thetimes.gr
reuters-για-την-επόμενη-μέρα-στην-Ελλάδα:-Θα-καθαρίσει-ο-Κ.-Μητσοτάκης-την-Κόπρο-του-Αυγείου;
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Reuters για την επόμενη μέρα στην Ελλάδα: Θα καθαρίσει ο Κ. Μητσοτάκης την Κόπρο του Αυγείου;

«Ο Ηρακλής κατάφερε να ολοκληρώσει επιτυχώς 12 άθλους. Η σημερινή Ελλάδα μοιάζει με τον ήρωα της μυθολογίας, όταν ήταν στα μισά του δρόμου». Δανειζόμενος όρους από την ελληνική μυθολογία, ο γνωστός αρθρογράφος του Reuters, Χιούγκο Ντίξον, αναφέρεται στον δύσκολο δρόμο των μεταρρυθμίσεων που καλείται να διαβεί η Ελλάδα και τις προκλήσεις που θα κληθεί να αντιμετωπίσει ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, εφόσον αναλάβει εκ νέου τα ηνία της χώρας.

reuters38

Στο δημοσίευμα επισημαίνεται πως η χώρα έχει κάνει πολλή δουλειά για την ανοικοδόμηση της οικονομίας της μετά την κρίση χρέους, αλλά έχει ακόμη δρόμο να διανύσει. Όπως επισημαίνεται, «το μεγάλο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών της Ελλάδας και η διαφθορά υπονομεύουν την ελκυστικότητα της χώρας ως επενδυτικού προορισμού».

«Ενθουσιασμένοι οι επενδυτές» με την προοπτική να κερδίσει η Νέα Δημοκρατία

«Η Ελλάδα δεν είναι πλέον το προβληματικό παιδί της Ευρωζώνης που πριν από μια δεκαετία απειλούσε με κατάρρευση το ενιαίο νόμισμα. Οι επενδυτές είναι ενθουσιασμένοι με την προοπτική το κεντροδεξιό κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη να κερδίσει την πλειοψηφία στον δεύτερο γύρο των εκλογών, που θα διεξαχθεί στις 25 Ιουνίου. Το ζητούμενο είναι εάν η Ελλάδα θα μπορέσει να προσελκύσει επενδύσεις στον βαθμό που χρειάζεται. Αυτό θα απαιτήσει μεταρρυθμίσεις που δεν θα είναι εύκολες» σημειώνει μεταξύ άλλων ο αρθρογράφος.

Ο Hugo Dixon απαριθμεί στη συνέχεια τις θετικές επιδόσεις της χώρας, επισημαίνοντας παράλληλα και τα προβλήματα που θέτουν εμπόδια: «Αν και δικαίως πιστώνεται στον Μητσοτάκη η προσέλκυση επενδύσεων και η προώθηση της ψηφιοποίησης της κυβέρνησης, η κυβέρνησή του δεν έκανε πολλά για να αντιμετωπίσει τα άλλα προβλήματα της χώρας. Η φοροδιαφυγή εξακολουθεί να είναι ανεξέλεγκτη και το δικαστικό σύστημα είναι αδύναμο. Επιπλέον, ο Μητσοτάκης έχει δείξει ελάχιστη προθυμία να διερευνήσει γιατί τα τηλέφωνα Ελλήνων πολιτικών, δημοσιογράφων και άλλων επιφανών προσωπικοτήτων εντοπίστηκαν με το κακόβουλο λογισμικό Predator. Ο Μητσοτάκης λέει ότι η κυβέρνησή του δεν εμπλέκεται».

Είναι αλήθεια ότι η ελληνική οικονομία γνώρισε ταχύτερη ανάκαμψη μετά την πανδημία της Covid-19 από τις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σημειώνοντας σωρευτική αύξηση 15% τα τελευταία δύο χρόνια. Αλλά αυτό οφείλεται εν μέρει στο ότι η χώρα επωφελήθηκε από τις μεταρρυθμίσεις που επέβαλαν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Ε.Ε. ως το τίμημα των προγραμμάτων διάσωσης, εξηγεί ο αθρογράφος και συνεχίζει: «Η ανάπτυξη ήταν επίσης ισχυρή επειδή ο Μητσοτάκης διέθεσε μεγάλα ποσά σε επιδόματα τα τελευταία χρόνια. Για παράδειγμα, οι επιδοτήσεις για την προστασία των καταναλωτών και των επιχειρήσεων από την ενεργειακή κρίση ήταν από τις υψηλότερες στην Ε.Ε.».

Η αχίλλειος πτέρνα

Το δημοσίευμα εστιάζει στη συνέχεια «στην αχίλλειο πτέρνα» της ελληνικής οικονομίας επισημαίνοντας: Το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών της Ελλάδας πέρυσι αντιπροσώπευε το 9,7% του ΑΕΠ. Η άνοδος των τιμών της ενέργειας αντιπροσωπεύει περίπου το 40%, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος.

Η Ελλάδα ζει ξανά πέρα από τις δυνατότητές της. Αυτή τη φορά, ο ιδιωτικός τομέας είναι αυτός που δημιουργεί χρέος με ταχείς ρυθμούς. Η κατανάλωση είναι στο 67% του εγχώριου εισοδήματος, σε σύγκριση με τον μέσο όρο της Ε.Ε. που είναι 50%. Επιπλέον, οι επενδύσεις εξακολουθούν να φτάνουν μόνο στο 14% του ΑΕΠ και υπάρχει προσδοκία να φτάσουν πιο κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο του 23% στη δεύτερη θητεία του Κ. Μητσοτάκη, δίνοντας ώθηση στις μακροπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης της χώρας. Η ΤτΕ αναμένει ότι τα ευρωπαϊκά κεφάλαια θα συμβάλουν σε μεγάλο βαθμό, εισφέροντας συνολικά περίπου 70 δισεκατομμύρια ευρώ έως το 2026.

Ωστόσο μακροπρόθεσμα η χώρα δεν θα είναι σε θέση να διατηρήσει πολύ υψηλότερο επενδυτικό ποσοστό αν δεν εξοικονομήσει περισσότερα. Διαφορετικά, η Ελλάδα θα συνεχίσει να έχει υψηλό έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, κάτι που θα μπορούσε να είναι επικίνδυνο σε έναν κόσμο υψηλότερων επιτοκίων, επισημαίνει ο αρθογράφος.

«Ο Μητσοτάκης θα μπορούσε να διορθώσει το πρόβλημα. Καταρχήν θα μπορούσε να απογαλακτίσει τους πολίτες από τα επιδόματα, εστιάζοντας την κρατική βοήθεια στους πιο ευάλωτους. Θα μπορούσε επίσης να καταπολεμήσει δριμύτερα τη φοροδιαφυγή, όχι μόνο από τους αυτοαπασχολούμενους αλλά και από τους ολιγάρχες. Αλλά δεν είναι σαφές εάν θα αντιμετωπίσει αυτό το συγκεκριμένο έργο. Άλλωστε, έδωσε ό,τι ισοδυναμούσε με αμνηστία σε μεγάλους φοροφυγάδες κατά την πρώτη του θητεία» προσθέτει.

Οι μεταρρυθμίσεις, όπως τονίζεται, μπορούν να εξαλείψουν το έλλειμμα του προϋπολογισμού, επιτρέποντας στην κυβέρνηση να συνεχίσει να μειώνει το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ. Οι καλά σχεδιασμένες φορολογικές μεταρρυθμίσεις και οι μεταρρυθμίσεις των παροχών θα μπορούσαν ακόμη και να μειώσουν το ποσοστό ανεργίας της χώρας, το οποίο είναι σήμερα 12%, αυξάνοντας έτσι τις παραγωγικές της δυνατότητες. Όλα αυτά θα παρείχαν ένα «μαξιλάρι» αν η Ελλάδα ή η παγκόσμια οικονομία πληγούν από περαιτέρω κραδασμούς τα επόμενα χρόνια.

Η Κόπρος  του Αυγεία

Related posts

Ντόρα Μπακογιάννη: «Δεν μπορώ να διανοηθώ τον ΣΥΡΙΖΑ χωρίς τον Τσίπρα»

timesadmin

Εκλογές 2023: Σταθερό προβάδισμα της ΝΔ σε νέες δημοσκοπήσεις – 6,1% η GPO, 5% η Prorata

timesadmin

Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ – Σβίγκου: Σημείο καμπής και ώρα ευθύνης για όλους η διαδικασία εκλογής προέδρου

timesadmin

Νέα Αγχίαλος: «Ξηλώνουν» τον διοικητή της 111 Πτέρυγα Μάχης μετά τις εκρήξεις – Ποια πυρομαχικά εξερράγησαν

timesadmin

ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ: Το Διαρκές Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ – Η ώρα των 5 υποψηφίων

timesadmin

Μητσοτάκης σε Μέτσολα: Προτεραιότητα δεν είναι μόνο να προστατέψουμε τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης αλλά και τους ανθρώπους

timesadmin