Ας αρχίσουμε με τα σοβαρά. «Ζητώ σεβασμό στη μνήμη των δύο γιαγιάδων μου. Σε εκπομπή φιλοξενήθηκε κυρία που δεν έχω δει ποτέ μου, παρουσιάστηκε ως γιαγιά μου και είπε ότι… ψήφιζα ΝΔ! Δε θα μιλήσω για προβοκάτσια. Οι πολίτες καταλαβαίνουν. Και με ποιους τα έχω βάλει. Και ότι δεν με «κρατάει» κανένας». Αυτή είναι η ανάρτηση – απάντηση του Στέφανου Κασσελάκη στην εκπομπή «Πρωινό» στον ΑΝΤ1, σχετικά με συνέντευξη που προβλήθηκε και την οποία ο παρουσιαστής της, Γιώργος Λιάγκας, προλόγισε ως εξής: «Όταν λέμε γιαγιά ενός ανθρώπου, δεν εννοούμε μόνο τη μαμά του μπαμπά, ούτε τη μαμά της μαμάς. Είναι και τα αδέλφια. Το εξηγεί και η ίδια ποια είναι η σχέση. Είναι πάντως γιαγιά του Στέφανου Κασσελάκη».
Ηταν αναμενόμενο ότι κάποια στιγμή θα συνέβαινε κάτι τέτοιο. Όταν φτάνεις στο σημείο να καταδιώκεις με κάμερες τον σύντροφο του υποψηφίου για την προεδρία του κόμματος, όταν παρακολουθείς όλα τα σημεία στα οποία εμφανίζεται με στόχο την αποκάλυψη κάθε λεπτομέρειας του lifestyle του ιδίου, θα έλεγα πως άργησε να γίνει κιόλας. Αν αυτή την εικόνα την βάλεις δίπλα στα ταμπελάκια των τιμών στο σούπερ μάρκετ και τις λαϊκές, στα βενζινάδικα και στους καταλόγους της εστίασης, τότε θα καταλάβεις την τραγική διάσταση της στρεβλής προσέγγισης της ενημέρωσης. Όχι απλά χάθηκε η ουσία, πλέον δεν υπάρχει ούτε στον ορίζοντα.
Επιστροφή στα τρέχοντα και στάση στα σίριαλ. Η πρεμιέρα των «Πανθέων» του ΣΚΑΪ σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως. Με υπερβολικά αποθεωτικούς χαρακτηρισμούς και με αναθεματισμούς ταυτόχρονα.
Στα πλέον συνηθισμένα σχόλια που συνάντησε κάποιος σκρολάροντας τα κοινωνικά δίκτυα, ήταν μεταξύ άλλων και τα: «πολύ αργός ρυθμός», «Οσκαρ στον Γιώργο Κωνσταντίνου», «Η Δανδουλάκη πότε έγινε κόρη του Κωνσταντίνου», «Χάλια η εικόνα και η σκηνοθεσία» και πολλά άλλα.

Ας ξεκαθαρίσουμε εξ αρχής πως η κριτική, και ειδικά αυτή η οποία αφορά την μυθοπλασία, οφείλει να σέβεται συγκεκριμένους όρους και να απορρίπτει ακραίους και βιαστικούς χαρακτηρισμούς και συμπεράσματα. Μία καθημερινή σειρά απλώνεται σε βάθος χρόνου, ξετυλίγει πλοκή και χαρακτήρες και, σίγουρα, κρίνεται μετά από αρκετά επεισόδια και όχι από την πρεμιέρα. Στην επίσημη πρώτη, ας μιλήσουμε για εντυπώσεις. Με επιχειρήματα και ψυχραιμία. Αν κάποιος διαβάσει το έργο του Τάσου Αθανασιάδη, θα διαπιστώσει πως στην τηλεοπτική μεταφορά του θα χρειαστούν τουλάχιστον πέντε με έξι επεισόδια, προκειμένου να γίνουν αφενός οι συστάσεις των χαρακτήρων, αφετέρου να μπουν τα κομμάτια του παζλ των παράλληλων ιστοριών του κεντρικού θεματικού άξονα στην σωστή σειρά τους. Εν συνεχεία, οι χαρακτήρες θα ξεδιπλωθούν αργά και σταθερά. Σίγουρα όταν υπάρχει ερμηνευτικό κρεσέντο, όπως στην περίπτωση του εξαιρετικού Γιώργου Κωνσταντίνου, είναι πιο εύκολο να ερεθιστεί το ξάφνιασμα του τηλεοπτικού κοινού, να εγερθεί το συναίσθημα, όμως ας μην αδικούμε τις ερμηνείες του Θανάση Κουρλαμπά, της Κόρας Καρβούνη, του Αιμίλιου Χειλάκη και της Κάτιας Δανδουλάκη. Υποθέτω και πολλών άλλων στην πορεία. Η Μελία Κράιλινγκ είναι νωρίς να κριθεί, δεδομένου ότι οι πρώτες σκηνές μάλλον απαιτούν την αποτύπωσή της στον φακό ως άγαλμα ομορφιάς, το οποίο λογικά θα ζωντανέψει στην πορεία όταν θα προκύψουν δραματικά ερωτικά διλήμματα για την Μάρμω της. Η προσπάθεια της παραγωγής δείχνει σεβασμό στην εποχή και στο μέγεθος της προσπάθειας. Σκηνικά και ειδικά κοστούμια εξαιρετικά. Ο ενδυματολόγος Κωνσταντίνος Ζαμάνης δεν είναι ένας απλός τιμητής της κρεμάστρας αλλά ένας καλλιτέχνης με βαθιά θεατρική παιδεία και γνώση. Οι «Πανθέοι» έχουν δρόμο. Και είναι ένας δρόμος που πολλοί θα ακολουθήσουν. Αλλωστε σε μία τηλεόραση που προσπαθεί να αφομοιώσει στον πυρήνα της ανθρωποφαγικές συμπεριφορές ορμώμενες από τον ναρκισσισμό των προσώπων που την στελεχώνουν, μία ιστορική σειρά βασισμένη σε ένα λογοτεχνικό κείμενο υψηλών αξιώσεων αξίζει αναμονή και επιείκεια, θαρρώ.
Κουίζ φυσικά: Ποιος παρουσιαστής βγήκε από τα ρούχα του, και δικαίως, με τα σχόλιο ανταγωνιστικής εκπομπής για το τρέηλερ του;
Ειδήσεις σήμερα
Ερντογάν κατά Μενέντεζ με θετικά σχόλια για την Ελλάδα: «Μας συνδέει αρχαία φιλία» με την ΑθήναΥπό κράτηση παραμένουν οι δύο Τούρκοι που πέταξαν drone πάνω από τη βάση του Ναυτικού στον ΠόροΈπεσαν οι υπογραφές για την ανακατασκευή των Επειγόντων του Θριάσιου Νοσοκομείου