Oumi: Τρεις Έλληνες πίσω από τη νέα παγκόσμια εφαρμογή Τεχνητής Νοημοσύνης – «Θέλουμε τα πάντα να είναι διαθέσιμα σε όλους»
Την επιτυχία του Chat GPT και του DeepSeek φιλοδοξούν να επαναλάβουν τρεις νεαροί επιστήμονες που μεγάλωσαν και σπούδασαν στη χώρα μας – Πρωτοπορούν παγκοσμίως με μια καινοτόμο εφαρμογή που απειλεί να ξεπεράσει τους γίγαντες της ΑΙ προσφέροντας την πιο ολοκληρωμένη εμπειρία χωρίς αποκλεισμούς σε κάθε χρήστη
Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
![Oumi: Τρεις Έλληνες πίσω από τη νέα παγκόσμια εφαρμογή Τεχνητής Νοημοσύνης - «Θέλουμε τα πάντα να είναι διαθέσιμα σε όλους»](https://i1.prth.gr/images/1168x656/jpg/files/2025-02-11/selides50_51arthrou.jpg)
Γιάννης Χαραμίδης
Στα… απόνερα που άφησε πίσω της η μπλε κινεζική φάλαινα του DeepSeek και μέσα σε ένα κλίμα στο οποίο η Τεχνητή Νοημοσύνη εμφανίζεται ως η μοναδική άξια μαζικών επενδύσεων τεχνολογία υπάρχει μια ακόμη πρόταση τον πυρήνα της οποίας απαρτίζουν αμιγώς ελληνικά στοιχεία. Το Oumi έκανε την εμφάνισή του πριν από μόλις μερικές ημέρες ως ο μοναδικός απόλυτα ανοιχτός κώδικας και μοντέλο Τεχνητής Νοημοσύνης στην παγκόσμια αγορά και το «ΘΕΜΑ» συνομίλησε με τρεις Ελληνες οι οποίοι αποτελούν τη βάση της συγκεκριμένη προσπάθειας.
Η Ελλάδα καινοτομεί
Τρία από τα βασικά ιδρυτικά στελέχη της Oumi έχουν γεννηθεί, μεγαλώσει και ολοκληρώσει το βασικό στάδιο των σπουδών τους στην Ελλάδα. Ο Πάνος, ο Μάνος και ο Κωνσταντίνος μίλησαν στο «ΘEMA» για το εγχείρημά τους, την Τεχνητή Νοημοσύνη, αλλά και για το εάν υπάρχουν περιθώρια η χώρα μας να «παράξει» εγχώρια τεχνολογία αιχμής.
![Oumi: Τρεις Έλληνες πίσω από τη νέα παγκόσμια εφαρμογή Τεχνητής Νοημοσύνης - «Θέλουμε τα πάντα να είναι διαθέσιμα σε όλους»](https://i1.prth.gr/images/w880/jpg/files/2025-02-11/f1-koukoumidis.jpg)
«Η δυναμική μας έγκειται στους χιλιάδες επιστήμονες από κάθε πεδίο των κορυφαίων πανεπιστημίων των ΗΠΑ και της Βρετανίας οι οποίοι είναι δεσμευμένοι στην προσπάθειά μας»
Ο Μάνος Κουκουμίδης, ο Πάνος Αχλιόπτας και ο Κωνσταντίνος Αίσωπος βρέθηκαν για διδακτορικές σπουδές στις Ηνωμένες Πολιτείες και πέρασαν σημαντικό κομμάτι της μετα-ακαδημαϊκής πορείας τους εργαζόμενοι σε εταιρείες όπως η Google, η Meta, η Snap αλλά και η Microsoft. Η ιδέα πως η Τεχνητή Νοημοσύνη δεν είναι μόνο το μέλλον αλλά και το παρόν τους έφερε κοντά και εγένετο… Oumi.
![Oumi: Τρεις Έλληνες πίσω από τη νέα παγκόσμια εφαρμογή Τεχνητής Νοημοσύνης - «Θέλουμε τα πάντα να είναι διαθέσιμα σε όλους»](https://i1.prth.gr/images/w880/jpg/files/2025-02-11/f2-axlioptas.jpg)
«Θέλουμε τα πάντα να είναι διαθέσιμα σε όλους. Θέλουμε να υπάρχει διαθέσιμη κάθε πληροφορία, κάθε δεδομένο και κάθε διαδικασία σε όποιον τη ζητήσει»
Βρέθηκαν στις ΗΠΑ ο Μάνος και ο Κωνσταντίνος την ίδια περίοδο και ο Πάνος σε άλλη περίοδο για διδακτορικό. Οι τρεις επιστήμονες υπογραμμίζουν πως η Ελλάδα εξακολουθεί να διαθέτει τον τρόπο και τα ιδρύματα, έστω και κάτω από αντίξοες συνθήκες, ώστε να δημιουργεί επιστημονικό προσωπικό αιχμής. Στο ερώτημα, όμως, αν η χώρα μας είναι σε θέση να βγει κάποια στιγμή μπροστά με ένα αμιγώς ελληνικό μοντέλο σε τεχνολογίες αιχμής η απάντηση είναι «σχεδόν ανέφικτο». Ο Πάνος Αχλιόπτας σημειώνει ότι μια χώρα όπως η Ελλάδα δεν έχει για αρχή τους πόρους, αλλά και την προσήλωση για να υποστηρίξει υλικοτεχνικά τεχνολογίες όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη, οι οποίες δεν είναι μόνο οικονομικά αλλά και ενεργειακά κοστοβόρες. Το ότι η χώρα μας είναι ακόμη σε θέση να «παράγει» επιστήμονες τέτοιου βεληνεκούς οφείλεται κυρίως στην προσήλωση και το πάθος κάποιων σημαντικών καθηγητών, καθώς οι πανεπιστημιακές μας υποδομές περιορίζονται αντί να αναπτύσσονται. Αξίζει να σημειωθεί πως ανάμεσα στα 32 άτομα -κυρίως ακαδημαϊκούς- που στηρίζουν το εγχείρημα της Oumi συγκαταλέγεται και η Γεωργία Γκιοξάρη, καθηγήτρια Τεχνητής Νοημοσύνης στο Πανεπιστήμιο Caltech.
Οι διαφορές
Ποια είναι όμως η διαφορά της Oumi με το Chat GPT αλλά και το DeepSeek;
![Oumi: Τρεις Έλληνες πίσω από τη νέα παγκόσμια εφαρμογή Τεχνητής Νοημοσύνης - «Θέλουμε τα πάντα να είναι διαθέσιμα σε όλους»](https://i1.prth.gr/images/w880/jpg/files/2025-02-11/f3-aesopos.jpg)
«Θέλουμε να ανοίξουμε επίσημα γραφείο στην Ελλάδα. Μας ενδιαφέρει να προσελκύσουμε Ελληνες που έχουν τα προσόντα να ασχοληθούν με την AI χωρίς να φύγουν από τη χώρα»
Η Oumi, όπως σημειώνει ο CEO της εταιρείας Μάνος Κουκουμίδης, είναι ένα πλήρως ανοιχτό μοντέλο Τεχνητής Νοημοσύνης σε αντίθεση με το Chat GPT αλλά και το κινεζικό DeepSeek, που μπορεί να είναι ανοιχτού κώδικα, αλλά σε κάθε περίπτωση δεν δίνουν πρόσβαση σε όλο το σύστημα και τα μοντέλα. Ο Πάνος Αχλιόπτας δίνει ως παράδειγμα το εξής: «Ας υποθέσουμε πως ένας χρήστης θέλει να φτιάξει ένα γλυκό. Το Chat GPT λαμβάνει το αίτημα και ως κλειστό μοντέλο δίνει το τελικό προϊόν στον χρήστη. Το DeepSeek δίνει μαζί με το τελικό προϊόν και τη συνταγή. Εμείς ερχόμαστε να δώσουμε το τελικό προϊόν, τη συνταγή, αλλά και ένα εργοστάσιο από το οποίο μπορεί να παραγάγει ο ίδιος όσα γλυκά θέλει, κάνοντας όποιες αλλαγές στη συνταγή επιθυμεί και βελτιώνοντας το παραγόμενο προϊόν με όποιον τρόπο πιστεύει πως θα του αποφέρει περισσότερα κέρδη και πρόοδο». Ο Πάνος Αχλιόπτας υποστηρίζει επίσης πως η πραγματική καινοτομία για την «ελληνική πρόταση» στην Τεχνητή Νοημοσύνη έρχεται να αποτελέσει τον ακρογωνιαίο λίθο στα απόλυτα ανοιχτά μοντέλα: «Θέλουμε τα πάντα να είναι διαθέσιμα σε όλους. Θέλουμε να υπάρχει διαθέσιμη κάθε πληροφορία, κάθε δεδομένο και κάθε διαδικασία σε όποιον τη ζητήσει. Η διαφορά μας είναι πως δεν θέλουμε η γνώση, η εξέλιξη και η τεχνολογία να είναι κλεισμένες μέσα σε ένα μαύρο κουτί το οποίο θα ανοίγει όποιος έχει τη δυνατότητα». Ο Κωνσταντίνος Αίσωπος προσθέτει πως σε αντίθεση με τις υπόλοιπες προτάσεις και μοντέλα που είναι σήμερα διαθέσιμα στο πεδίο της AI, το Oumi έχει οικοδομηθεί στη γνώση. Είναι χιλιάδες οι σημαντικοί επιστήμονες και οι κορυφαίοι ακαδημαϊκοί που στηρίζουν έμπρακτα το Oumi κι αυτό από μόνο του είναι σημαντικό, καθώς «δεν συζητάμε απλώς για ομάδες κορυφαίων τεχνικών, αλλά για μια ευρύτατη γκάμα επιστημόνων από πολλούς κλάδους που βρίσκονται πίσω από το συγκεκριμένο εγχείρημα. Είμαστε μια άνευ όρων ανοιχτή πλατφόρμα».
Τα χαρακτηριστικά
Η πλατφόρμα ενσωματώνει διάφορες πτυχές της ανάπτυξης AI σε ένα συνεκτικό περιβάλλον, εξορθολογίζοντας τις ροές εργασίας που συχνά κατακερματίζονται σε παραδοσιακά συστήματα. Οι ερευνητές μπορούν να εκπαιδεύσουν, να τελειοποιήσουν και να αναπτύξουν μοντέλα απρόσκοπτα χωρίς να χρειάζεται να συνδυάσουν διαφορετικά εργαλεία, με την Oumi να υποστηρίζει μοντέλα που κυμαίνονται από 10 εκατομμύρια έως 405 δισεκατομμύρια παραμέτρους, επιτρέποντας εκτεταμένο πειραματισμό σε διαφορετικά επίπεδα κλιμάκωσης.
Επίσης, η Oumi έχει σχεδιαστεί για να λειτουργεί τόσο με συστήματα που βασίζονται σε κείμενο όσο και με πολυτροπικά συστήματα, ενισχύοντας την ευελιξία της για διαφορετικές εφαρμογές, ενώ αξιοποιώντας την κατανεμημένη πληροφορική στα συμμετέχοντα ακαδημαϊκά ιδρύματα στοχεύει να μειώσει σημαντικά την οικονομική επιβάρυνση που σχετίζεται με την ανάπτυξη προηγμένων μοντέλων AI, σε αντίθεση με τις τεράστιες επενδύσεις που παρατηρούνται σε έργα όπως το Stargate της OpenAΙ.
Συνεργατικό οικοσύστημα
Η Oumi AI υποστηρίζεται μέσα από συνεργασίες με 13 αναγνωρισμένα πανεπιστήμια, συμπεριλαμβανομένων των Stanford, MIT και Princeton. Αυτή η ακαδημαϊκή υποστήριξη όχι μόνο ενισχύει την αξιοπιστία της πλατφόρμας, αλλά προωθεί κι ένα συνεργατικό περιβάλλον όπου οι ερευνητές μπορούν να μοιράζονται ιδέες και πόρους. Ο Μάνος Κουκουμίδης επισημαίνει: «Εμείς σήμερα μπορεί να είμαστε μια μικρή ομάδα – σε κάθε περίπτωση μικρότερη από αυτή της Open AI, της Google ή της Meta, που διαθέτουν περίπου 1.000 άτομα πίσω από τις προτάσεις Τεχνητής Νοημοσύνης τους.
Το ότι είμαστε λιγότεροι, περίπου 10 ενεργοί σήμερα στον πυρήνα της προσπάθειας, μας δίνει μια μεγάλη ευελιξία, αλλά κανένας δεν υπολογίζει στη δυναμική μας που έγκειται στους χιλιάδες επιστήμονες από κάθε πεδίο των κορυφαίων πανεπιστημίων των ΗΠΑ και της Βρετανίας με τα οποία έχουμε συνεργασία και οι οποίοι είναι δεσμευμένοι στην προσπάθειά μας. Για κάθε ζήτημα, για κάθε αίτημα, για κάθε επιστημονικό ερώτημα που τίθεται στα μοντέλα της Oumi είναι χιλιάδες οι άνθρωποι που διαθέτουν απόλυτη εξειδίκευση και θα ασχοληθούν με το αίτημα».
Η χρηματοδότηση και τα άμεσα σχέδια ανάπτυξης
Η Oumi, που έχει έδρα στο Σιάτλ, έκανε την εμφάνισή της λίγες μόνο ημέρες μετά το σοκ που υπέστησαν τόσο οι αγορές όσο και ο κλάδος της Τεχνητής Νοημοσύνης στις ΗΠΑ από την κινεζική μπλε φάλαινα του DeepSeek. Μέσα σε αυτό το κλίμα όμως η Oumi κατάφερε να αντλήσει άμεσα από επενδυτές 10 εκατ. δολάρια, ενώ, όπως τονίζει ο Μάνος Κουκουμίδης, «σήμερα δεχόμαστε εκατοντάδες προτάσεις για επένδυση στην εταιρεία. Εχουμε αποφασίσει να υλοποιήσουμε τον αρχικό μας σχεδιασμό βήμα-βήμα και θα προχωρήσουμε και στο κομμάτι των επενδυτών μας με τον ίδιο τρόπο».
Στο ερώτημα πώς στοχεύουν οι άνθρωποι πίσω από την Oumi να διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα αλλά και την ανάπτυξη της εταιρείας, οι τρεις πρωτεργάτες της προσπάθειας τονίζουν ότι η Oumi δεν στοχεύει στην κερδοφορία μέσα από τους χρήστες, αλλά μέσα από τα «κατά παραγγελία» μοντέλα που οι επιχειρήσεις ζητούν. Η εταιρεία είναι σε θέση να δεχθεί παραγωγή μοντέλων σήμερα από ένα πολύ μεγάλο εύρος επιχειρήσεων και να παραγάγει σημαντικά οικονομικά αποτελέσματα. Οι Ελληνες πίσω από την Oumi τονίζουν στο «ΘΕΜΑ» πως στα άμεσα σχέδιά τους είναι και η άμεση επέκταση στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, ο Κωνσταντίνος Αίσωπος σημειώνει: «Θέλουμε να ανοίξουμε στο επόμενο διάστημα επίσημα γραφείο στην Ελλάδα. Μας ενδιαφέρει πολύ να προσελκύσουμε Ελληνες που έχουν τα προσόντα να ασχοληθούν με την Τεχνητή Νοημοσύνη χωρίς να χρειαστεί να φύγουν από τη χώρα. Είμαστε σε θέση να τρέξουμε το συγκεκριμένο project από απόσταση και έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στον Ελληνα που καινοτομεί. Προερχόμαστε άλλωστε από το ίδιο περιβάλλον».
![Oumi: Τρεις Έλληνες πίσω από τη νέα παγκόσμια εφαρμογή Τεχνητής Νοημοσύνης - «Θέλουμε τα πάντα να είναι διαθέσιμα σε όλους»](https://i1.prth.gr/images/w880/jpg/files/2025-02-11/efimerida50_51_3_.jpg)
Μπορείτε να βρείτε στοιχεία για την Oumi στο www.oumi.ai – Η ιστοσελίδα με τον ανοιχτό κώδικα του Oumi είναι https://github.com/oumi-ai/oumi – Το όνομα της εταιρείας είναι η σύντμηση των λέξεων Open Universal Machine Intelligence
Γιάννης Χαραμίδης
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
-
![Ο Σουηδός καθηγητής που ανατρέπει τους κανόνες προς όφελος της υγείας – Τι συμβουλεύει για να νιώθουμε καλά](https://i1.prth.gr/images/489x284/jpg/files/2025-02-10/healty60_2410396859__1_.jpg)
![Μεγάλη μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ από τους Ελληνες](https://i1.prth.gr/images/489x284/jpeg/files/2025-02-11/240220111756_alcohol-drink-poto-shutterstock_214285708322.jpeg)
![Τη βρήκαν νεκρή στην κουζίνα της. Είπαν πως αυτοκτόνησε. 14 χρόνια μετά o θανατός της κρίθηκε δολοφονία](https://i1.prth.gr/images/489x284/jpg/files/2025-02-11/ellengreenberg.jpg)
![Από την Αμβέρσα στο Καρπερό Γρεβενών -Μια ζωή αλλιώς για την Patricia και τον Frank](https://i1.prth.gr/images/489x284/2/jpg/files/2024-02-14/patricia_and_frank_grevena.jpg)
![Δωροθέα Μερκούρη: «Ο μπαμπάς μου πήγε τη μητέρα μου στην Καλαβρία για να αποδείξει ότι κι αυτός είναι Έλληνας»](https://i1.prth.gr/images/489x284/jpg/files/2025-02-10/snapinst_app_476493042_18483789139053462_1016784169214181225_n_1080.jpg)
![Έρωτας με την πρώτη ματιά, πάθος με την πρώτη χρήση - Dyson Valentines edition!](https://i1.prth.gr/images/489x284/jpg/files/2025-02-06/q4_demozone_3_machines_desktop_master.jpg)
![«Οι ντόπιοι μου συμπεριφέρθηκαν σαν σκουπίδι»: Αμερικανίδα solo traveler αποκάλυψε το πιο «ρατσιστικό μέρος» που έχει πάει (vid)](https://i1.prth.gr/images/489x284/jpg/files/2025-02-11/gazzeta1xrwma.jpg)
![Καφέ γίνεται Viral στο TikTok: Σου στέλνει γράμμα σου μετά από 20 χρόνια (vid)](https://i1.prth.gr/images/489x284/jpg/files/2025-02-04/capuccinoxrwma.jpg)
![Προσοχή: Η κατανάλωση αυτού του επεξεργασμένου τροφίμου αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας](https://i1.prth.gr/images/489x284/jpg/files/2025-02-11/1350686390_red_meat.jpg)
Δείτε Επίσης