πολιτική
Πώς θα γίνεται η πιστοποίηση ηλικίας του κατόχου ενός κινητού μέσω της εφαρμογής Kids Wallet. Οι γονείς θα μπορούν, κατόπιν ηλεκτρονικής ειδοποίησης, να εγκρίνουν ή να απορρίπτουν την είσοδο των παιδιών σε συγκεκριμένες ιστοσελίδες και μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο διάλογος που θα γίνει με τους παρόχους, με στόχο την υλοποίηση του σχεδίου που θα αποφασίσει η κυβέρνηση. Ποια μέτρα έχουν ληφθεί στις ΗΠΑ και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Του Γιώργου Λυκουρέντζου – Πηγή: Realnews
Φραγή προστασίας σε κινητά και τάμπλετ ανηλίκων, προκειμένου να περιορίσει την πρόσβασή τους σε ακατάλληλο περιεχόμενο όπως αυτό επικοινωνείται από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, επεξεργάζεται η κυβέρνηση, με στόχο την εφαρμογή του μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2025.
Το εθνικό σχέδιο για την αντιμετώπιση του εθισμού των ανηλίκων στο διαδίκτυο (αλγοριθμικός εθισμός) βρίσκεται ήδη υπό επεξεργασία από τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρη Παπαστεργίου, και αναμένεται να παρουσιαστεί στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος θα δώσει και την τελική έγκριση το προσεχές διάστημα μετά την ψήφιση του Προϋπολογισμού.
Τρεις άξονες
Η κυρίαρχη σκέψη του υπουργείου είναι το σχέδιο να κινηθεί πάνω σε τριπλό άξονα, ο οποίος θα περιλαμβάνει την αντικειμενική πιστοποίηση της ηλικίας του χρήστη μέσω του κρατικού μητρώου, την ενίσχυση του γονικού ελέγχου μέσω εφαρμογών αλλά και τον διάλογο με τους παρόχους για το προβαλλόμενο περιεχόμενο.
Ο πρώτος άξονας αφορά το Kids Wallet. Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι ότι η δήλωση ηλικίας κατά την εγγραφή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είτε δεν απαιτούσε κάποιο πιστοποιητικό είτε δεν ήταν καν υποχρεωτική. Η σκέψη του υπουργείου βασίζεται στο πρότυπο του wallet των ενηλίκων, δηλαδή να δημιουργηθεί ένα «παιδικό πορτοφόλι» και μέσω αυτού ο πάροχος να είναι υποχρεωμένος να ελέγχει και να ταυτοποιεί την ηλικία του ανήλικου χρήστη. Τη δεδομένη χρονική στιγμή, η πρόθεση της κυβέρνησης είναι η ύπαρξη του παιδικού πορτοφολιού στο κινητό του παιδιού να είναι το υπ’ αριθμόν ένα προαπαιτούμενο για την πρόσβαση: «Αν αυτό το πορτοφόλι δεν υπάρχει σε κάποιο κινητό, να μην ανοίγει η ιστοσελίδα. Δηλαδή, ο γονικός έλεγχος και ο ηλικιακός έλεγχος να γίνονται πλέον από το πορτοφόλι», δήλωσε πρόσφατα ο Δ. Παπαστεργίου.
Το Kids Wallet θα αποτελέσει τη βάση και για τον δεύτερο άξονα, αυτόν της ενίσχυσης του γονικού ελέγχου στο περιεχόμενο στο οποίο έχουν πρόσβαση τα παιδιά. Στο πλαίσιο αυτό, ο γονικός έλεγχος θα ενισχυθεί είτε μέσα από υπάρχουσες εφαρμογές είτε μέσω νέας εφαρμογής η οποία θα δίνει τη δυνατότητα στους γονείς να ελέγχουν τον χρόνο τον οποίο περνά το παιδί τους στα social media, τις σελίδες που επισκέπτεται και το περιεχόμενό τους. Προφανώς θα τους δίνεται και η δυνατότητα είτε για περιορισμό της χρήσης είτε για απόλυτη φραγή. Ο τρίτος άξονας αφορά τον διάλογο ο οποίος θα γίνει μεταξύ της πολιτείας και των παρόχων τόσο για το υλικό στο οποίο έχουν πρόσβαση οι νέοι όσο και για τη συλλογή δεδομένων. Η σχετική εισήγηση του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης στο συμβούλιο των υπουργών Τηλεπικοινωνιών της Ευρωπαϊκής Ενωσης προ ημερών στις Βρυξέλλες έτυχε καθολικής αποδοχής από τους ομολόγους του. «Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και οι ψηφιακές πλατφόρμες πρέπει να προσέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να δείξουν ότι θα αναλάβουν απτές, μετρήσιμες δράσεις για να δώσουν προτεραιότητα στην ασφάλεια έναντι του κέρδους. Ο σχεδιασμός των εφαρμογών και των υπηρεσιών τους θα πρέπει είναι κατάλληλος για την ηλικία των χρηστών. Ήδη οφείλουν να προστατεύουν τα παιδιά από τον εθισμό και να μη χρησιμοποιούν τα προσωπικά τους δεδομένα για αυτόματη κατασκευή εξατομικευμένων προφίλ», είπε ο Δ. Παπαστεργίου.
Εθισμός
Τη δεδομένη χρονική στιγμή, το μεγάλο πρόβλημα εστιάζεται στους αλγορίθμους των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που έχουν σχεδιαστεί για να κρατούν τους χρήστες -προφανώς και τα παιδιά- απασχολημένους οδηγώντας τους σε παρατεταμένο χρόνο χρήσης και σε εθιστική συμπεριφορά. «Συχνά διαταράσσουν τα πρότυπα ύπνου, τη συγκέντρωση, ενισχύουν την εσωστρέφεια, βλάπτουν γενικά την ψυχική τους υγεία», δήλωσε ο υπουργός.
Οι υπόλοιπες χώρες
Το τεράστιο πρόβλημα του εθισμού των παιδιών στις οθόνες αντιμετωπίζεται πλέον σε παγκόσμιο επίπεδο ακόμα και με ακραία μέτρα. Η Αυστραλία έχει αποφασίσει την απαγόρευση πρόσβασης σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης για όλα τα παιδιά ηλικίας κάτω των 16 ετών και η Γαλλία έχει νομοθετήσει ως όριο ηλικίας εισόδου στα social media τα 15 έτη, ενώ για νεότερες ηλικίες απαιτούνται γονική άδεια και γονικός έλεγχος. Στη Βρετανία, ο «κώδικας παιδιών» υποχρεώνει τις πλατφόρμες να σχεδιάζουν υπηρεσίες με βάση το συμφέρον των ανηλίκων. Στον «κώδικα» περιλαμβάνονται η μείωση της συλλογής δεδομένων, η απενεργοποίηση λειτουργιών όπως τα likes και οι ειδοποιήσεις για ανήλικους χρήστες. Στις ΗΠΑ, βάσει νομοθεσίας, απαιτείται η συγκατάθεση των γονέων για τη συλλογή δεδομένων παιδιών κάτω των 13 ετών, ενώ οι πλατφόρμες υποχρεούνται να παρέχουν πληροφορίες στους γονείς για τη χρήση των δεδομένων των παιδιών.
Δείτε το δημοσίευμα της Realnews