλλάξει, δεν υπάρχει αμφιβολία γι’ αυτό”. “Και αυτό είναι, λοιπόν, ένα πραγματικό πολιτικό πρόβλημα για εμάς”.

Όπως αναφέρει σε άρθρο του στους Sunday Times ο αναλυτής Mark Galeotti, τον Φεβρουάριο, όταν ξεκίνησε ο πόλεμος, ήταν δυνατόν να μιλάμε για πιθανές λύσεις, αλλά τώρα, παραπονέθηκε ο αξιωματούχος, “δεν βλέπω πώς ο Πούτιν μπορεί να δεχτεί οτιδήποτε μπορούμε να δεχτούμε ηθικά ή πολιτικά”.

Από τότε που ανέλαβε την προεδρία το 1999, ο Πούτιν έχει μιλήσει αρκετά ανοιχτά για το τι θέλει: να παραμείνει στην εξουσία για όσο διάστημα επιλέξει και να αναγνωριστεί η Ρωσία ως μεγάλη δύναμη.

Ωστόσο, η αντίληψή του για το τι ακριβώς σημαίνει αυτό και τι είναι διατεθειμένος να κάνει για να επιτύχει τους στόχους του έχει αλλάξει με την πάροδο του χρόνου, και τώρα φαίνεται να βλέπουμε την τελική, πιο επικίνδυνη φάση της κατάβασής του σε “τύραννο κράτους-παρίας”.

Για τον Galeotti, η σκέψη του φαίνεται να παίρνει συγκεκριμένη μορφή από τους ανθρώπους που τον επηρεάζουν. Ο παλιός του φίλος, ο τραπεζίτης Γιούρι Κοβαλτσούκ, περνούσε πολλά βράδια με τον πρόεδρο όταν απομονωνόταν λόγω covid το 2020, έχοντας εμμονή με την ουκρανική “δολιότητα”. Αυτό δημιούργησε το σκηνικό για την άνοδο “του γερακιού των γερακιών”, του Νικολάι Πατρούσεφ, ενός πρώην αξιωματικού της KGB, ο οποίος είναι τώρα γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της χώρας και στην ουσία, σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Πούτιν.

Ο Πατρούσεφ υπερασπίζεται έναν επιθετικό πόλεμο στην Ουκρανία, ενώ παραπονιέται ότι “οι Αγγλοσάξονες δεν έχουν αλλάξει εδώ και αιώνες. Σήμερα συνεχίζουν να υπαγορεύουν τους όρους τους στον κόσμο, καταπατώντας αγενώς τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών”.

Ο “πουτινισμός-πατρουσεβισμός” όπως τον αποκαλεί ο Galeotti φαίνεται να είναι ο πουτινισμός του τελικού σταδίου. Ήδη, αυτό έχει αρχίσει να διαδραματίζεται σε ευρύτερους πολιτικούς όρους. Όπως αναφέρει ο αμερικανός αξιωματούς “τον τελευταίο μήνα, άρχισε να μετατρέπει τη Ρωσία από χώρα σε πολεμική μηχανή”.

Στην αρχή του πολέμου ο Πούτιν υποστήριξε τους τεχνοκράτες που ήθελαν να διατηρήσουν το status quo έναντι εκείνων που ήθελαν τη χώρα σε πολεμική κατάσταση. Ένας νέος νόμος που ψηφίστηκε αυτόν τον μήνα, όμως, σημαίνει ότι η οικονομία μπορεί πλέον να κινητοποιηθεί, με τους εργαζόμενους στις επιχειρήσεις που σχετίζονται με την άμυνα να αναγκάζονται να κάνουν υπερωρίες και οι εταιρείες να μην μπορούν να απορρίπτουν κυβερνητικά συμβόλαια.

Σύμφωνα με αυτή τη νέα εκδοχή του Πούτιν, τα πάντα πρέπει να υποταχθούν στον πόλεμο. Όταν, στις 7 Ιουλίου, είπε ότι “όλοι πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν έχουμε ξεκινήσει ακόμη τίποτα στα σοβαρά”, δεν μιλούσε απλώς, όπως πολλοί υπέθεσαν, για το πεδίο της μάχης. Στην πραγματικότητα, σηματοδοτούσε ότι είναι διατεθειμένος να λειτουργήσει με ακόμη λιγότερη αυτοσυγκράτηση.

Η αντεπίθεση στη Χερσώνα

Η πιο σημαντική εξέλιξη στο πεδίο της μάχης είναι η ουκρανική αντεπίθεση στη Χερσώνα. Παρόλο που οι Ρώσοι μπορούν να είναι επίμονοι στην άμυνα, θα είναι δύσκολο γι’ αυτούς να κρατήσουν αυτή τη στρατηγική πόλη, όχι μόνο τώρα που η γέφυρα Antonivka, η κύρια οδός ανεφοδιασμού τους, είναι σχεδόν άχρηστη.

Η ανακατάληψη της Χερσώνας θα ήταν αναμφίβολα μια τεράστια νίκη για το Κίεβο, διαλύοντας τους φόβους μιας νέας ρωσικής προέλασης προς τα δυτικά κατά μήκος της ακτής της Μαύρης Θάλασσας προς την Οδησσό. Θα άνοιγε επίσης την προοπτική μιας περαιτέρω ανατροπής των κερδών της Μόσχας στη νότια Ουκρανία και θα απειλούσε ακόμη και την Κριμαία.

Με ίσως το 85% των δυνάμεων να έχει ήδη δεσμευτεί, μπορεί να φαίνεται ότι η Ρωσία έχει ελάχιστα περιθώρια, ειδικά καθώς αποκαλυπτικές επιλογές όπως η χρήση πυρηνικών όπλων εξακολουθούν να φαίνονται εκτός τραπέζης.

Ακόμα και αν ο Πούτιν εγκατέλειπε την αρχική του διστακτικότητα και κήρυττε τον πόλεμο, επιτρέποντάς του να κινητοποιήσει τις εφεδρείες του, θα χρειαζόταν έως και τρεις μήνες για να έχει ίσως 100.000 έως 150.000 επιπλέον στρατιώτες, αν και, ως επί το πλείστον, ανεπαρκώς εξοπλισμένους, με χαμηλά κίνητρα και χωρίς εκπαίδευση.

Ωστόσο, έχει και άλλους τρόπους για να κλιμακώσει, από την εξαπόλυση βαρύτερων επιθέσεων σε μη στρατιωτικούς στόχους μέχρι την απειλή των βόρειων συνόρων της Ουκρανίας. Θα μπορούσε να πιέσει τον δικτάτορα της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο να συμμετάσχει στη μάχη.

Ταυτόχρονα, η τελευταία μείωση των προμηθειών φυσικού αερίου στη Γερμανία “για λόγους συντήρησης” δείχνει ότι ο Πούτιν περνάει τώρα και στην επίθεση στον οικονομικό και πολιτικό πόλεμο με τη Δύση. 

Η πιο επικίνδυνη “φάση” του Πούτιν

Όπως αναφέρει ο Galeotti, ο Πούτιν βρίσκεται τώρα στην πιο επικίνδυνη φάση του. Έχει ταυτόχρονα τα περισσότερα και τα λιγότερα να χάσει. Τα περισσότερα με την έννοια ότι αν χάσει αυτόν τον πόλεμο, αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να καθαιρεθεί και να γίνει αποδιοπομπαίος τράγος και τα όνειρά του να μπει στο πάνθεον των ρωσικών εθνικών ηρώων θα διαψευστούν οριστικά.

Λιγότερο, υπό την έννοια ότι ενώ φαίνεται να πιστεύει ακόμη ότι μπορεί να ξεπεράει τη Δύση, ότι θα χάσει τη θέληση να πολεμήει αυτόν τον έμμεσο πόλεμο πριν από τη Ρωσία και δεν φαίνεται πλέον να πιστεύει ότι μπορεί να συνυπάρξει μαζί μας.

Αν δεχτούμε ότι ο “Πούτιν του τελικού σταδίου” πιστεύει ότι βρίσκεται σε υπαρξιακό αγώνα μαζί μας, τότε αυτός ο πόλεμος θα συνεχιστεί, έστω και με μη στρατιωτικά μέσα, ακόμη και όταν επικρατήσει ειρήνη στα ηλιοτρόπια της Ουκρανίας.

Ο Galeotti τονίζει πως ίσως θα πρέπει να συμβιβαστούμε με τη σκληρή πραγματικότητα ότι είμαστε εγκλωβισμένοι σε έναν αγώνα με τη Ρωσία για τουλάχιστον όσο καιρό ο Πούτιν βρίσκεται στο Κρεμλίνο. Η Ρωσία δεν πρόκειται να καταρρεύσει, ούτε η οικονομία της καταρρέει, καταλήγει.

Related posts

Σβ. Τιχανόφσκαγια: Ελάχιστη η πιθανότητα στρατιωτικής επέμβαση της Λευκορωσίας στην Ουκρανία

timesadmin

Ουκρανία: Μεγάλη ανησυχία εκφράζει ο ΠΟΥ για αναφερόμενες επιθέσεις σε νοσοκομεία και ιατρικές εγκαταστάσεις

timesadmin

Εκπρόσωπος Ζελένσκι: Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε με τη Μόσχα για εκεχειρία

timesadmin

Γερμανία: Η μείωση παραδόσεων ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη αποτελεί “επίθεση”

timesadmin

Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις στον Ισημερινό παρά την κατάσταση έκτακτης ανάγκης

timesadmin

Μέστερ (Fed Cleveland): Η κατάσταση στην Ουκρανία προσθέτει ανοδικό κίνδυνο στον πληθωρισμό

timesadmin