Ελαφρώς καλύτερα από τις προβλέψεις ήταν τα κέρδη και τα έσοδα της Siemens για το γ’ τρίμηνο, με την γερμανική εταιρεία πάντως να προειδοποιεί για τους αυξανόμενους γεωπολιτικούς κινδύνους, όπως εμπορικές συγκρούσεις και ασθενή καταναλωτική ζήτηση για τον επόμενο χρόνο.
Ο γερμανικός κολοσσός, που θεωρείται δείκτης για την ευρύτερη οικονομία λόγω της χρήσης των προϊόντων της σε εργοστάσια και έργα υποδομής, ανέφερε ότι τα έσοδα της αυξήθηκαν κατά 3% στα 20,81 δισ. ευρώ, ελαφρώς καλύτερα από την πρόβλεψη των 20,77 δισ. ευρώ. Τα καθαρά κέρδη έφτασαν το ποσό ρεκόρ των 9 δισ. ευρώ.
Σε συγκρίσιμη βάση, που εξαλείφει τον αντίκτυπο των συναλλαγματικών διακυμάνσεων, των εξαγορών και των πωλήσεων, οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 2%.
Η Siemens στοχεύει σε αύξηση των συγκρίσιμων πωλήσεων της τάξης του 3-7% για τους επόμενους 12 μήνες, ελαφρώς χαμηλότερα από τον στόχο του 4-8%, παρά το γεγονός ότι η εταιρεία βλέπει αυξανόμενους κινδύνους μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στις Ηνωμένες Πολιτείες και την κατάρρευση της γερμανικής κυβέρνησης – ζητήματα που επηρεάζουν τις δύο μεγαλύτερες αγορές της.
Τα βιομηχανικά κέρδη της Siemens μειώθηκαν κατά 7% στα 3,12 δισ. ευρώ για το τρίμηνο που έληξε τον Σεπτέμβριο, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών για 3 δισ. ευρώ.
Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, οι μετοχές της Siemens κινούνταν έως και 7% υψηλότερα, καθώς οι επενδυτές υποδέχθηκαν θετικά την καλύτερη από την αναμενόμενη απόδοση και την προτεινόμενη αύξηση μερίσματος στα 5,20 ευρώ από 4,70 ευρώ.
“Κατά τη διάρκεια του έτους, ο κόσμος βίωσε συνεχιζόμενες γεωπολιτικές και μακροοικονομικές αβεβαιότητες”, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Διευθύνων Σύμβουλος Roland Busch. “Και μετά τις εκλογές στις ΗΠΑ και λαμβάνοντας υπόψη την πολιτική κατάσταση στη Γερμανία, οι καιροί δεν θα γίνονται ευκολότεροι”, συμπλήρωσε.
Η Siemens δήλωσε ότι αναμένει μέτρια μακροοικονομική ανάπτυξη τον επόμενο χρόνο, επικαλούμενη κινδύνους όπως εμπορικές συγκρούσεις.
Ο τομέας της μεταποίησης αντιμετώπιζε επίσης “συνεχείς προκλήσεις” με υπερβάλλουσα παραγωγική ικανότητα και ασθενή καταναλωτική ζήτηση. Ωστόσο, ενώ η αγορά αυτοματοποίησης εργοστασίων αντιμετωπίζει δυσκολίες, οι τομείς έξυπνων υποδομών και μεταφορών παραμένουν ισχυροί. Η εταιρεία είχε επίσης ανεκτέλεστο υπόλοιπο παραγγελιών ύψους 113 δισ. ευρώ, το μεγαλύτερο που είχε ποτέ.