ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Scope: Αμετάβλητη η αξιολόγηση της Ελλάδας στο BBB-, με σταθερό το outlook – Βλέπει ανάπτυξη 2,2% το 2024 και 2,3% το 2025

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 23:27

Αμετάβλητη διατήρησε την αξιολόγηση για την Ελλάδα η Scope Ratings, στο επίπεδο του ΒΒΒ- με σταθερό outlook. Υπενθυμίζεται ότι στις 4 Αυγούστου του 2023 η Scope Ratings είχε δώσει στην Ελλάδα την επενδυτική βαθμίδα, αναβαθμίζοντας τότε το ελληνικό αξιόχρεο σε ΒΒΒ-, και αλλάζοντας το outlook σε σταθερό από θετικό. 

Η αξιολόγηση της Ελλάδας με BBB- υποστηρίζεται από διάφορα πλεονεκτήματα. Πρώτον, η ενισχυμένη ευρωπαϊκή θεσμική στήριξη μετά την κρίση του κορονοϊού, με τη μορφή έκτακτων παρεμβάσεων νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής, συμπεριλαμβανομένων των καινοτομιών των τελευταίων ετών που αποδεικνύουν ένα πιο διαρκές νομισματικό στήριγμα για την Ελλάδα. Παράλληλα, η απόκτηση από την Ελλάδα της επενδυτικής βαθμίδας έχει ενισχύσει τη σταθερότητα της στήριξης του Ευρωσυστήματος για τα ελληνικά χρεόγραφα. Ακόμη, ο δείκτης χρέους της γενικής κυβέρνησης και το έλλειμμα βρίσκονται σε τροχιά βελτίωσης τα τελευταία χρόνια, υποστηριζόμενα από την οικονομική ανάκαμψη, τον αυξημένο πληθωρισμό και την εκ νέου επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος. Επίσης, οι πολιτικές διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων περιόρισαν τα υψηλά ποσοστά μη εξυπηρετούμενων δανείων, ενίσχυσαν τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος και ενίσχυσαν τις επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα, μετριάζοντας τις δυσχέρειες που συνδέονται με τις αδυναμίες του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και αντισταθμίζοντας τις ιστορικά χαμηλές ιδιωτικές επενδύσεις.

Η Scope αναμένει ότι η ελληνική οικονομία θα παρουσιάσει ισχυρή ανάπτυξη 2,2% το 2024 και 2,3% το 2025, σε σύγκριση με την εκτιμώμενη ανάπτυξη 2,1% πέρυσι. Η κατανάλωση των νοικοκυριών αναμένεται να παραμείνει εύρωστη, εν μέσω επιβραδυνόμενων πληθωριστικών πιέσεων και ενίσχυσης των αποτελεσμάτων της αγοράς εργασίας, ενώ η πρόσφατη χαλάρωση των όρων χρηματοδότησης θα στηρίξει την ανάκαμψη των επενδύσεων. Ένα ευνοϊκότερο εξωτερικό περιβάλλον, συμπεριλαμβανομένης της ανάκαμψης της ζήτησης από τους ευρωπαίους εμπορικούς εταίρους, θα πρέπει επίσης να στηρίξει τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης. Ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ θα πρέπει να μειωθεί σε περίπου 140% έως το 2028 (από 160% που εκτιμάται στο τέλος του 2023), υποστηριζόμενος από διατηρήσιμα πρωτογενή πλεονάσματα κατά τα επόμενα έτη, αντισταθμίζοντας σε μεγάλο βαθμό την παράλληλη αύξηση της επιβάρυνσης από την καταβολή τόκων.

Η Scope αναμένει ότι η ελληνική οικονομία θα παρουσιάσει ισχυρή ανάπτυξη 2,2% το 2024 και 2,3% το 2025, έναντι 2,1% το 2023. Η κατανάλωση των νοικοκυριών αναμένεται να παραμείνει σε καλά επίπεδα, εν μέσω επιβραδυνόμενων πληθωριστικών πιέσεων και ενίσχυσης της αγοράς εργασίας, ενώ η πρόσφατη χαλάρωση των όρων χρηματοδότησης θα στηρίξει την ανάκαμψη των επενδύσεων. Ένα ευνοϊκότερο εξωτερικό περιβάλλον, συμπεριλαμβανομένης της ανάκαμψης της ζήτησης από τους ευρωπαίους εμπορικούς εταίρους, αναμένεται επίσης να στηρίξει τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης. Ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ αναμένεται να μειωθεί σε περίπου 140% έως το 2028 (από 160% που εκτιμάται στο τέλος του 2023), υποστηριζόμενος από διατηρήσιμα πρωτογενή πλεονάσματα κατά τα επόμενα έτη, αντισταθμίζοντας σε μεγάλο βαθμό την παράλληλη αύξηση της επιβάρυνσης από την καταβολή τόκων.

Σημειώνεται ότι το 2023, η Scope Ratings έγινε αποδεκτή ως νέο εξωτερικό ίδρυμα αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ειδικότερα, στις 2 Νοεμβρίου, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε να αποδεχθεί τον οργανισμό αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Scope Ratings GmbH (Scope Ratings) ως νέο εξωτερικό ίδρυμα αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας (ECAI) για τους σκοπούς του Πλαισίου Πιστοληπτικής Αξιολόγησης του Ευρωσυστήματος (ECAF). Όπως μετέδιδε τότε το Capital.gr, η διαδικασία ενσωμάτωσης της Scope Ratings στην υποδομή πληροφορικής του Ευρωσυστήματος θα ξεκινούσε αμέσως και είναι πιθανό να διαρκέσει αρκετούς μήνες. Η ημερομηνία έναρξης λειτουργίας της δυνατότητας χρήσης της Scope Ratings για σκοπούς νομισματικής πολιτικής θα προαναγγελθεί στον ιστότοπο της ΕΚΤ.

Related posts

ΑΑΔΕ: Ψηφιακά και έως τις 26/7 οι δηλώσεις φόρου πλοίων β’ κατηγορίας για τις εσωτερικές πλόες

wp-needuser

Άδ. Γεωργιάδης: Σε έναν χρόνο η ψηφιακή κάρτα εργασίας

timesadmin

Η άνοδος του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη επηρέασε αρνητικά τα ομόλογα

timesadmin

Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων: Συγκροτήθηκε σε σώμα το Δ.Σ. – Η νέα ηγεσία

timesadmin

Πρόγραμμα νέας επιχειρηματικότητας για 1.900 ωφελούμενους με επιχορήγηση 14.800 ευρώ

timesadmin

Αυξημένες κατά 50% οι ρυθμίσεις μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού τον Αύγουστο

wp-needuser