ΕΛΛΑΔΑ

Gov.gr: Ηλεκτρονικά η επισημείωση με τη Σφραγίδα της Χάγης

Τη δυνατότητα να επισημειώνουν ηλεκτρονικά τα έγγραφα που αποστέλλονται στο εξωτερικό, μέσω της Ενιαίας Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης, του gov.gr, έχουν από χθες οι πολίτες, ανακοίνωσε το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Η υπηρεσία είναι εξαιρετικά σημαντική ειδικά για τους Έλληνες του εξωτερικού, καθώς διευκολύνεται η καθημερινότητά τους και απαλλάσσονται από περιττή γραφειοκρατία και κόστη.

Πλέον, οι πολίτες δε χρειάζεται να επισκεφτούν τους Φορείς έκδοσης και επισημείωσης του εγγράφου, προκειμένου να προσκομίσουν έγγραφα της Ελληνικής Δημόσιας Διοίκησης σε Φορείς της χώρας που διαμένουν.

Πώς γίνεται η ηλεκτρονική επισημείωση

Η ηλεκτρονική επισημείωση είναι διαθέσιμη μέσω του https://e-apostille.gov.gr/ απευθείας ή με περιήγηση στο gov.gr από τη διαδρομή Πολίτης και Καθημερινότητα / Ψηφιακά Έγγραφα gov.gr. Οι ενδιαφερόμενοι συνδέονται στο gov.gr με τους κωδικούς Taxisnet ή e-banking και πιστοποιούν το κινητό τους τηλέφωνο στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας (EMEπ). Χωρίς να απαιτείται καμία επίσκεψη σε δημόσια αρχή ή άλλη διατύπωση, μπορούν να εκδώσουν το έγγραφο που επιθυμούν, να το επισημειώσουν ηλεκτρονικά και να το αποστείλουν στον τελικό αποδέκτη. Η Σφραγίδα της Χάγης προστίθεται στο έγγραφο και διατίθεται σε 3 γλώσσες, Ελληνικά, Αγγλικά και Γαλλικά.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, το έγγραφο με την ηλεκτρονική επισημείωση αποστέλλεται ηλεκτρονικά στη θυρίδα του πολίτη. Ο πολίτης μπορεί να το αποθηκεύσει ή να το εκτυπώσει μέσω του my.gov.gr. Επισημαίνεται ότι το αντίγραφο ενσωματώνει όλα τα χαρακτηριστικά εγκυρότητας του gov.gr (Κωδικό QR, Κωδικό ασφαλείας, Προηγμένη ηλεκτρονική σφραγίδα) και μπορεί να προσκομιστεί για κάθε νόμιμη χρήση.

Σε τρεις γλώσσες η επαλήθευση

Η εγκυρότητα της ηλεκτρονικής επισημείωσης e-Apostille μπορεί να επαληθευτεί στη διεύθυνση: https://e-apostille.gov.gr. Η επαλήθευση διατίθεται σε 3 γλώσσες (Ελληνικά, Αγγλικά, Γαλλικά). Το περιεχόμενο του εγγράφου για το οποίο εκδόθηκε το e-Apostille, μπορεί να επαληθευτεί στη διεύθυνση: https://docs.gov.gr/validate.

Η ηλεκτρονική επισημείωση με τη Σφραγίδα της Χάγης είναι αρχικά διαθέσιμη μέσω του gov.gr για τις ληξιαρχικές πράξεις και τα δημοτολογικά πιστοποιητικά, τα έγγραφα με τη μεγαλύτερη ζήτηση, ενώ μέχρι το τέλος του χρόνου θα είναι διαθέσιμη για το σύνολο των εγγραφών που εκδίδονται ηλεκτρονικά από το gov.gr, καθώς και για έγγραφα που αφορούν στην επιχειρηματικότητα, όπως η βεβαίωση έναρξης ατομικής επιχείρησης.

Περαιτέρω, σημαντική μείωση του γραφειοκρατικού βάρους για τους πολίτες θα επιτευχθεί και με την παροχή Θυρίδων του gov.gr στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις , τις Περιφέρειες και τα Πρωτοδικεία, έτσι ώστε να συμπεριληφθούν όλα τα έγγραφα που απαιτούν επισημείωση, ακόμη κι αν οι πολίτες προσέρχονται με φυσική παρουσία στους παραπάνω Φορείς ή η έκδοση κάποιων εγγράφων δεν έχει ακόμα ψηφιοποιηθεί.

Ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη της υπηρεσίας έγινε από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης σε συνεργασία με το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ ΑΕ – GRNET) του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Ειδήσεις σήμερα:

Πνιγμοί, η νούμερο ένα αιτία θανάτου μικρών παιδιών – Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς

Απόβαση εφοριακών σε νησιά – «Σύννεφο» το «κάρφωμα» για καφετέριες, φαρμακεία και μίνι – μάρκετ

«Του έβαλα λαδάκι στα εκζέματα» λέει ο ιερέας στη Ρόδο για τον τουρίστα που άλειψε γυμνό

Related posts

Αφρικανική σκόνη: Συστάσεις του υπουργείου Υγείας για την προστασία των πολιτών

timesadmin

Δίκη Πισπιρίγκου: Για ποια παιδιά μιλάς, για αυτά που δολοφόνησες; – Επεισόδιο με τον Μάνο Δασκαλάκη

timesadmin

Κικίλιας από Αλεξανδρούπολη: Θα ενισχυθούν οι επίγειες και εναέριες δυνάμεις στον Έβρο

timesadmin

Σέρρες: Χειροπέδες σε ζευγάρι που διακινούσε ηρωίνη και κοκαΐνη – Δείτε φωτογραφίες

timesadmin

Κρήτη: Το επεισόδιο «για μία προσπέραση» που οδήγησε στον πυροβολισμό του 29χρονου – Δείτε βίντεο

timesadmin

Κολωνός: Η εισαγγελέας πρότεινε πλήρη ενοχή της μάνας της 12χρονης – Ζήτησε απαλλαγή Mίχου για τον βιασμό

timesadmin