sz:-h-Σιλιάνοφσκα-ήξερε-τι-έκανε-λέγοντας-“Μακεδονία”
ΚΟΣΜΟΣ

SZ: H Σιλιάνοφσκα ήξερε τι έκανε λέγοντας “Μακεδονία”

Ο γερμανικός Τύπος για την άνοδο των εθνικιστών στη Βόρεια Μακεδονία, την απόπειρα δολοφονίας εναντίον του Σλοβάκου πρωθυπουργού Φίτσο και την κόντρα Σολτς-Πιστόριους.

Μετά την επικράτηση των εθνικιστών στη Βόρεια Μακεδονία η νέα πρόεδρος Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα έσπευσε να αναφερθεί στη χώρα της ως “Μακεδονία” – προκαλώντας έντονες αντιδράσεις, όπως μεταξύ άλλων και αυτήν του πρωθυπουργού Μητσοτάκη, ο οποίος σχολίασε πως με αυτόν τον τρόπο η πρόεδρος παραβιάζει τη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και το ίδιο το Σύνταγμα της χώρας της.

“Ως άλλοτε καθηγήτρια νομικής στα Σκόπια, η Σιλιάνοφσκα ήξερε τι έκανε”, παρατηρεί η Süddeutsche Zeitung, προσθέτοντας πως με αυτόν τον τρόπο “έριξε λάδι σε μία φωτιά την οποία η Ευρώπη θεωρούσε πως έχει σβήσει”.

Στην προσπάθειά της να ενταχθεί στην ΕΕ, η Βόρεια Μακεδονία χρειάστηκε να διαπραγματευτεί αφ’ ενός μεν με την Ελλάδα στo πλαίσιo της Συμφωνίας των Πρεσπών με ζήτημα την επίσημη ονομασία της χώρας, αφ’ ετέρου δε με τη Βουλγαρία σχετικά με τη συνταγματική αναγνώριση της βουλγαρικής μειονότητας που ζει στη χώρα. Ο επικεφαλής του κόμματος των εθνικιστών όμως Κρίστιαν Μίτσκοσκι δήλωσε πως οι αλλαγές αυτές δεν πρόκειται να εγκριθούν από τον ίδιο αλλά αντί αυτών θα ήθελε να επαναδιαπραγματευτεί.

Ωστόσο είναι απίθανο να συμφωνήσουν σε κάτι τέτοιο οι Βούλγαροι, το ίδιο και η Ελλάδα. Αν και οι συντηρητικοί στην Αθήνα ήταν αντίθετοι στον συμβιβασμό με τη Βόρεια Μακεδονία το 2018, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του αναγνωρίζουν σήμερα ρητώς τη Συμφωνία των Πρεσπών ως “επικυρωμένη διεθνή συνθήκη, η οποία υπερισχύει κάθε άλλης νομικής διάταξης” – εν αντιθέσει με τους εθνικιστές των Σκοπίων”, επισημαίνει η εφημερίδα του Μονάχου.

Την ίδια στιγμή η ΕΕ και το γερμανικό Υπουργείο Εξωτερικών “προειδοποίησαν τα Σκόπια να τηρήσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών. […] Το γραφείο της Σιλιάνοφσκα ανακοίνωσε πως στην επίσημη αλληλογραφία η πρόεδρος θα χρησιμοποιεί την ονομασία “Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας”. Στις δημόσιες εμφανίσεις της όμως διατηρεί “το δικαίωμα να χρησιμοποιεί το όνομα Μακεδονία, στα πλαίσια του προσωπικού δικαιώματος στον αυτοπροσδιορισμό και την αυτοδιάθεση””.

Σλοβακία: Σε κρίσιμη κατάσταση ο Ρόμπερτ Φίτσο

Σε κρίσιμη κατάσταση βρίσκεται η υγεία του Σλοβάκου πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο, μετά τη χθεσινή σε βάρος του απόπειρα δολοφονίας. Προς το παρόν οι τελευταίες εκτιμήσεις είναι πως παρά τα πολλαπλά τραύματα που φέρει, ο Φίτσο θα επιζήσει.

“Απ’ όταν ανέλαβε επικεφαλής της κυβέρνησης για τρίτη φορά το περασμένο φθινόπωρο, ο Φίτσο έχει δεχθεί δριμεία κριτική από τη συντηρητική και φιλελεύθερη αντιπολίτευση”, γράφει η Frankfurter Allgemeine Zeitung. “Πολιτικοί από το αριστερό-εθνικιστικό κόμμα Smer του Φίτσο επέρριψαν ευθύνες για την επίθεση στην αντιπολίτευση και τα “φιλελεύθερα μέσα”. Οι πολιτικοί της αντιπολίτευσης εξέφρασαν τον αποτροπιασμό τους και καταδίκασαν την επίθεση”.

“Πριν από λίγες ημέρες ο Φίτσο είχε κατηγορήσει τη φιλελεύθερη αντιπολίτευση πως δημιουργεί κλίμα εχθρότητας απέναντι στην κυβέρνηση, καθώς και ότι δεν αποκλείεται σε ένα τέτοιο κλίμα να ακολουθήσει κάποια στιγμή και μία πράξη βίας”, υπενθυμίζει η Handelsblatt.

Γιατί όμως βρισκόταν στο επίκεντρο της κριτικής ο Φίτσο και το κόμμα του; “Τόσο στην εσωτερική όσο και στην εξωτερική πολιτική ο Φίτσο προωθούσε επανειλημμένως φιλορωσικές θέσεις, τασσόταν υπέρ της διακοπής της στρατιωτικής αρωγής προς την Ουκρανία κατά τον προεκλογικό του αγώνα και καταφερόταν εναντίον της ΕΕ”, τονίζει το Γερμανικό Δημοσιογραφικό Δίκτυο (RND).

“Ο 59χρονος επιδιώκει την κατάργηση σημαντικών δημοκρατικών θεσμών, θέλει να αποδυναμώσει την ανεξάρτητη δικαιοσύνη στη Σλοβακία και να μετατοπίσει τη χώρα προς τα ανατολικά στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής. Προσφάτως συζητούνταν ακόμη και κυρώσεις κατά της Σλοβακίας λόγω των παραβιάσεων του κράτους δικαίου.

[…] Η πολιτική κατάσταση στη Σλοβακία είναι πολωμένη εδώ και χρόνια. Το Smer προσπαθεί εδώ και καιρό να κινητοποιήσει τους υποστηρικτές του καταφεύγοντας σε στοχευμένη παραπληροφόρηση και μία ρητορική που προωθεί το μίσος και τον διχασμό. […] Και πολύ συχνά ήταν ο ίδιος ο Φίτσο αυτός που συμπεριφερόταν με τρόπο επιθετικό και επιδείνωνε την εκρηκτική ατμόσφαιρα στη Σλοβακία με λαϊκιστικές δηλώσεις”.

Συνεχίζεται η “κόντρα” Σολτς-Πιστόριους

Με αφορμή τη διαφωνία μεταξύ του καγκελάριου Σολτς και του υπουργού Άμυνας Πιστόριους σχετικά με την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία, η διαφαινόμενη κόντρα των δύο επιφανών πολιτικών έρχεται και πάλι στο προσκήνιο.

“Το 2023 ο Πιστόριους έγινε ο πλέον αγαπητός πολιτικός της χώρας – παρ’ ότι σίγουρα δεν τα κάνει όλα σωστά. […] Ακόμη και τώρα όμως είναι ο καγκελάριος αυτός που βάζει φρένο στον Πιστόριους”, παρατηρεί η Süddeutsche Zeitung. “Ο Σολτς αγνοεί πως η Γερμανία δεν είναι σε καμία περίπτωση επαρκώς εξοπλισμένη για το ενδεχόμενο κάποιας έντασης ή σε περίπτωση άμυνας. […] Και δημιουργείται η εντύπωση πως ο Σολτς θέλει να περιορίσει τον Πιστόριους, που αντιμετωπίζεται ήδη σαν αντικαγκελάριος. Η διακυβέρνηση όμως δεν γίνεται έτσι – και ο καγκελάριος θα έπρεπε να προτάσσει τη χώρα σε σύγκριση με τα κομματικά συμφέροντα”.

“Ο Πιστόριους δυσκολεύεται στο SPD, το οποίο βλέπει τον εαυτό του ως ένα φιλειρηνικό κόμμα και αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό τις προσπάθειες στρατιωτικού εξοπλισμού”, αναφέρει από την πλευρά της η Handelsblatt. “Στον επόμενο προϋπολογισμό ο Σολτς θα πρέπει να θέσει σαφείς προτεραιότητες για την ασφάλεια της χώρας. Αλλά ο καγκελάριος προτιμά να αντιταχθεί στον υπουργό Αμύνης του παρά σε μεγάλα τμήματα του κόμματός του”.

- Deutsche Welle

Related posts

ΠΟΥ: Καταστροφικές οι επιπτώσεις του πολέμου στην κατάσταση υγείας της Γάζας

timesadmin

Επίθεση δέχθηκε ο ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος FvD Τιερί Μποντέ, δύο ημέρες πριν από τις βουλευτικές εκλογές

timesadmin

Σούνακ: Το Λονδίνο θα ανακοινώσει νέες κυρώσεις κατά των Χούθι

timesadmin

ΗΠΑ: “Πρώτο βήμα” για την απαγόρευση του TikTok

timesadmin

Οι Ισραηλινοί περικύκλωσαν τη Γάζα – Στο Ισραήλ έφτασε ο Μπλίνκεν

timesadmin

Deutsche Bank: Καλύτερα των εκτιμήσεων τα κέρδη έτους και δ’ τριμήνου

timesadmin