Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Ζαγέντ αλ Ναχιάν είπε σήμερα στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο πως οι ειρηνευτικές προσπάθειες στην περιοχή θα πρέπει να γίνονται στη βάση της λύσης των δύο κρατών για την ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων WAM.
Σύμφωνα με το πρακτορείο, τα ΗΑΕ, μία από τις λίγες αραβικές χώρες που εξομάλυνε τις σχέσεις της με το Ισραήλ, απέρριψαν κατηγορηματικά οποιαδήποτε προσπάθεια να εκτοπιστούν οι Παλαιστίνιοι και να στερηθούν τα “αναφαίρετα δικαιώματά τους”.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ προκάλεσε κατακραυγή στον αραβικό κόσμο νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα όταν πρότεινε οι ΗΠΑ να πάρουν τον έλεγχο της ρημαγμένης από τον πόλεμο Λωρίδας της Γάζας και να την αναπτύξουν οικονομικά μετά τη μετεγκατάσταση των Παλαιστινίων αλλού.
Νωρίτερα ο πρεσβευτής των ΗΑΕ στις ΗΠΑ Γιούσεφ αλ Οτάιμπα δήλωσε πως η προσέγγιση των ΗΠΑ στο θέμα της Γάζας είναι “δύσκολη”.
“Όμως στο τέλος της ημέρας, είμαστε όλοι σε αναζήτηση λύσης, απλώς δεν ξέρουμε πού θα ‘κάτσει’ ακόμη”, είπε στη σύνοδο του World Government Summit που διεξάγεται στο Ντουμπάι.
Απαντώντας σε ερώτηση αν τα ΗΑΕ και οι ΗΠΑ μπορούν να βρουν κοινό έδαφος για τη Γάζα, ο πρεσβευτής είπε πως η χώρα του θα προσπαθήσει.
Ο Οτάιμπα είπε πως οι δύο χώρες μπορούν να έχουν συνομιλίες και να συντονιστούν ακόμη κι αν διαφωνούν σε κάποιο θέμα.
“Είμαστε ευέλικτοι, κάνουμε τις φωνές μας να ακουστούν και είμαστε πολύ ειλικρινείς και δεν μετανιώνουμε για αυτό, άρα, όπως κάθε σχέση, μερικές φορές οι φίλοι μας μάς ακούνε, μερικές φορές όχι, μερικές φορές συμφωνούμε σε ορισμένες θέσεις, μερικές φορές διαφωνούμε, προσπαθούμε πάντοτε να βρίσκουμε κοινό έδαφος”, είπε.
“Απλώς επειδή δεν μας αρέσει κάτι, δεν σημαίνει ότι δεν μιλάμε ο ένας στον άλλον”, πρόσθεσε.
Πηγή: ---