Το ντεμπούτο της στο Άμστερνταμ κάνει τη Δευτέρα η Magnum Ice Cream Company, θυγατρική της Unilever, με τη μετοχή της να διαπραγματεύεται κοντά στα 12,8 ευρώ, με τιμή εκκίνησης στα 12,2 ευρώ, αγγίζοντας τα 7,84 δισεκατομμυρίων ευρώ σε κεφαλαιοποίηση.
Η εταιρεία ολοκλήρωσε το πολυαναμενόμενο spin-off της από την Unilever για να εισαχθεί στο Euronext του Άμστερνταμ και επικεντρώνεται πλέον αποκλειστικά στον κλάδο των παγωτών.
Δεδομένου ότι οι μετοχές της δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για να συμπεριληφθούν σε δείκτες όπως ο FTSE, η Magnum είχε προειδοποιήσει ότι ο τίτλος της ενδέχεται να δεχτεί πρόωρες πτωτικές πιέσεις.
Η αρχική αποτίμηση της αγοράς είναι χαμηλότερη από τα EBITDA της Magnum για το 2024, τα οποία ανέρχονται σε 7,9 δισεκατομμύρια ευρώ.
Η Magnum – η μεγαλύτερη επιχείρηση παγωτού στον κόσμο, στην οποία ανήκουν μάρκες όπως Wall’s και Cornetto – θα εισαχθεί επίσης στο χρηματιστήριο του Λονδίνου και της Νέας Υόρκης τη Δευτέρα.
Ωστόσο, η Magnum κληρονομεί επίσης μια εταιρική διαμάχη ανάμεσα στην Unilever και την Ben & Jerry’s. Η Magnum ανακοίνωσε την Τρίτη ότι το Ben & Jerry’s Foundation, ένας φιλανθρωπικός οργανισμός με έδρα τις ΗΠΑ που χρηματοδοτείται από την εταιρεία, πρέπει να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις που έχουν διαπιστωθεί στον οικονομικό έλεγχο και τη διακυβέρνησή του, εάν θέλει να διατηρήσει την πλήρη χρηματοδότησή του.
Τα ετήσια έσοδα της Ben & Jerry’s, ύψους 1,1 δισεκατομμυρίων ευρώ, αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 14% του τζίρου της Magnum, σε σύγκριση με μόλις το 1,8% της Unilever.

