5.3 C
London
Monday, February 3, 2025

O μεγάλος θυμός για τα Τέμπη: Ώρα για αποφάσεις και «συμμάζεμα»

Date:

Related stories

Στις εκλογές του Μαΐου του 2023, μόλις 2,5 μήνες μετά την τραγωδία των Τεμπών, η Νέα Δημοκρατία έλαβε ποσοστό 40,79% – και δεν σχημάτισε αυτοδύναμη κυβέρνηση λόγω της απλής αναλογικής που είχε ψηφίσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. Στις εκλογές του Ιουλίου εκείνης της χρονιάς με 40,5% εξέλεξε 158 βουλευτές και έκτοτε κυβερνούσε αδιατάρακτα, ώσπου ήλθε η «Κυριακή των συγκεντρώσεων» για τα Τέμπη που ανεβάζει στα γκάλοπ τους ακραίους Δεξιάς και Αριστεράς και ενεργοποιεί τους μηχανισμούς του ανασχηματισμού.

Το πιο φονικό σιδηροδρομικό δυστύχημα που συνέβη στη χώρα μας πολύ λίγο είχε απασχολήσει την επικαιρότητα προεκλογικά, κάτι που φάνηκε και στο εκλογικό αποτέλεσμα. Μπορεί σε κάποια χωριά, όπως το Καστράκι των Τρικάλων, που μετρά τρία θύματα στα Τέμπη, η Νέα Δημοκρατία να έχασε 11 μονάδες, πέφτοντας από το 40,7% στα 29,3%, αλλά αυτό ήταν σταγόνα στον ωκεανό.

Μόνο η επιλογή Μητσοτάκη να κρατήσει στα ψηφοδέλτια τον Κώστα Αχ. Καραμανλή επικρίθηκε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά η πανηγυρική επανεκλογή του στην εκλογική περιφέρεια Σερρών θεωρήθηκε ότι «έκλεισε όλα τα στόματα».

Ωστόσο, το συλλογικό τραύμα της τραγωδίας δεν είχε κλείσει: κάποιοι από τους συγγενείς των θυμάτων άρχισαν να αμφισβητούν όλο και πιο έντονα το κυβερνητικό αφήγημα για τον «μοιραίο σταθμάρχη» που έφερε όλο το βάρος της ευθύνης για το δυστύχημα και άρχισαν να θέτουν ζητήματα για τη διερεύνηση της υπόθεσης, ξεκινώντας να κάνουν λόγο για «συγκάλυψη».

Το πρώτο ζήτημα που τέθηκε ήταν το περίφημο «μπάζωμα» του χώρου του δυστυχήματος με κυβερνητικές εντολές, ένα ζήτημα στο οποίο δεν δόθηκε ποτέ καθαρή απάντηση: ενώ όσοι βρέθηκαν στο σημείο λένε ακόμα και σήμερα ότι αν δεν γίνονταν οι εργασίες, δεν θα μπορούσαν οι γερανοί να σηκώσουν τα κατεστραμμένα βαγόνια, ο εκλεγμένος με τη Ν.Δ. περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός περιορίστηκε να απαντήσει ότι ακολουθώντας εντολές διέθεσε τα μέσα και τα χρήματα για να γίνει η χαλικόστρωση στον τόπο της τραγωδίας, μια ενέργεια που, κατά μια μερίδα των συγγενών των θυμάτων, αποσκοπούσε στο να θαφτούν πολύτιμα αποδεικτικά στοιχεία. Το ίδιο ακατάλληλοι να δώσουν καθαρές απαντήσεις για το θέμα αποδείχθηκαν και οι κυβερνητικοί παράγοντες που ενεπλάκησαν σε εκείνη τη διαδικασία, με αποτέλεσμα το «μπάζωμα» να εκκρεμεί στη Δικαιοσύνη…

Απαντώντας στην πίεση για σύσταση προανακριτικής επιτροπής, η κυβέρνηση οδηγήθηκε στη σύσταση Εξεταστικής, αλλά η αίσθηση που έδωσαν οι εργασίες της ήταν ότι «δεν ήταν από τις καλύτερες στιγμής της Βουλής», όπως ομολόγησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη στον ALPHA, μετά την «Κυριακή των συγκεντρώσεων».

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-d7eqqff90ent)

Η έλλειψη καθαρών απαντήσεων από την πλευρά της κυβέρνησης τροφοδότησε μια σειρά από θεωρίες συνωμοσίας από πραγματογνώμονες που έφτασαν στο σημείο να δίνουν στη δημοσιότητα κατάλογο θυμάτων οι οποίοι τάχα δεν σκοτώθηκαν από τη σύγκρουση των τρένων, αλλά από φωτιά που προκάλεσε εύφλεκτο υλικό που είχε φορτωθεί παράνομα στο εμπορικό τρένο, ένας ισχυρισμός που αντικρούεται από τους ίδιους τους συγγενείς των θυμάτων.

Ωστόσο, η δημοσιοποίηση κάποιων μηνυμάτων των θυμάτων αμέσως μετά το δυστύχημα ήταν εκείνη που δημιούργησε τον «μεγάλο θυμό» της ελληνικής κοινωνίας τις τελευταίες ημέρες. Το «δεν έχω οξυγόνο», που ακούγεται να λέει ένα από τα θύματα της τραγωδίας στα απελπισμένα μηνύματα που περιλαμβάνονται στη δικογραφία, «έδεσε» με τις κυβερνητικές αβελτηρίες -πολύ λίγα πράγματα έχουν γίνει στους σιδηροδρόμους μετά τα Τέμπη- αλλά και τις ευθείες κατηγορίες που εκτόξευαν κυβερνητικά στελέχη κατά των συγγενών των θυμάτων.

Η δημοσκοπική ανάκαμψη της κυβέρνησης, που προέκυψε έπειτα από δύο καλούς μήνες, τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο, με τις δεσμεύσεις του πρωθυπουργού από το βήμα του Προϋπολογισμού και πολλές ακόμα πρωτοβουλίες με κοινωνικό πρόσημο, εξανεμίστηκε με βάση κυλιόμενες έρευνες. Η Ν.Δ. επιστρέφει στο δύσκολο περιβάλλον του φθινοπώρου, διατηρώντας, βεβαίως, ασφαλή απόσταση από το δεύτερο ΠΑΣΟΚ, που αδυνατεί να κεφαλαιοποιήσει την κυβερνητική φθορά.

Αντιθέτως, σύμφωνα με τα συγκλίνοντα ευρήματα αρκετών μετρήσεων, «τσιμπάνε» η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου, η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, το ΜέΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη και η Φωνή Λογικής της Αφροδίτης Λατινοπούλου, αν και το κόμμα αυτό απείχε από τις κινητοποιήσεις και ευρύτερα από το θέμα των Τεμπών.

Το περιβάλλον πίεσης που προδιαγράφεται κάνει πολλούς να εκτιμούν ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν θα μείνει μόνο στις κινήσεις που ήδη έκανε με τη συνέντευξή του στον ALPHA. Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας, άλλωστε, ήδη προανήγγειλε ότι ο πρωθυπουργός «θα πάρει κεφάλια», εφόσον διαπιστωθεί ότι κάποιοι δεν έκαναν σωστά τη δουλειά τους.

Ο ανασχηματισμός

Ο κ. Μητσοτάκης από το υπουργικό συμβούλιο έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα στους υπουργούς του: οι πολίτες απαιτούν δουλειά και αποτελεσματικότητα και πλέον δεν υπάρχει η πολυτέλεια του χρόνου για την υλοποίηση κεντρικών κυβερνητικών στόχων. Αν κάτι έπρεπε να γίνει μέσα σε έναν χρόνο, τώρα θα πρέπει να γίνει εντός μηνών. Και είναι προφανές ότι ο πρωθυπουργός δεν ήταν ικανοποιημένος, ιδίως στις αρχές της εβδομάδας, όταν ελάχιστα κυβερνητικά στελέχη βρέθηκαν στα πάνελ για να δίνουν την επικοινωνιακή μάχη. Μια εικόνα που άλλαξε μετά τα μέσα της εβδομάδας, όταν πήρε πάνω του το θέμα, με αποτέλεσμα αρκετά κυβερνητικά στελέχη να βγουν μπροστά.

Tο σενάριο σπασίματος του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών το επόμενο διάστημα είναι πάνω στο τραπέζι, με στόχο να υπάρξει ιδιαίτερη έμφαση στα θέματα της καθημερινότητας. Από εκεί και πέρα, ο κ. Μητσοτάκης καλείται να λάβει αποφάσεις και για το Μέγαρο Μαξίμου και τη λειτουργία του. Απαντες εκτιμούν ότι κεντρικό πρόσωπο στην πρωθυπουργική άσκηση θα είναι ο Γιώργος Γεραπετρίτης, με ερώτημα αν θα πρέπει να επιστρέψει εντός Μεγάρου Μαξίμου.

Ο υπουργός Εξωτερικών, βεβαίως, είναι πρόσωπο που συχνά πυκνά συμβουλεύεται ο πρωθυπουργός, όπως φάνηκε και από τις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους στην Αλβανία, στο περιθώριο της κηδείας του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αναστάσιου. Απαντες θεωρούν πλέον ότι ο Μάρτιος μπορεί να είναι μήνας παρεμβάσεων στο κυβερνητικό σχήμα.

Ο κ. Μητσοτάκης, πάντως, προετοιμάζεται για τη μάχη της Βουλής που θα συμπέσει με τις μεγάλες κινητοποιήσεις για τον δεύτερο χρόνο από την τραγωδία των Τεμπών. Η άποψη του πρωθυπουργού είναι σαφής: η αντιπολίτευση επιδιώκει εργαλειοποίηση της τραγωδίας, με στόχο να αποκομίσει πολιτικά οφέλη.

Ο ίδιος παραπέμπει στη Δικαιοσύνη, εκτιμώντας ότι σύντομα η δίκη θα ξεκινήσει. Απαντες, όμως, προεξοφλούν ότι η υπόθεση των Τεμπών, είτε σε πολιτικό είτε σε δικαστικό επίπεδο, θα συνεχίσει να αποτελεί πρόκληση για την κυβέρνηση. Μένει ο πρωθυπουργός να αποφασίσει, αν την ερχόμενη εβδομάδα θα παραχωρήσει μια υπό συζήτηση συνέντευξη στον ΑΝΤ1, προκειμένου να δώσει περαιτέρω απαντήσεις.

Ειδήσεις σήμερα:

Η Μπιάνκα Σενσόρι εμφανίστηκε γυμνή στο κόκκινο χαλί των Grammy και την έδιωξαν από την τελετή – Δείτε φωτογραφίες

Αγωνία από τους σεισμούς στη Σαντορίνη: Κάτοικοι κοιμήθηκαν έξω, γεμάτα τα πλοία και τα αεροπλάνα, κλειστά τα σχολεία

Στο στόχαστρο του Τραμπ και η χώρα καταγωγής του Μασκ – Απειλεί τη Νότια Αφρική με διακοπή χρηματοδότησης

Latest stories