tα-μεγάλα-ονόματα-που-δρομολογούν-νέες-επενδύσεις-στον-ελληνικό-τουρισμό
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Tα μεγάλα ονόματα που δρομολογούν νέες επενδύσεις στον ελληνικό τουρισμό

της Βίκυς Κουρλιμπίνη

Σε τροχιά νέων μεγάλων επενδύσεων βρίσκεται ο ελληνικός τουρισμός, που εξαργυρώνει τη συνεχιζόμενη άνοδο τόσο των αφίξεων από το εξωτερικό όσο και των εσόδων. Απόδειξη, τα σημαντικά ονόματα του ξενοδοχειακού χώρου που επεκτείνουν την παρουσία τους στην αγορά και βρίσκονται στο στάδιο υλοποίησης νέων πολυτελών μονάδων, που αναμένεται να προσδώσουν μεγαλύτερη αξία στο τουριστικό προϊόν. Είναι χαρακτηριστικό πως περισσότερα από 60 ξενοδοχειακά πρότζεκτ θα αναπτυχθούν στην Ελλάδα την επόμενη τετραετία, ενώ 4 στα 10 νέα ξενοδοχεία θα λειτουργούν υπό την σκέπη διεθνών brands. 

Παράλληλα, ξεπέρασαν τα 12 δισ. ευρώ οι επενδύσεις που πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία τρία χρόνια στον ελληνικό τουρισμό, ειδικά στην κατηγορία των πέντε αστέρων, είτε για την ανάπτυξη νέων μονάδων είτε για την ανακαίνιση υφιστάμενων. Είναι χαρακτηριστικό πως από τα 6,7 δισ. ευρώ που κατευθύνθηκαν στην κατασκευή και την ανακαίνιση ξενοδοχείων την εν λόγω περίοδο, τα 2,4 δισ. ευρώ αφορούσαν επενδύσεις που έγιναν σε ξενοδοχεία της υψηλότερης κατηγορίας. Μόλις προ ημερών άνοιξε το Odera Tinos, Autograph Collection στην Τήνο, με την υπογραφή της Marriott International, με 77 δωμάτια και σουίτες, σε έκταση 20.000 τ.μ.

Τα πλάνα της HIG

Η Inventio, αποκλειστικός συνεργάτης της HIG Capital στην Ελλάδα, προχωρά ένα πλάνο επενδύσεων σε ξενοδοχεία σε Αθήνα, Κέρκυρα, Ρόδο και Κρήτη που φτάνει τα 200 εκατ. ευρώ σε ορίζοντα τριετίας. Ειδικότερα, στα Ella Resorts είναι ενταγμένες οκτώ μονάδες, με δυναμικότητα περίπου 3.000 δωματίων και ο στόχος είναι τα 10.000 δωμάτια, εκ των οποίων 5.000-6.000 στην Ελλάδα. Τα ξενοδοχεία που έχει αποκτήσει είναι:

Τουριστικές Επιχειρήσεις Νότου Α.Ε., Ρόδος (2018), πρώην Aldemar Ρόδου, δυναμικότητας 835 δωματίων. Πρόκειται για μια επένδυση ύψους 100 εκατ. ευρώ.

Corfu Holdings Α.Ε. Κέρκυρα (ex-Mayor Holdings), δυναμικότητας 1.400 δωματίων, επένδυση 150 εκατ. ευρώ. Ήδη έχουν ξεκινήσει οι εργασίες ανακαίνισης του Αlkyna Lifestyle Beach Resort (πρώην La Grota Verde), που θα λειτουργήσει πλήρως ανακαινισμένο την επόμενη σεζόν, ενώ προετοιμάζονται και οι ανακαινίσεις των Capo Di Corfu και Pelekas Monastery συνολικής δυναμικότητας άνω των 650 δωματίων, που θα ξεκινήσουν φέτος το φθινόπωρο.

– Αγορά ξενοδοχείου πρώην Aldiana Club στην περιοχή Μόχλου Κρήτης με επενδυτικό πλάνο 50 εκατ. ευρώ για την ανακαίνιση, επέκταση και αναβάθμιση σε 5άστερο ξενοδοχείο, που θα ονομαστεί Rocrita Lifestyle Beach Resort, με συνολική δυναμικότητα 360 δωματίων. Η μονάδα προγραμματίζεται να λειτουργήσει την τουριστική περίοδο του 2025. Τέλος, προχώρησε στην αγορά του πρώην ξενοδοχείου Aλθέα, στην Αγ. Μαρίνα Αττικής, δυναμικότητας ~350 δωματίων. Στην παρούσα φάση το έργο ανακαίνισης βρίσκεται σε πρώιμο μελετητικό και δανειοδοτικό στάδιο.

H Intercontinental στην Κρήτη

Τον Ιούνιο ανοίγει το νέο πεντάστερο ξενοδοχείο Intercontinental Resort Crete στον Άγιο Νικόλαο. Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της IHG, θα ανοίξει στις 3 Ιουνίου και θα λειτουργήσει μέχρι τις 31 Οκτωβρίου. Σημειώνεται πως αρχικά είχε ανακοινωθεί ότι η μονάδα θα άνοιγε το 2023.

Πρόκειται για το πρώην ξενοδοχείο Hermes του ομίλου Μαμιδάκη το οποίο ανακατασκευάστηκε πλήρως. Αποτελεί συνεργασία της IHG με τους κολοσσούς του real estate, Hines και Henderson Park. Το νέο ξενοδοχείο θα έχει δυναμικότητα 205 δωματίων.

Υπενθυμίζεται πως το 2021 η Hines εξαγόρασε πέντε ξενοδοχειακές μονάδες στην Κρήτη, επενδύοντας περίπου 150 εκατ. ευρώ. Ο αμερικανικός όμιλος απέκτησε τα τρία ξενοδοχεία του Cyan Group of Hotel (το 5άστερο Apollonia Beach Resort & Spa και το 4άστερο Santa Marina Beach Resort, στην Αμμουδάρα Ηρακλείου, καθώς και το 5άστερο Sitia Beach City Resort & Spa στη Σητεία), και τα δύο ξενοδοχεία Coral και Hermes του ομίλου Μαμιδάκη στον Άγιο Νικόλαο, με θέα στον κόλπο του Μιράμπελου. Το Coral έχει ήδη μεταμορφωθεί σε πολυτελές 5άστερο ξενοδοχείο με το όνομα NIKO Seaside Resort και εγκαινιάστηκε τον Μάιο του 2022. 

Το πλάνο της Goldman Sachs

Στη Χαλκιδική τρέχει η επένδυση ύψους 108 εκατ. ευρώ της Goldman Sachs Asset Management. Η Goldman Sachs απέκτησε το 2022 τρία ξενοδοχεία πρώην ιδιοκτησίας του ομίλου Γρηγοριάδη, “Athos Palace”, “Pallini Beach” και “Theophano Imperial”. Η “Τουριστικά Συγκροτήματα Ελλάδος Α.Ε.” είναι ο φορέας υλοποίησης της επένδυσης, που προβλέπει την ανάπτυξη ενός πολυτελούς resort 1.000 κλινών στη θέση των τριών ξενοδοχείων που απέκτησε, έναντι περίπου 70 εκατ. ευρώ. Θα περιλαμβάνει ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις, αυτόνομα διαμερίσματα-bungalows και ολοκληρωμένες υπηρεσίες εστίασης, spa και ψυχαγωγίας. Σύμφωνα με τον φάκελο που έχει υποβληθεί στο Enterprise Greece, το νέο resort θα απασχολεί περισσότερους από 500 εργαζομένους σε ετήσια βάση.

Το πρώτο ξενοδοχείο JW Marriott

Η Marriott International ανακοίνωσε τη συνεργασία της με την εταιρεία εισαγωγής και εμπορίου ξυλείας Βασιλάκης Α.Ε., για να φέρει για πρώτη φορά στην Ελλάδα το brand JW Marriott. Το JW Marriott Crete Resort & Spa θα βρίσκεται στα περίχωρα της πόλης των Χανίων κατά μήκος της παραλίας του Μαραθίου. Η κατασκευή της μονάδας ξεκίνησε το 2022 και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα αναμένεται να είναι έτοιμη να λειτουργήσει το 2025. Όπως τονίζεται, η SWOT Hospitality θα συνεργαστεί με τη Βασιλάκης Α.Ε. και τη Marriott International ως η διαχειρίστρια εταιρεία του ξενοδοχείου. Η μονάδα θα εκτείνεται σε 100 στρέμματα και θα αποτελείται από 160 πολυτελή δωμάτια, με σουίτες και βίλες με ιδιωτική πισίνα ή τζακούζι. Επιπλέον θα υπάρχουν πέντε εστιατόρια και μπαρ, συμπεριλαμβανομένων ενός παραδοσιακού κρητικού εστιατορίου και ενός μεσογειακού, πισίνες, γυμναστήριο, beach club, spa. 

Related posts

Παραδίδεται σε κυκλοφορία ο κλάδος προς Θεσσαλονίκη της Σήραγγας Κατερίνης

wp-needuser

Στα ύψη ο αριθμός των αεροπορικών θέσεων για Ελλάδα στη φετινή σεζόν

timesadmin

Alpha Bank: Η “ακτονογραφία” της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα το 2022

timesadmin

Επιστροφή της καλλιέργειας σουσαμιού για την ανασυγκρότηση της θεσσαλικής γεωργίας

wp-needuser

Οι κίνδυνοι για τον πληθωρισμό τους επόμενους μήνες – Τι φοβάται η Λαγκάρντ

timesadmin

Σνάμπελ (ΕΚΤ): Πιθανή μια μείωση τον Ιούνιο στα επιτόκια αλλά μετά χρειάζεται προσοχή

James Rollner