-
Μεγάλες διαφορές στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας για τους οικιακούς καταναλωτές καταγράφονται στις 33 πρωτεύουσες της Ευρώπης, όπως δείχνει η τελευταία έρευνα του ευρωπαϊκού δείκτη για τις τιμές της ενέργειας HEPI.
Σύμφωνα με την ανάλυση η τιμή του ρεύματος μπορεί να διαφέρει έως και τέσσερις φορές ανάλογα με την τοποθεσία του καταναλωτή.
Οι ακριβότερες πόλεις για την ηλεκτρική ενέργεια είναι οι Βρυξέλλες και το Βερολίνο, ακολουθούμενες από την Κοπεγχάγη, το Λονδίνο και τη Βέρνη. Αντίθετα, η Βουδαπέστη παρουσιάζει τις χαμηλότερες τιμές, ενώ ακολουθούν το Κίεβο, το Βελιγράδι και το Όσλο.
Στη χώρα μας η τιμή της Αθήνας διαμορφώθηκε στα 23,89 λεπτά η κιλοβατώρα και βρίσκεται κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο των 25,4 λεπτών η κιλοβατώρα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι πρωτεύουσες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης τείνουν να έχουν χαμηλότερες ονομαστικές τιμές, με την Πράγα να αποτελεί τη μόνη εξαίρεση για τον Μάρτιο του 2025, καθώς ξεπερνά τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Ανατροπές στην αγορά
Ο Μάρτιος σηματοδότησε στροφή στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας, με μέση μείωση 1% στις τιμές για τους καταναλωτές. Από τις 33 πρωτεύουσες που εξετάστηκαν, μόνο τέσσερις εμφάνισαν αύξηση τιμών, ενώ 13 πόλεις κατέγραψαν μειώσεις.
Η πιο έντονη αύξηση (6%) παρατηρήθηκε στη Λιουμπλιάνα, έπειτα από τη λήξη της κρατικής ρύθμισης τιμών που ίσχυε από το 2022. Ωστόσο, η αύξηση συγκρατήθηκε εν μέρει από τη μείωση των χρεώσεων δικτύου, καθώς ξεκίνησε η “χαμηλή περίοδος” του δυναμικού τιμολογίου στη Σλοβενία, και από μέτρα στήριξης όπως απαλλαγές από τέλη - και Φ-.
Άλλες αυξήσεις σημειώθηκαν στις Βρυξέλλες (4%), στη Ρώμη (3%) και στη Λευκωσία (1%), κυρίως λόγω αύξησης του κόστους ενέργειας.
Στον αντίποδα, το Όσλο κατέγραψε μείωση 17%, το Ταλίν 11%, το Βίλνιους 9%, η Ρίγα 6% και η Στοκχόλμη 5%. Οι πόλεις αυτές είχαν προηγουμένως δει αυξήσεις λόγω υψηλής ζήτησης και χαμηλής παραγωγής -, όμως η άνοδος της θερμοκρασίας και η αυξημένη παραγωγή οδήγησαν σε πτώση των χονδρεμπορικών τιμών σχεδόν στο ήμισυ.
Οι μειώσεις αυτές εκτιμάται ότι θα συνεχιστούν τους επόμενους μήνες, παρά την αστάθεια στις παγκόσμιες αγορές ενέργειας.
Όταν οι τιμές προσαρμοστούν βάσει της αγοραστικής δύναμης (PPS), προκύπτει διαφορετική εικόνα. Οι χαμηλότερες τιμές σε σχετικούς όρους βρίσκονται στο Όσλο, στη Βουδαπέστη, στη Βαλέτα και στη Στοκχόλμη. Οι υψηλότερες εντοπίζονται στην Πράγα, στη Ρώμη, στις Βρυξέλλες και στο Βερολίνο.
Τέλος οι περισσότερες χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης παρουσιάζουν τιμές ενέργειας κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, εάν ληφθεί υπόψη το γενικό επίπεδο τιμών της κάθε χώρας. Εξαίρεση αποτελούν η Πράγα, η Ρίγα, το Βίλνιους και η Βαρσοβία.