Αυτή τη φορά απεργεί το προσωπικό εδάφους της Lufthansa σε μεγάλα γερμανικά αεροδρόμια, από τα ξημερώματα της Τρίτης μέχρι το πρωί της Τετάρτης. Επηρεάζονται 100.000 επιβάτες.
Μετά από ένα μικρό “διάλειμμα” των απεργιακών κινητοποιήσεων εργαζομένων σε γερμανικά αεροδρόμια, η Lufthansa κατεβάζει και πάλι ρολά από τα ξημερώματα της Τρίτης μέχρι το πρωί της Τετάρτης, γύρω στις 7:00 π.μ.
Αυτή τη φορά, όπως ανακοίνωσε το συνδικάτο Verdi, κατεβαίνει σε προειδοποιητική απεργία το προσωπικό εδάφους στα διεθνή αεροδρόμια της Φρανκφούρτης, του Μονάχου, του Ντίσελντορφ, του Βερολίνου, του Αμβούργου, της Στουτγκάρδης και της Βόννης-Κολωνίας. Πέραν των εργαζομένων στην Lufthansa απεργούν αυτή τη φορά και οι εργαζόμενοι στη θυγατρική εταιρεία Discover.
Για μια ακόμη φορά, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, από τις απεργίες αναμένεται να επηρεαστούν πάνω από 100.000 επιβάτες ενώ θα πρέπει να αναμένονται προβλήματα και καθυστερήσεις και σε άλλα ενδεχομένως αεροδρόμια και εταιρείες. Ήδη η Lufthansa επεξεργάζεται για τις επόμενες μέρες ένα τροποποιημένο πρόγραμμα πτήσεων έκτακτης ανάγκης.
Από την πλευρά του το συνδικάτου Verdi, το οποίο εκπροσωπεί περίπου 25.000 εργαζομένους του κλάδου, ζητά μισθολογικές αυξήσεις γύρω στο 12,5% και αύξηση 500 ευρώ στο μηνιαίο μισθό. Ζητά επίσης ένα επίδομα πληθωρισμού ύψους 3.000 ευρώ μέσα στους επόμενους δώδεκα μήνες.
Επόμενος γύρος διαπραγματεύσεων την Τετάρτη
Οι επόμενες διαβουλεύσεις μεταξύ εργοδοσίας και εργαζομένων αναμένονται σε κάθε περίπτωση μέσα στην Τετάρτη. Η προσφορά που έχει ήδη υποβάλει η Lufthansa προβλέπει μισθολογικές αυξήσεις κατά 10% για δώδεκα μήνες, καθώς και σύντομα καταβολή αφορολόγητου επιδόματος πληθωρισμού 3.000. Πάντως μέσα στους τελευταίους 18 μήνες, όπως αναφέρει η πλευρά της εργοδοσίας, οι μισθοί του προσωπικού εδάφους έχουν τύχει αύξησης κατά μέρο όρο 11,5%.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα tageschau.de, ο επικεφαλής ανθρώπινου δυναμικού του γερμανικού αερομεταφορέα Μίχαελ Νίγκελμαν θεωρεί για άλλη μια φορά την απεργία “δυσανάλογη επιβάρυνση” για τους επιβάτες αλλά και τους ίδιους τους εργαζομένους.
Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος των εργαζομένων από το συνδικάτο Verdi, Μάρβιν Ρεσίνσκι, αναφέρει ότι οι εργαζόμενοι ως προσωπικό εδάφους έχουν φτάσει στα όριά τους από τις μισθολογικές πιέσεις που δέχονται.Δηλώνει πάντως πως ούτε το συνδικάτο επιδιώκει κλιμάκωση αλλά “γρήγορα αποτελέσματα για τους εργαζομένους και τους επιβάτες”.
Πηγή: Deutsche Welle