politico:-Το-ΝΑΤΟ-προετοιμάζεται-για-κυβερνοπόλεμο-–-Συγκέντρωση-επαγγελματιών-στο-Ταλίν-για-ειδική-άσκηση-επίθεσης
ΚΟΣΜΟΣ

Politico: Το ΝΑΤΟ προετοιμάζεται για κυβερνοπόλεμο – Συγκέντρωση επαγγελματιών στο Ταλίν για ειδική άσκηση επίθεσης

Για το σοβαρό ενδεχόμενο ενός κυβερνοπόλεμου, προετοιμάζεται το ΝΑΤΟ, σύμφωνα με δημοσίευμα του Politico, και μάλιστα υπήρξε συνάντηση στο Ταλίν της Εσθονίας επαγγελματιών του διαδικτύου, ώστε να προετοιμαστούν.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Politico, το σενάριο κυβερνοπολέμου είναι υπαρκτό για όλα τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ και τους συμμάχους τους, μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία. Από την πρώτη στιγμή σε αυτόν τον πόλεμο έχουν μπει και Ρώσοι χάκερ που δυσχεραίνουν τους Ουκρανούς.

“Είναι προφανές ότι αυτά τα πράγματα συμβαίνουν στην πραγματικότητα”, είναι τα λόγια του συνταγματάρχη Μπέρντ Χάνσεν, του επικεφαλής του τμήματος κυβερνοχώρου στη Συμμαχική Διοίκηση Μετασχηματισμού του ΝΑΤΟ.

More than 1,000 cyber professionals in NATO members and its allies across the globe participated in an exercise this week to test and strengthen cyber defenseshttps://t.co/XYgRxXgkN5

— POLITICO (@politico) December 3, 2022

Η βορειοατλαντική συμμαχία παρακολουθεί στενά τον πόλεμο στην Ουκρανία, όσο αφορά το πεδίο αλλά και τις κυβερνοεπιθέσεις που γίνονται και έδωσε εντολή κατεπείγοντος χαρακτήρα για την ετήσια άσκηση του ΝΑΤΟ. Μία άσκηση στην οποία περισσότερα από 40 κράτη – μέλη, σύμμαχοι και άλλοι οργανισμοί συνεργάζονται για να ανταποκριθούν σε προσομοιώσεις κυβερνοεπιθέσεων σε κρίσιμες υποδομές, όπως δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και πλοία. Στην άσκηση συμμετείχαν εξ αποστάσεως από τις χώρες τους σχεδόν 1.000 επαγγελματίες του κυβερνοχώρου.

Ένας κυβερνοπόλεμος, τον οποίο δεν έχει βιώσει ποτέ ο κόσμος, έχει καταστροφικά αποτελέσματα, όπως τα φυσικά πλήγματα σε κύριες και ζωτικής σημασίας δομές, όπως στις ηλεκτρικές υποδομές και την υδροδότηση και φυσικά στην παρεμπόδιση της αποκατάστασής τους, μετά τα πρώτα ¨χτυπήματα¨.

Ποιο το σενάριο της προετοιμασίας

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας και της οργάνωσης, συγκεντρώθηκαν στο Ταλίν της Εσθονίας αξιωματούχοι κυβερνοασφάλειας και τεχνικοί εμπειρογνώμονες από την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία, προκειμένου να απαντήσουν βάση σεναρίου, σε κυβερνοεπιθέσεις εναντίον συγκεκριμένου εδάφους.

Το σενάριο προέβλεπε ότι στις 28 Νοεμβρίου, χάκερ εξαπέλυσαν ψηφιακή επίθεση σε νησί, μεταξύ της Ισλανδίας και της Νορβηγίας, σε μια προσπάθεια να υποκλέψουν πληροφορίες και να ρίξουν το ηλεκτρικό δίκτυο.

Το ΝΑΤΟ δεν έδωσε λεπτομέρειες για την άσκηση, η οποία πάντως κρίθηκε επιτυχής, σύμφωνα με τον συνταγματάρχη του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ Τσαρλς Έλιοτ, ο οποίος διηύθυνε την άσκηση.

“Η δυσκολία να κρατήσεις τους χάκερς έξω από τα δίκτυα καθιστά ακόμη πιο σημαντική την εξάσκηση στον τρόπο αντίδρασης όταν αυτοί έχουν διεισδύσει στα δίκτυα”, τονίζουν αξιωματούχοι.

Η άσκηση διεξήχθη στο Cyber Range του ΝΑΤΟ, ένα κτίριο που σχεδιάστηκε και άνοιξε το 2021 για να χρησιμεύσει ως κέντρο εκπαίδευσης των εμπειρογνωμόνων του ΝΑΤΟ για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο σχετικά με τον τρόπο συντονισμού και αντίδρασης σε επιθέσεις όπως αυτές τώρα στην Ουκρανία. Όσοι εισήλθαν στον χώρο αυτό, δεν έφεραν πάνω τους, τις προσωπικές συσκευές τους.

Πηγή: TheTOC.gr

Related posts

Έκτακτη υπουργική συνεδρίαση της ΙΕΑ την Τρίτη

timesadmin

Κίνα: Mεγάλη φωτιά σε υπό κατασκευή ουρανοξύστη στο Χονγκ Κονγκ

timesadmin

Μπλίνκεν: “Ατσάλινη” η δέσμευση των ΗΠΑ στην ασφάλεια Νότιας Κορέας – Ιαπωνίας

timesadmin

Στέιτ Ντιπάρτμεντ για χάρτη Μπαχτσελί: Η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας δεν αμφισβητούνται

timesadmin

ΗΠΑ: Σε υψηλό πέντε μηνών ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης

timesadmin

Μπούλαρντ (Fed): Οι αυξήσεις επιτοκίων “έχουν δρόμο ακόμα”

timesadmin