9.4 C
London
Friday, March 21, 2025

Revolutionary Electro-Agriculture Approach could Solve Global Food Crisis

Date:

Related stories

Φλωρίδης για Προανακριτική: Η κυβέρνηση κάνει πράξη την ισονομία πολιτικών και πολιτών και η αντιπολίτευση το αρνείται

Ως το πρώτο παράδειγμα ισονομίας ανάμεσα στους πολίτες και τους πολιτικούς, στα 200 χρόνια ελεύθερου βίου του ελληνικού κράτους, χαρακτήρισε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, τόσο την πρωτοβουλία του Χρήστου Τριαντόπουλου να αιτηθεί την άμεση ολοκλήρωση της προανακριτικής επιτροπής, ώστε να αντιμετωπίσει κατευθείαν τον νόμιμο δικαστή του, όσο και την τοποθέτηση του πρωθυπουργού για την…

Συνάντηση Μητσοτάκη – Γκουτέρες στις Βρυξέλλες: «Σημαντικό να συνεχιστούν οι συζητήσεις για την επανένωση της Κύπρου»

Συνάντηση Μητσοτάκη - Γκουτέρες στις Βρυξέλλες: «Σημαντικό να συνεχιστούν οι συζητήσεις για την επανένωση της Κύπρου» Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον γενικό γραμματέα για τις προσπάθειές του για το Κυπριακό, καθώς και για τη συνέχιση των άτυπων συζητήσεων με τη διευρυμένη συνάντηση που συγκάλεσε στις 17 και 18 Μαρτίου στη Γενεύη Συζήτηση με τον γενικό γραμματέα…

Pulse: Μισή μονάδα πάνω το προβάδισμα ΝΔ, ισοπαλία ΠΑΣΟΚ και Πλεύσης Ελευθερίας στη 2η θέση

Pulse: Μισή μονάδα πάνω το προβάδισμα ΝΔ, ισοπαλία ΠΑΣΟΚ και Πλεύσης Ελευθερίας στη 2η θέση Εννιά κόμματα στη Βουλή βγάζει η δημοσκόπηση του Σκάι - Κέρδη μόνον για Κωνσταντοπούλου λόγω Τεμπών και Νίκη, μετά  τον βανδαλισμό στην Πινακοθήκη - Στο 2,5% Νέα Αριστερά και κόμμα Κασσελάκη - Η Πλεύση Ελευθερίας έχει κερδίσει 9,5 μονάδες από…
Tractor farming land in India
Electro-agriculture could bolster food growing in food-insecure areas of the planet to combat global hunger. Credit: CIAT, CC BY-SA 2.0 via Wikimedia Commons

A revolutionary approach that decouples food growing from conventional photosynthesis could address the global food crisis by reducing the need for farmland by as much as ninety-four percent, mitigating the impact of extreme weather on crop production, and preventing food price spikes.

The method, whose study was supported by the National Science Foundation and the Bill & Melinda Gates Foundation, was featured in the November 2024 issue of Joule magazine, attracting international attention.

According to the study authors, their approach, which they call electro-agriculture, “has pioneered a new frontier in food production.”

“Electro-agriculture is a radical reconception of the global food system that offers meaningful progress toward resolving climate change and world hunger,” they wrote.

Engineering food production against environmental constraints

Electro-agriculture was developed by Feng Jiao, a professor of energy, environmental, and chemical engineering at the McKelvey School of Engineering at Washington University in St. Louis, and Robert E. Jinkerson, at the University of California, Riverside.

Their study, “Electro-agriculture: Revolutionizing farming for a sustainable future,” explains how the proposed method can enable food cultivation in non-arable urban centers, arid deserts, and even outer space environments.

“This new approach combines CO2 electrolysis with biological systems to boost food production efficiency. By utilizing acetate generated from CO2 through renewable electricity, electro-agriculture enables the heterotrophic growth of crops, bypassing the efficiency constraints of photosynthesis,” the paper points out.

The text argues that electro-agriculture can increase photosynthesis’ energy efficiency from one percent to at least four percent, using the same primary inputs: CO2, sunlight, and water.

This could be achieved even in science fiction scenarios “where solar photons are limited, such as during solar geoengineering or nuclear winter events,” or onboard deep space missions, “facilitating extraterrestrial colonization.”

Benefits of food growing with electro-agriculture

Scientists are concentrating on improving the process of converting carbon dioxide into acetate, potentially serving as a viable feedstock for plants in this system. The goal is to genetically engineer plants to use acetate as a growth fuel.

The authors believe that, besides plant crops, electro-agriculture could also offer an opportunity to produce egg and dairy proteins from acetate-fueled precision fermentation or for lab-grown meat.

The study suggests that electro-agriculture holds significant promise in reducing environmental impacts, streamlining supply chains, and addressing the global food crisis.

It is estimated that adopting a food system based entirely on electro-agriculture could reduce agricultural land use in the United States by eighty-eight to ninety percent, freeing nearly half of the country’s land for ecosystem restoration and natural carbon sequestration.

Electro-agriculture could significantly enhance agricultural productivity in extreme climates and food-insecure areas globally, potentially addressing global hunger.

Latest stories

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here