ing:-Η-αβεβαιότητα-γύρω-από-την-Ελλάδα-θα-αυξηθεί-ενόψει-των-εκλογών-–-Καμία-ανησυχία-για-τη-βιωσιμότητα-του-χρέους
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ING: Η αβεβαιότητα γύρω από την Ελλάδα θα αυξηθεί ενόψει των εκλογών – Καμία ανησυχία για τη βιωσιμότητα του χρέους

Της -

Αισιόδοξη για την πορεία των ελληνικών ομολόγων και τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους εμφανίζεται η ING, παρά τις πιέσεις από τις αυξήσεις επιτοκίων της ΕΚΤ. Ωστόσο, τονίζει πως όσο πλησιάζουν οι εκλογές τόσο θα μεγαλώνει η αβεβαιότητα γύρω από τη χώρα, προκαλώντας αστάθεια.

Πιο αναλυτικά, όπως σημειώνει η ολλανδική τράπεζα σε νέα έκθεσή της για τις προοπτικές της Ελλάδας, το ελληνικό αναπτυξιακό προφίλ αντανακλά πρόσφατα τις εξελίξεις στο μέτωπο του πληθωρισμού. Η επιτάχυνση του πληθωρισμού το καλοκαίρι (με αποκορύφωμα το ανώτατο όριο του 12,1% τον Σεπτέμβριο) επηρέασε την κατανάλωση, η οποία σημείωσε συρρίκνωση 0,1% σε τριμηνιαία βάση το τρίτο τρίμηνο του 2022 παρά τις γενναιόδωρες ενεργειακές επιδοτήσεις. Μαζί με τις αρνητικές επιπτώσεις στο μέτωπο εξαγωγών, αυτό προκάλεσε συρρίκνωση 0,5% του ΑΕΠ για το τρίτο τρίμηνο του 2022. Η ING εκτιμά πως παρόμοιο μοτίβο θα ακολουθήσει και το τέταρτο τρίμηνο παρά την επιβεβαιωμένη δημοσιονομική στήριξη και την επιβράδυνση του πληθωρισμού.

Οι προοπτικές για το 2023 παραμένουν αβέβαιες, όπως σημειώνει η ολλανδική τράπεζα. Με το ΑΕΠ πολύ πάνω από τα προ-Covid επίπεδα, η ώθηση που δόθηκε από το reopening έχει πλέον εξασθενίσει. Οι εισπράξεις από τον τουρισμό επέστρεψαν επίσης στα ιστορικά υψηλά τους το καλοκαίρι του περασμένου έτους, καθιστώντας απίθανο να δούμε περαιτέρω σημαντικά κέρδη το 2023.

Η ανάκαμψη που παρατηρήθηκε στην απασχόληση ήταν ισχυρή κινητήρια δύναμη της κατανάλωσης κατά το α’ εξάμηνο του 2022, αλλά τώρα φαίνεται να χάνει ρυθμό, όπως προσθέτει η ING. Οι αλλαγές στο πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα θα εξαρτώνται όλο και περισσότερο από τις εξελίξεις του πληθωρισμού, με αναπόφευκτες παρενέργειες στην κατανάλωση. Οι επενδύσεις αναμένεται να συνεχίσουν να έχουν καλές επιδόσεις χάρη και στη στήριξη από την εισροή ευρωπαϊκών κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά δεν θα είναι απρόσβλητες από την επίμονη αβεβαιότητα σχετικά με το κόστος των έργων.

Σε ό,τι αφορά τη δημοσιονομική πολιτική, όπως τονίζει η ING, ενώ θα παρέχει ενδεχομένως κάποια πρόσθετη προσωρινή στήριξη σε περίπτωση συνεχιζόμενων διαταραχών των τιμών της ενέργειας, θα λάβει μια πιο πειθαρχημένη τροπή. Ο ελληνικός προϋπολογισμός για το 2023 στοχεύει σε επιστροφή σε πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο είναι συνεπές με τη δημοσιονομική υπεραπόδοση του 2022 και μια πιο αισιόδοξη εκτίμηση για το ΑΕΠ.

“Επί του παρόντος, είμαστε λιγότερο αισιόδοξοι για την ανάπτυξη, και παρόλο που ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα θα μπορούσε να χαθεί ελαφρώς, βλέπουμε ωστόσο μια σημαντική πτώση του δείκτη χρέους/ΑΕΠ προς το επίπεδο του 170%”, τονίζει η ING η οποία πλέον αναμένει ανάπτυξη της τάξης του 0,7% φέτος, από 4,9% το 2022, ενώ πριν μερικούς μήνες ανέμενε ήπια ύφεση στην Ελλάδα το 2023. 

'''

Όπως αναφέρει, με μέση διάρκεια χρέους άνω των 18 ετών, η συνεχιζόμενη απότομη άνοδος των επιτοκίων μπορεί ακόμα να αντιμετωπιστεί βραχυπρόθεσμα χωρίς να εγείρονται ανησυχίες για τη βιωσιμότητα του χρέους. Οι θετικές επιπτώσεις του πληθωρισμού στον δείκτη του ελληνικού χρέους, αν και λιγότερο ισχυρές από το 2022, θα εξακολουθούν να ισχύουν και φέτος, όπως εκτιμά.

Οι εκλογές έχουν κάποια αβεβαιότητα

Το 2023 θα είναι έτος εκλογών για την Ελλάδα οι οποίες αναμενόταν να διεξαχθούν τον Ιούλιο, αλλά δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης να καλέσει τους Έλληνες στις κάλπες λίγους μήνες νωρίτερα, σημειώνει η ING. Οι επερχόμενες εκλογές θα διεξαχθούν με καθαρά αναλογικό σύστημα, μια στροφή από την προηγούμενη δομή, η οποία και επέτρεψε στη Νέα Δημοκρατία να κυβερνήσει τη χώρα απομονωμένη από το 2019.

Το νέο σύστημα θα το  κάνει πολύ πιο περίπλοκο για οποιονδήποτε συμμετέχοντα να αποκτήσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Σύμφωνα με τις τελευταίες διαθέσιμες δημοσκοπήσεις, η ΝΔ προηγείται με 37% των ψήφων και ακολουθούν ο Σύριζα (28%) και το ΠASOK (11,5%). Με αυτούς τους αριθμούς, η ΝΔ θα απείχε πολύ από το να πλειοψηφήσει με το νέο σύστημα, εάν δεν συνεργαστεί με άλλο κόμμα. Η δημιουργία ενός αξιόπιστου συνασπισμού μπορεί να αποδειχθεί δύσκολο έργο, συνεπώς, όπως τονίζει η ολλανδική τράπεζα. “Προσθέστε σε αυτό μια προεκλογική καμπάνια που μπορεί να θίξει ευαίσθητα ζητήματα (όπως το Qatargate) μαζί με κατηγορίες για υποκλοπές, και το αποτέλεσμα θα είναι ένας συνδυασμός πιθανών πηγών πολιτικής αβεβαιότητας κατά το δεύτερο τρίμηνο”, καταλήγει η ING.

Related posts

Καθυστερεί ο Διασυνδετήριος Αγωγός Ελλάδας-Βουλγαρίας – Τι απαντούν Αθήνα και Σόφια

timesadmin

Προϋπολογισμός: Έμμεσοι και άμεσοι φόροι αύξησαν κατά 4,8 δισ. τα έσοδα στο εννεάμηνο

timesadmin

HEPI: Φθηνότερο το ρεύμα στην Ελλάδα τον Οκτώβριο – Κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο

timesadmin

Γιατί χτυπά συναγερμός για νέα κόκκινα δάνεια

timesadmin

Market Pass: Ανοιξε η πλατφόρμα, ποια ΑΦΜ αφορά – Σε ποια καταστήματα μπορεί να χρησιμοποιηθεί

timesadmin

Power pass: Επιστροφή των επιβαρύνσεων και για τους λογαριασμούς του Ιουνίου

timesadmin