handelsblatt:-4-τρόποι-με-τους-οποίους-οι-επενδυτές-μπορούν-να-επωφεληθούν-στο-χρηματιστήριο-από-την-εκτίναξη-της-τιμής-της-ηλεκρικής-ενέργειας
ΚΟΣΜΟΣ

Handelsblatt: 4 τρόποι με τους οποίους οι επενδυτές μπορούν να επωφεληθούν στο χρηματιστήριο από την εκτίναξη της τιμής της ηλεκρικής ενέργειας

Η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος στη Γερμανία δεν φαίνεται να γνωρίζει προς το παρόν κανένα ανώτατο όριο. Πρόσφατα ανήλθε στα 988 ευρώ ανά μεγαβατώρα – στις αρχές του έτους ήταν λιγότερο από 150 ευρώ. Αυτό αποτελεί πρόβλημα για τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές, των οποίων το κόστος αυξάνεται δραστικά.

Ωστόσο, σύμφωνα με την Handelsblatt, υπάρχουν και εταιρείες που επωφελούνται άμεσα ή έμμεσα από τις υψηλές τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας. Οι μετοχές τους έχουν ήδη σημειώσει μεγάλη άνοδο, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί ακόμη να αξίζει τον κόπο να επενδύσει κανείς ως αντιστάθμισμα έναντι μιας περαιτέρω αύξησης των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας – διότι τότε μπορεί να αναμένονται περαιτέρω αυξήσεις των τιμών.

Η Handelsblatt παρουσιάζει τέσσερις τρόπους με τους οποίους οι επενδυτές μπορούν να επενδύσουν σε τέτοιες μετοχές, πώς φαίνονται οι στόχοι τιμών των αναλυτών και εξηγεί γιατί ένας πέμπτος τρόπος είναι προς το παρόν κλειστός.

1. Προμηθευτές ενέργειας


Ο αναλυτής Werner Eisenmann της DZ Bank συγκαταλέγει την ενεργειακή εταιρεία RWE στους κερδισμένους από τις αυξανόμενες ελλείψεις ενέργειας. Ο ίδιος γράφει στην τρέχουσα μελέτη του ότι η RWE επωφελείται από την αυξημένη προσοχή στην ασφάλεια του εφοδιασμού και από ένα μόνιμα υψηλότερο επίπεδο τιμών ηλεκτρικής ενέργειας.

Επειδή ο τόπος παραγωγής της ηλεκτρικής ενέργειας είναι άσχετος με την τιμή. Ο καθοριστικός παράγοντας είναι η τελευταία προσφορά που γίνεται αποδεκτή. Έτσι, ο ακριβότερος σταθμός παραγωγής ενέργειας καθορίζει την τιμή.


Η RWE παράγει ηλεκτρική ενέργεια στα εργοστάσιά της όχι μόνο από φυσικό αέριο, αλλά και από υδροηλεκτρική ενέργεια και βιομάζα και μπορεί να πουλήσει μέρος της στις τρέχουσες τιμές ρεκόρ. Ως εκ τούτου, η εταιρεία αύξησε πρόσφατα τις ετήσιες προβλέψεις της και αναμένει πλέον κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων ύψους πέντε έως 5,5 δισ. ευρώ αντί των προηγούμενων 3,6 έως τεσσάρων δισ. ευρώ.

Αν και η RWE επηρεάζεται επίσης από το αυξημένο κόστος προμήθειας, ιδίως για το φυσικό αέριο, μπορεί να το μετακυλήσει στους καταναλωτές ως επί το πλείστον. Επιπλέον, η εταιρεία επεκτείνει τις ικανότητές της σε πράσινη ενέργεια. Η μετοχή της RWE έχει ήδη κερδίσει 22 τοις εκατό φέτος και ανέρχεται σε περίπου 43 ευρώ. Οι αναλυτές αναμένουν ότι θα κερδίσει άλλο 18% στα 51 ευρώ κατά μέσο όρο τις επόμενες 52 εβδομάδες.

Το μερίδιο της EnBW, του τέταρτου μεγαλύτερου παραγωγού ηλεκτρικής ενέργειας στη Γερμανία, έχει ήδη αυξηθεί κατά 30 τοις εκατό φέτος. Η εταιρεία δεν είναι εισηγμένη σε κανέναν σημαντικό δείκτη και, ως εκ τούτου, δεν καλύπτεται τακτικά από αναλυτές.

Αν και ο ενεργειακός όμιλος με έδρα την Καρλσρούη αγωνίζεται με την απότομη αύξηση του κόστους προμήθειας λόγω της έλλειψης προμηθειών φυσικού αερίου από τη Ρωσία, ταυτόχρονα επωφελείται στον τομέα της πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας από τις υψηλότερες τιμές και την έναρξη λειτουργίας νέων ηλιακών πάρκων.

Πρόσφατα, η EnBW επιβεβαίωσε εκ νέου τις προβλέψεις της για το 2022, σύμφωνα με τις οποίες τα λειτουργικά κέρδη αναμένεται να αυξηθούν κατά δύο έως επτά τοις εκατό σε τρία έως 3,2 δισεκατομμύρια ευρώ.

2. Φορείς εκμετάλλευσης αιολικών και ηλιακών πάρκων


Οι διαχειριστές αιολικών και ηλιακών πάρκων, καθώς και οι αγρότες των μονάδων αυτών επωφελούνται επίσης από την τρέχουσα κατάσταση – και όχι μόνο βραχυπρόθεσμα, αλλά μακροπρόθεσμα. Ο Johannes Maier, διαχειριστής κεφαλαίων στον διαχειριστή περιουσιακών στοιχείων Bantleon, εξηγεί αυτό με ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της αγοράς: “Οι μονάδες κατασκευάζονται μόνο όταν υπάρχει σύμβαση με τον πελάτη και οι κατασκευαστές έργων μπορούν να αξιολογήσουν σοβαρά αν η κατασκευή αξίζει επίσης τον κόπο”.

Αυτό εξαρτάται από την τιμή της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό καθορίζεται στη σύμβαση μακροπρόθεσμα μέσω μιας συμφωνίας αγοράς ενέργειας, συνήθως για τα επόμενα δέκα έως 15 χρόνια: Ως επί το πλείστον, βασίζεται στην αγοραία τιμή κατά τη στιγμή της κατασκευής- μόνο ένα μικρό ποσοστό βασίζεται στην τρέχουσα αγοραία τιμή.

Αυτό σημαίνει ότι οι φορείς εκμετάλλευσης των αιολικών και ηλιακών πάρκων που έχουν ήδη κατασκευαστεί επωφελούνται από τις υψηλότερες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας μόνο εάν η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας δεν καθορίζεται από συμφωνία αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Για τις περισσότερες εταιρείες, η άμεση πρόσθετη απόδοση είναι επομένως μικρή σε ποσοστιαία βάση, αλλά δεν μπορεί να αγνοηθεί λόγω της έκρηξης των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας. “Αλλά αν κατασκευάσετε ένα αιολικό πάρκο τώρα, έχετε την ευκαιρία να επωφεληθείτε μακροπρόθεσμα από τις τρέχουσες υψηλές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας”, λέει ο Maier.

Στο πλαίσιο αυτό, όχι μόνο οι μελλοντικοί φορείς εκμετάλλευσης των μονάδων έχουν μεγάλο ενδιαφέρον για μια γρήγορη κατασκευή, αλλά και οι κυβερνήσεις στην Ευρώπη, παρατηρεί ο Maier: “Όλοι θέλουν να ξεφύγουν από το φυσικό αέριο. Ως αποτέλεσμα, οι διαδικασίες ανάθεσης και έγκρισης επιταχύνονται”.

Τα αμοιβαία κεφάλαια Bantleon Select Infrastructure και Bantleon Changing World, τα οποία διαχειρίζεται ο Maier με μια ομάδα, ποντάρουν επίσης σε ορισμένους από τους ωφελημένους αυτής της ανάπτυξης. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται η εταιρεία Encavis με έδρα το Αμβούργο, η οποία λειτουργεί αιολικά και ηλιακά πάρκα σε όλη την Ευρώπη.

Η μετοχή της έχει αυξηθεί περισσότερο από 50% από την αρχή του έτους και βρίσκεται τώρα δέκα τοις εκατό πάνω από το μέσο όρο των τιμών-στόχων των αναλυτών. Οι μετοχές της εταιρείας Energiekontor με έδρα τη Βρέμη, η οποία αναπτύσσει, κατασκευάζει και λειτουργεί αιολικά και ηλιακά πάρκα, αυξήθηκαν κατά 30% την ίδια περίοδο. Εδώ οι αναλυτές εξακολουθούν να βλέπουν προοπτική τιμών 30%.

Το μερίδιο της PNE, της εταιρείας ανάπτυξης έργων αιολικής ενέργειας με έδρα το Κουξχάβεν, έχει μάλιστα σχεδόν διπλασιαστεί την ίδια περίοδο και έχει επομένως αυξηθεί ταχύτερα από τις προβλέψεις των αναλυτών. Οι στόχοι τιμών τους είναι σήμερα 13 τοις εκατό κάτω από την τρέχουσα τιμή. Μια εναλλακτική λύση από το εξωτερικό είναι οι ισπανικές εταιρείες Grenergy και Solaria, οι μετοχές των οποίων έχουν αυξηθεί κατά περισσότερο από 30 τοις εκατό από την αρχή του έτους.

3. Φορείς εκμετάλλευσης των ανταλλαγών ενέργειας


Η Deutsche Börse επωφελείται επίσης από την άνοδο της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς κατέχει πλειοψηφικό μερίδιο στο Χρηματιστήριο Ενέργειας Ευρώπης (EEX) με έδρα τη Λειψία. Προσφέρει προϊόντα για τη διαπραγμάτευση και την εκκαθάριση προϊόντων spot και παραγώγων στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, καθώς και πιστοποιητικών εκπομπών.

Ήδη κατά το προηγούμενο οικονομικό έτος, τα καθαρά έσοδα στον τομέα αυτό αυξήθηκαν κατά 13% σε 342 εκατομμύρια ευρώ. Και φέτος υπάρχουν ενδείξεις για περαιτέρω αύξηση: Κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, τα καθαρά έσοδα στον τομέα αυτό αυξήθηκαν κατά 38%.

Η μετοχή της Deutsche Börse έχει ήδη αυξηθεί κατά 16% φέτος σε πάνω από 170 ευρώ. Κατά μέσο όρο, οι αναλυτές πιστεύουν ότι μπορεί να κερδίσει άλλο δέκα τοις εκατό μέχρι το τέλος του έτους, με τιμή-στόχο τα 186 ευρώ.

4. Χρηματιστηριακά αμοιβαία κεφάλαια δείκτη (ETF) από τους τομείς


Όσοι δεν θέλουν να επενδύσουν απευθείας σε μετοχές μπορούν επίσης να επενδύσουν σε χρηματιστηριακά αμοιβαία κεφάλαια δείκτη (ETF) που καλύπτουν έναν συγκεκριμένο θεματικό τομέα. Μια δυνατότητα είναι τα ETFs στον MSCI Europe Utilities, τα οποία προσφέρουν πρόσβαση στους μεγαλύτερους ευρωπαϊκούς προμηθευτές ενέργειας.

Η πλατφόρμα Justetf παραθέτει ETF από τους παρόχους State Street Global Advisors (IE00BKWQ0P07) και DWs (LU0292104899) εδώ. Οι μεγαλύτερες θέσεις εδώ είναι η ισπανική εταιρεία κοινής ωφέλειας Iberdrola, ο βρετανικός διαχειριστής συστήματος μεταφοράς National Grid και ο ιταλικός ενεργειακός όμιλος Enel. Παρόλο που τα ETFs έχουν υπεραποδώσει της συνολικής αγοράς φέτος, συνολικά έχουν κινηθεί μόνο πλάγια.

Μια εναλλακτική λύση είναι τα ETF που προσφέρουν πρόσβαση σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της εναλλακτικής ενέργειας. Παραδείγματα είναι το “L&G Clean Energy UCITS ETF” (IE00BK5BCH80), το οποίο αναφέρεται στον δείκτη Solactive Clean Energy Index και έχει κερδίσει δέκα τοις εκατό από την αρχή του έτους, και το “Invesco Solar Energy UCITS ETF” (IE00BM8QRZ79), το οποίο έχει κερδίσει σχεδόν 20 τοις εκατό από την αρχή του έτους.

Γιατί δεν υπάρχουν παράγωγα στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας


Ένας πέμπτος θεωρητικός τρόπος θα ήταν η είσοδος μέσω της αγοράς προθεσμιακών συμβολαίων. Στην περίπτωση του φυσικού αερίου ή του πετρελαίου, για παράδειγμα, αυτό είναι εφικτό μέσω δικαιωμάτων προαίρεσης και πιστοποιητικών- οι επενδυτές μπορούν να συνάψουν συγκεκριμένα στοιχήματα τιμών εδώ. Ωστόσο, η έρευνα της Handelsblatt δείχνει ότι επί του παρόντος δεν υπάρχουν τέτοια προϊόντα για την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας για τους ιδιώτες επενδυτές.

Αυτό οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι η προθεσμιακή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας έχει ειδικούς κανόνες και τρόπους διακανονισμού. Αλλά ένας πάροχος εξηγεί επίσης: “Πάντα εξετάζουμε αυτή την επιλογή, αλλά η αντιστάθμιση κινδύνου είναι κάτι παραπάνω από δύσκολη λόγω της κατάστασης της αγοράς, γι’ αυτό και απέχουμε μέχρι στιγμής.

Ως αντιστάθμιση νοείται η προστασία του εκδότη των παραγώγων. Αν πουλήσει ένα δικαίωμα προαίρεσης με το οποίο ένας επενδυτής ποντάρει στην άνοδο των τιμών, ο εκδότης έχει την αντίθετη θέση στα βιβλία. Ωστόσο, δεν ποντάρει εναντίον του πελάτη και δεν ποντάρει σε πτώση των τιμών, αλλά αντισταθμίζει τη θέση αυτή. Αλλά η αντιστάθμιση κινδύνου είναι σήμερα τόσο πολύπλοκη που οι δυνητικοί πάροχοι προτιμούν να απέχουν από αυτήν: Η αύξηση των τιμών είναι απλά πολύ ισχυρή.

Related posts

Κίνα: 48 νεκροί λόγω Covid στη Σαγκάη το τελευταίο 24ωρο

timesadmin

Ρεζνίκοφ (Ουκρανός ΥΠΑΜ): “Θα θέλαμε περισσότερα πυροβόλα Caesar από τη Γαλλία”

timesadmin

ΕΕΣ: Οι επενδύσεις αγροτικής ανάπτυξης συχνά δεν αντέχουν στον χρόνο

timesadmin

Ιράν: Η οικογένεια της Μαχσά Αμινί απορρίπτει την επίσημη ιατροδικαστική έκθεση για τον θάνατό της

timesadmin

ΗΠΑ: Η ηλικία του Μπάιντεν, ταμπού που αρχίζει να σπάει στην παράταξή του

timesadmin

Το τελευταίο τρένο της μεγάλης φυγής

timesadmin