Αυξάνονται οι επαγγελματίες που κάνουν χρήση του συστήματος άμεσων πληρωμών IRIS, καθώς οι προμήθειες είναι μικρότερες έναντι των πληρωμών με κάρτες και τα ποσά κατατίθενται άμεσα στον λογαριασμό τους. Ωστόσο περί τους 250.000 επαγγελματίες δεν έχουν συνδεθεί ακόμη, κάτι που σημαίνει ότι, εφόσον δεν το πράξουν έως τις 2 Σεπτεμβρίου, θα κληθούν να πληρώσουν και τα σχετικά πρόστιμα που προβλέπει η νομοθεσία. Σημειώνεται ότι το σύστημα IRIS είναι ιδιαίτερα ευέλικτο, κάτι που διαπιστώθηκε και σε ένα κατάστημα των Βορείων Προαστίων (κάβα) που αντιμετώπιζε προβλήματα λόγω των εργασιών της ΔΕΗ. Ο επιχειρηματίας, αντί να προσφύγει σε προσφιλείς μεθόδους, μαύρα ή χειρόγραφες αποδείξεις, ζητούσε από τους πελάτες (όσους είχαν) να πληρώσουν με IRIS. Με τη διαδικασία αυτή εξυπηρετήθηκαν όλοι, ενώ ο φορολογούμενος ήταν συνεπής απέναντι στις φορολογικές αρχές.
Τις προηγούμενες μέρες η ΑΑΔΕ απέστειλε μηνύματα σε όλους τους επαγγελματίες που δεν είχαν συνδεθεί με το σύστημα άμεσων πληρωμών, υπενθυμίζοντας την υποχρέωση σύνδεσης του επαγγελματικού τους λογαριασμού προκειμένου να δέχονται πληρωμές από τους πελάτες. Το μήνυμα εστάλη σε 294.510 υπόχρεους, οι οποίοι, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, δεν είχαν προχωρήσει σε σύνδεση του επαγγελματικού τους λογαριασμού με το IRIS.
Από αυτούς, πάντως, απομένουν λιγότεροι από 250.000, οι οποίοι έχουν προθεσμία 9 ημερών για να συνδεθούν.
Υπενθυμίζεται ότι το IRIS εξασφαλίζει σημαντικά πλεονεκτήματα (μείωση κόστους και επιτάχυνση της διεκπεραίωσης των συναλλαγών) τόσο για τους καταναλωτές όσο και για τους επαγγελματίες. Συγκεκριμένα, μέσω του IRIS:
– Οι πελάτες μπορούν να πραγματοποιούν πληρωμές χωρίς καμία προμήθεια, 24 ώρες το 24ωρο, και χωρίς να είναι απαραίτητο να γνωρίζουν τον αριθμό τραπεζικού λογαριασμού του επαγγελματία ή να καταχωρίσουν τα στοιχεία της χρεωστικής ή πιστωτικής τους κάρτας. Αρκεί να γνωρίζουν το κινητό τηλέφωνο ή τον ΑΦΜ του επαγγελματία ή να σαρώσουν τον QR κωδικό που αντιστοιχεί στον τραπεζικό λογαριασμό του επαγγελματία.
– Οι επαγγελματίες λαμβάνουν τα χρήματα ακαριαία (σε 2 δευτερόλεπτα), ακόμα και αν η τράπεζα με την οποία συνεργάζονται είναι διαφορετική από την τράπεζα του πελάτη. Επίσης, πληρώνουν κατά μέσο όρο 50% χαμηλότερες προμήθειες συγκριτικά με συναλλαγές με χρήση POS.
– Η ενεργοποίηση της υπηρεσίας γίνεται γρήγορα και εύκολα, μέσω web banking ή mobile banking της συνεργαζόμενης τράπεζας.
Τι πρέπει να γνωρίζουν οι επαγγελματίες
1. Από τους δικαιούχους πληρωμής εξαιρούνται:
α) Τα άτομα με αναπηρία όρασης με ποσοστό αναπηρίας από 80% και άνω.
β) Τα μηχανήματα αυτόματης πώλησης προϊόντων (αυτόματοι πωλητές) μέχρι και την 31η/12/2024.
2. Αρμόδιες αρχές για τη διενέργεια των ελέγχων ορίζονται:
α) Η Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ) του υπουργείου Ανάπτυξης και
β) οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες των Περιφερειών της χώρας.
3. Οι υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Φορολογικής Πολιτικής και της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), εφόσον, στο πλαίσιο των ελέγχων που διενεργούν βάσει των αρμοδιοτήτων τους, διαπιστώσουν παράβαση, συμπληρώνουν και διαβιβάζουν σχετική έκθεση ελέγχου προς τις αρμόδιες αρχές για τη βεβαίωση παραβάσεων και επιβολής προστίμων.
4. Οι αρμόδιες αρχές συγκροτούν κλιμάκια ελέγχου αποτελούμενα τουλάχιστον από δύο υπαλλήλους.
5. Οι δικαιούχοι πληρωμής του άρθρου δηλώνουν ηλεκτρονικά έναν ή περισσότερους επαγγελματικούς λογαριασμούς στον διαδικτυακό τόπο της ΑΑΔΕ (www.aade.gr) με τη χρήση των διαπιστευτηρίων που διαθέτουν οι χρήστες για όλες τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ, εντός προθεσμίας ενός μήνα από την έναρξη άσκησης δραστηριότητας.
6. Στον επαγγελματικό λογαριασμό 1 αποδέχονται συναλλαγές που πραγματοποιούνται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, όπως, ενδεικτικά, μέσα πληρωμής με κάρτα, εντολές άμεσης χρέωσης, μεταφορές πίστωσης, πάγιες εντολές, καθώς και συναλλαγές με μετρητά. Οι συναλλαγές που διενεργούνται μέσω του επαγγελματικού λογαριασμού αφορούν αποκλειστικά την εμπορική, επιχειρηματική ή επαγγελματική δραστηριότητα του υπόχρεου.
7. Δήλωση ίδιου επαγγελματικού λογαριασμού από διαφορετικούς δικαιούχους πληρωμής δεν επιτρέπεται και η ΑΑΔΕ προβαίνει σε απενεργοποίηση των λογαριασμών.
8. Σε όποιον δεν προχωρήσει στη σύνδεση με το IRIS επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο ύψους 1.500 ευρώ. Η απόφαση επιβολής διοικητικού προστίμου της παρούσης υπόκειται σε ενδικοφανή προσφυγή εντός 30 ημερών από την κοινοποίησή της, η οποία ασκείται ενώπιον του γενικού γραμματέα Εμπορίου, εφόσον οι διοικητικές κυρώσεις έχουν εκδοθεί από τη Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ) του υπουργείου Ανάπτυξης, και ενώπιον του γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης, στην περιφέρεια του οποίου διαπιστώθηκε η παράβαση, σε όλες τις άλλες περιπτώσεις. Η απόφαση επί της προσφυγής εκδίδεται μέσα σε προθεσμία τριάντα ημερών από την κατάθεση της προσφυγής.
9. Το ύψος του επιβληθέντος διοικητικού μειώνεται στο ήμισυ αν:
α) Ο υπόχρεος, εντός τριάντα ημερών από την ημερομηνία κοινοποίησης σε αυτόν της σχετικής πράξης και σε κάθε περίπτωση πριν από την άσκηση της ενδικοφανούς προσφυγής, προβεί σε καταβολή του προστίμου. Η καταβολή αυτή συνεπάγεται την αυτοδίκαιη παραίτηση του υπόχρεου από κάθε δικαίωμα προσβολής ή αμφισβήτησης της πράξης επιβολής προστίμου.
β) Ο υπόχρεος, εντός τριάντα ημερών από την ημερομηνία υποβολής καταγγελίας ή διενέργειας ελέγχου, καταθέσει στην αρμόδια ελεγκτική υπηρεσία αποδεικτικό έγγραφο από το οποίο προκύπτει η χρήση τερματικού αποδοχής καρτών πληρωμών, μέσων πληρωμής με κάρτα και μέσων πληρωμής με υπηρεσίες άμεσης πληρωμής από λογαριασμό σε λογαριασμό.
10. Για τη μη δήλωση επαγγελματικού λογαριασμού στον διαδικτυακό τόπο της ΑΑΔΕ επιβάλλεται στους υπόχρεους διοικητικό πρόστιμο ύψους 1.000 ευρώ.
11. Όταν οι αρμόδιες υπηρεσίες δέχονται καταγγελίες για τη μη αποδοχή πληρωμών με χρήση μέσων πληρωμής με κάρτα πληρωμών και μέσα πληρωμής με υπηρεσίες άμεσης πληρωμής από λογαριασμό σε λογαριασμό, όπως την υπηρεσία IRIS online payments, από υπόχρεο, αυτές κοινοποιούνται στην ΑΑΔΕ και στη Γενική Γραμματεία Φορολογικής Πολιτικής προκειμένου να ληφθούν υπόψη κατά τον προγραμματισμό και τη διενέργεια ελέγχων αρμοδιότητάς τους.