thetimes.gr
handelsblatt:-Κεφάλαια-αντιστάθμισης-κινδύνου-στοιχημάτισαν-39-δισεκατομμύρια-δολάρια-κατά-των-ιταλικών-κρατικών-ομολόγων
ΚΟΣΜΟΣ

Handelsblatt: Κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου στοιχημάτισαν 39 δισεκατομμύρια δολάρια κατά των ιταλικών κρατικών ομολόγων

Η υπερχρεωμένη Ιταλία βρίσκεται και πάλι στο επίκεντρο της προσοχής των κερδοσκόπων, σύμφωνα με την Handelsblatt. Η αβεβαιότητα πριν από τις νέες εκλογές της 25ης Σεπτεμβρίου και οι οικονομικές συνέπειες της ενεργειακής κρίσης, που έπληξε ιδιαίτερα την Ιταλία, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το φυσικό αέριο, έφεραν στο προσκήνιο τα hedge funds. Στοιχηματίζουν εναντίον της Ιταλίας.

Τα στοιχεία της S&P Global Market Intelligence δίνουν μια τρομακτική ένδειξη για αυτό: Σύμφωνα με αυτά, οι επενδυτές δανείστηκαν έως και 39 δισεκατομμύρια δολάρια τον Αύγουστο για να κερδοσκοπήσουν εναντίον της Ιταλίας. Η τελευταία φορά που υπήρχαν τόσα πολλά στοιχήματα κατά της Ιταλίας ήταν εν μέσω της μεγάλης χρηματοπιστωτικής κρίσης το 2008. Ακόμη και στην κρίση του ευρώ το 2012, τα μικρά στοιχήματα ήταν χαμηλότερα.

Τέτοια short στοιχήματα γίνονται κυρίως από hedge funds. Δανείζονται ομόλογα έναντι αμοιβής με την ελπίδα να μπορέσουν να τα αγοράσουν αργότερα στην αγορά σε φθηνότερες τιμές και στη συνέχεια να τα επιστρέψουν. Ο Daniel Lenz, επικεφαλής της στρατηγικής Euro Interest Rate Markets της DZ Bank, βρίσκει τα στοιχεία εντυπωσιακά, αλλά επιφυλάσσεται: “Στη χρηματοπιστωτική κρίση και στην αρχή της κρίσης του ευρώ, τα πραγματικά στοιχήματα κατά της Ιταλίας ήταν πιθανώς ακόμη μεγαλύτερα”.

Εξάλλου, εκείνη την εποχή οι κερδοσκόποι μπορούσαν επίσης να στοιχηματίζουν κατά των ομολόγων μέσω των λεγόμενων ανοικτών πωλήσεων χωρίς να τα κατέχουν. Η κερδοσκοπία αυτή απαγορεύτηκε από την ΕΕ την άνοιξη του 2012 και έκτοτε είναι δυνατές μόνο οι καλυμμένες ανοικτές πωλήσεις, πράγμα που σημαίνει ότι τα αμοιβαία κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου πρέπει να δανείζονται τα ομόλογα.

Ο Lenz βρίσκει κατανοητό ότι τα στοιχήματα κατά της Ιταλίας αυξάνονται τώρα. Μέχρι τον Ιούλιο, οι επενδυτές θα έβαζαν τέτοια στοιχήματα εναντίον της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) ως ισχυρού παράγοντα.

Η ΕΚΤ δεν είναι πλέον αντίπαλος

Η ΕΚΤ δεν αγοράζει ομόλογα από κράτη και επιχειρήσεις της ευρωζώνης από τον περασμένο μήνα- αντικαθιστά μόνο τα χαρτιά που λήγουν. Από το 2015, η ΕΚΤ έχει επενδύσει συνολικά περισσότερα από πέντε τρισεκατομμύρια ευρώ στην ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων, από την οποία επωφελήθηκε ιδιαίτερα η Ιταλία, ως ο μεγαλύτερος οφειλέτης της ευρωζώνης.

Τώρα η Ιταλία, όπως και όλες οι άλλες χώρες του ευρώ, πρέπει να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες από την αγορά ομολόγων χωρίς τη μαζική στήριξη της ΕΚΤ. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της M.M. Warburg, η Ιταλία θα πρέπει να αναχρηματοδοτήσει ομόλογα αξίας περίπου 340 δισεκατομμυρίων ευρώ τους επόμενους δώδεκα μήνες.

Αυτό έχει ήδη γίνει πιο ακριβό για τη χώρα. Οι τιμές των ιταλικών ομολόγων έχουν ήδη μειωθεί σημαντικά και οι αποδόσεις έχουν αυξηθεί σε αντάλλαγμα. Η απόδοση των δεκαετών ιταλικών ομολόγων έχει υπερεπταπλασιαστεί από την αρχή του έτους, από το καλό μισό τοις εκατό στο καλό 3,7%. Κατά καιρούς έφθασε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων οκτώ και πλέον ετών, σε ποσοστό άνω του 4%.

Αυτό δεν οφείλεται μόνο στο γενικότερο περιβάλλον της αύξησης των επιτοκίων, αλλά και στα προβλήματα που αφορούν ειδικά την Ιταλία. Αυτά κορυφώνονται λίγο πριν από τις εκλογές που θα γίνουν σε ένα μήνα. Μετά τη διάλυση του εθνικού συνασπισμού υπό τον Μάριο Ντράγκι, ο οποίος χαίρει μεγάλης εκτίμησης από τις αγορές, μια κεντροδεξιά συμμαχία είναι πλέον πιθανή. Σύμφωνα με την Commerzbank, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που εισήχθησαν υπό τον Ντράγκι πιθανότατα δεν θα συνεχιστούν.

Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις αποτελούν προϋπόθεση για να συνεχίσει η Ιταλία να λαμβάνει χρήματα από το ταμείο ανασυγκρότησης της ΕΕ. Ο Ντέιβιντ Ράιλι, επικεφαλής επενδυτικός στρατηγικός αναλυτής της Blue Bay Asset Management, προειδοποιεί: Εάν η νέα κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να παρουσιάσει αξιόπιστα μεσοπρόθεσμα δημοσιονομικά σχέδια που να περιορίζουν το δημοσιονομικό έλλειμμα και να μειώνουν το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ, οι τιμές των ιταλικών ομολόγων θα υποχωρήσουν περαιτέρω και οι αποδόσεις θα αυξηθούν αντίστοιχα.

Η ΕΚΤ έχει στο μανίκι της ένα μέσο κατά των κερδοσκόπων


Ο Lenz, από την άλλη πλευρά, θεωρεί επικίνδυνο να ποντάρει σε μια περαιτέρω σημαντική άνοδο των αποδόσεων των ιταλικών ομολόγων. Εξάλλου, έχουν ήδη προετοιμαστεί για μια κεντροδεξιά συμμαχία. Αυτό ισχύει επίσης επειδή η ΕΚΤ, με το νέο μέσο αντιμετώπισης κρίσεων TPI που εγκρίθηκε στα τέλη Ιουλίου, μπορεί να αγοράζει ομόλογα μεμονωμένων χωρών του ευρώ με στοχευμένο και απεριόριστο τρόπο.

Η Commerzbank συμφωνεί. Αν και οι αγορές συνδέονται με όρους, ο πήχης για τη χρήση αυτού του μέσου είναι αρκετά χαμηλός. Έτσι, η ΕΚΤ εξακολουθεί να έχει στο μανίκι της ένα μέσο κατά των κερδοσκόπων.

Σύμφωνα με τον Lenz, μια διαρκής σημαντική πτώση των τιμών και, συνεπώς, αύξηση των αποδόσεων αναμένεται κυρίως εάν μια κεντροδεξιά συμμαχία επιτύχει πλειοψηφία δύο τρίτων στο κοινοβούλιο. Ωστόσο, η Ιταλία δεν κινδυνεύει έντονα όσον αφορά τη βιωσιμότητα του χρέους της, τονίζει ο στρατηγικός αναλυτής της DZ Bank.

Οι στρατηγικοί αναλυτές της Commerzbank έχουν παρόμοια άποψη. Εξάλλου, το κόστος των τόκων της ιταλικής κυβέρνησης θα αυξανόταν μόνο αργά, ακόμη και αν οι αποδόσεις των ομολόγων συνέχιζαν να αυξάνονται. “Θα χρειαστεί αρκετός χρόνος προτού ο συγκριτικά χαμηλός όγκος νέων ομολόγων με υψηλότερες αποδόσεις προκαλέσει αύξηση του μέσου επιτοκιακού κόστους του ιταλικού χρέους”.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της M.M. Warburg, το μέσο επιτόκιο των 2,3 τρισεκατομμυρίων ευρώ σε ανεξόφλητα κρατικά ομόλογα της Ιταλίας είναι σήμερα λίγο πάνω από το 2%. Στο αποκορύφωμα της κρίσης του ευρώ, ήταν 4%.

Related posts

Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: Επείγουσα η ανάγκη εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ Κοσόβου και Σερβίας

timesadmin

Ο Κέβιν Μακάρθι απέτυχε για 12η φορά να εκλεγεί πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων

timesadmin

ΕΕ: Πρόσθετες κυρώσεις σε Ιρανούς αξιωματούχους για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

timesadmin

Τζέφρι Πάιατ: Πώς αποφύγαμε τον ελληνοτουρκικό πόλεμο το καλοκαίρι του 2020

timesadmin

ΗΠΑ: Ο Λόιντ Όστιν εκτιμά ότι ο ουκρανικός στρατός μπορεί να ανακαταλάβει τη Χερσώνα

timesadmin

Σολτς: Οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας θα διαρκέσουν περισσότερο

timesadmin