scope:-Διατήρησε-την-αξιολόγηση-της-Ελλάδας-στο-bbb-αλλά-αναβάθμισε-σε-θετικό-το-outlook
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Scope: Διατήρησε την αξιολόγηση της Ελλάδας στο BBB- αλλά αναβάθμισε σε θετικό το outlook

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 23:29

Ο οίκος αξιολόγησης Scope Ratings διατήρησε την αξιολόγηση της Ελλάδας στο BBB- (επενδυτική βαθμίδα) αλλά αναβάθμισε σε θετικό από σταθερό το outlook. Υπενθυμίζεται ότι στις 4 Αυγούστου του 2023 η Scope Ratings είχε δώσει στην Ελλάδα την επενδυτική βαθμίδα, αναβαθμίζοντας τότε το ελληνικό αξιόχρεο σε ΒΒΒ-, και αλλάζοντας το outlook σε σταθερό από θετικό.

Σύμφωνα με την έκθεση, η αναθεώρηση του outlook σε θετικό αντανακλά την προσδοκία της Scope για συνεχή μείωση του λόγου του χρέους της γενικής κυβέρνησης κατά τα επόμενα έτη. Η αναμενόμενη μείωση του δημόσιου χρέους της Ελλάδας, η οποία αποτέλεσε έναν από τους παράγοντες που οδήγησαν την Scope στην ανακοίνωση της αναβάθμισης της Ελλάδας σε επενδυτική βαθμίδα τον περασμένο Αύγουστο, οφείλεται στην ευνοϊκή δυναμική του χρέους και στην περαιτέρω μείωση του συνολικού δημοσιονομικού ελλείμματος, συμπεριλαμβανομένων ισχυρότερων πρωτογενών πλεονασμάτων από ό,τι προβλεπόταν προηγουμένως. Επιπλέον, η εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος, η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs), παράλληλα με τις ιδιωτικοποιήσεις των συστημικών τραπεζών, στηρίζουν την ανθεκτικότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Τέλος, η υιοθέτηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων, που διευκολύνονται από τα ευρωπαϊκά προγράμματα ανάκαμψης και πολυετούς χρηματοδότησης, ενισχύουν την ανθεκτικότητα και το αναπτυξιακό δυναμικό της οικονομίας.

Βασικοί παράγοντες για την αξιολόγηση

Συνεχής μείωση του δημόσιου χρέους και επίτευξη σημαντικών πρωτογενών πλεονασμάτων: Η πρώτη αιτία της αναθεώρησης του outlook σε θετικό αντανακλά τη μείωση του δημόσιου χρέους. Αυτό, σύμφωνα με τον οίκο, οφείλεται κυρίως στην ευνοϊκή δυναμική του δημόσιου χρέους που οφείλεται στις ενισχυμένες μεσοπρόθεσμες προοπτικές ονομαστικής ανάπτυξης και στο συγκριτικά χαμηλό μέσο  κόστος επιτοκίου του ανεξόφλητου χρέους, παράλληλα με την ισχυρή δέσμευση για δημοσιονομική πειθαρχία.

Το συνολικό χρέος της γενικής κυβέρνησης της Ελλάδας έχει μειωθεί από τα υψηλά επίπεδα του 207% του ΑΕΠ από το 2020 στο 161,9% μέχρι το τέλος του 2023, γεγονός που αντιπροσωπεύει μια σημαντική μείωση κατά 45 ποσοστιαίες μονάδες και πολύ κάτω από τα προ του κορονοϊού επίπεδα του  180,6% στα τέλη του 2019. Η ισχυρή ανάκαμψη από το β΄ τρίμηνο του 2020, σε συνδυασμό με τον αυξημένο πρόσφατο πληθωρισμό, οδήγησαν στη σημαντική μείωση του λόγου του δημόσιου χρέους και φαίνεται αρκετά βιώσιμο ώστε να διατηρηθεί η συνεχής μείωση του χρέους, έστω και με σταδιακά μετριασμένο ρυθμό.

Ο δείκτης χρέους αναμένεται να μειωθεί στο 151,9% μέχρι το τέλος του 2024, πριν μειωθεί περαιτέρω στο 130,7% έως το 2029. Αν πραγματοποιηθεί το σενάριο αυτό, αυτό θα αντιπροσωπεύει το χαμηλότερο ποσοστό χρέους από την έναρξη της ελληνικής κρίσης (α’ τρίμηνο του 2010) και κάτω από το ποσοστό χρέους της Ιταλίας με αξιολόγηση BBB+ έως το 2026. Οι προβλέψεις του οίκου για το χρέος της Ελλάδας έχουν ενισχυθεί λόγω της συνεχιζόμενης δημοσιονομικής υπεραπόδοσης, καθώς η κυβέρνηση μπορεί να επιτύχει, αν όχι να υπερβεί, τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 2,1% του ΑΕΠ το 2024. Επιπλέον, η Scope επικαιροποίησε τις μεσοπρόθεσμες εκτιμήσεις για το πρωτογενές ισοζύγιο και τώρα αναμένει ότι η κυβέρνηση θα πετύχει πλεόνασμα 2,5% του ΑΕΠ το διάστημα 2025-27 για το υπόλοιπο της κυβέρνησης (Κυριάκου) Μητσοτάκη, σε μια αύξηση από την προηγούμενη συντηρητική εκτίμηση για πλεόνασμα μόνο 1%.

Related posts

Goldman Sachs: Οι επενδύσεις σε τεχνητή νοημοσύνη θα αγγίξουν τα $200 δισ. παγκοσμίως έως το 2025

timesadmin

Τράπεζες: Ποιους περιορισμούς στο ύψος των στεγαστικών δανείων συνιστά το ΔΝΤ

timesadmin

Γ. Στουρνάρας: Πώς η κλιματική αλλαγή εντείνει τους κινδύνους για την οικονομία

wp-needuser

Γ. Στασινός και Sophia the robot “τα είπαν” για ΤΕΕ και AI στη Θεσσαλονίκη

protothema.gr

Στεγαστική κρίση: Το έλλειμμα κατοικιών φέρνει νέες αυξήσεις τα ενοίκια

James Rollner

H δεύτερη ανάγνωση της ανάπτυξης το γ’ τρίμηνο

timesadmin