goldman-sachs:-Η-αγορά-πετρελαίου-θα-αντιμετωπίσει-πρόβλημα-παραγωγής-το-2024
ΚΟΣΜΟΣ

Goldman Sachs: Η αγορά πετρελαίου θα αντιμετωπίσει πρόβλημα παραγωγής το 2024

Το πετρέλαιο θα αυξηθεί και πάλι πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι φέτος και μπορεί να αντιμετωπίσει σοβαρό πρόβλημα προσφοράς το 2024, καθώς εξαντλείται η εφεδρική παραγωγική ικανότητα, σύμφωνα με την Goldman Sachs Group, αναφέρει το Bloomberg .

Με τις κυρώσεις να είναι πιθανό να προκαλέσουν πτώση των ρωσικών εξαγωγών πετρελαίου και την κινεζική ζήτηση να αναμένεται να ανακάμψει καθώς η χώρα τερματίζει την πολιτική του Covid Ζerο, οι τιμές θα αυξηθούν πάνω από τα 100 δολάρια από το σημερινό επίπεδο των περίπου 80 δολαρίων, σύμφωνα με την Goldman.

Η έλλειψη δαπανών στη βιομηχανία για την παραγωγή που απαιτείται για την κάλυψη της ζήτησης θα αποτελέσει επίσης μοχλό αύξησης των τιμών και αυτή η έλλειψη παραγωγικής ικανότητας μπορεί να γίνει μεγάλο ζήτημα μέχρι το 2024, δήλωσε ο αναλυτής Τζεφ Κάρι στο περιθώριο συνεδρίου στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας σήμερα.

“Ο σούπερ κύκλος των εμπορευμάτων είναι μια ακολουθία από αιχμές τιμών με κάθε υψηλό υψηλότερο και κάθε χαμηλό υψηλότερο”, δήλωσε ο Κάρι, ο οποίος είναι επικεφαλής της έρευνας εμπορευμάτων στην Goldman. Μέχρι τον Μάιο, οι αγορές πετρελαίου θα πρέπει να γυρίσουν σε έλλειμμα προσφοράς σε σχέση με τη ζήτηση, είπε. Αυτό θα μπορούσε να εξαντλήσει μεγάλο μέρος της αχρησιμοποίητης δυναμικότητας που έχουν οι παγκόσμιοι παραγωγοί, γεγονός που θα είναι θετικό για τις τιμές, είπε.

Οι τιμές του πετρελαίου έχουν περάσει μερικά ασταθή χρόνια, καθώς έπεσαν κάτω από τα 20 δολάρια κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κοροναϊού, προτού εκτιναχθούν κοντά στα 130 δολάρια, αφού η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία διέκοψε την προσφορά που ήδη υπολειπόταν της παγκόσμιας ζήτησης. Το κόστος των καυσίμων μεταφοράς αυξήθηκε ακόμη περισσότερο, καθώς τα διυλιστήρια εξάντλησαν τη δυναμικότητά τους, προτού υποχωρήσει, καθώς οι χώρες προσπαθούσαν να βρουν εναλλακτικές λύσεις.

Ο Σαουδάραβας υπουργός Ενέργειας πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ Μπιν Σάλμαν χρησιμοποίησε επίσης τις παρατηρήσεις του στο συνέδριο του Ριάντ χθες για να καταγγείλει την έλλειψη επενδύσεων σε δυναμικότητα διύλισης που έχει αφήσει τον κόσμο υποεφοδιασμένο. Επανέλαβε ότι ο ΟΠΕΚ+ θα παραμείνει προσεκτικός στην απόφαση για το πότε θα αυξήσει την παραγωγή.

Η Σαουδική Αραβία είναι ο de facto ηγέτης, μαζί με τη Ρωσία, της ομάδας που συγκεντρώνει τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών και άλλους παραγωγούς σε μια προσπάθεια να εξισορροπηθεί η προσφορά και η ζήτηση, διατηρώντας παράλληλα τις τιμές εύπεπτες για τα μέλη. Ο πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ δήλωσε ότι οι προσπάθειες του ΟΠΕΚ+ για τον περιορισμό της προσφοράς έσωσαν τις αγορές πετρελαίου κατά τη διάρκεια της πτώσης της ζήτησης κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Ο Κάρι επανέλαβε την άποψη της Goldman ότι ο ΟΠΕΚ+ θα λύσει τα όρια παραγωγής και θα επιδιώξει να αυξήσει την παραγωγή αργότερα φέτος. Μια επιτροπή παρακολούθησης της αγοράς του ΟΠΕΚ+ συνέστησε αυτό το μήνα στην ομάδα να διατηρήσει αμετάβλητη την παραγωγή πετρελαίου. 

“Αυτή τη στιγμή, εξακολουθούμε να είμαστε ισορροπημένοι σε πλεόνασμα, επειδή η Κίνα δεν έχει ακόμη ανακάμψει πλήρως”, δήλωσε ο Κάρι. Η χωρητικότητα είναι πιθανό να αποτελέσει πρόβλημα αργότερα φέτος, όταν η ζήτηση ξεπεράσει την προσφορά, είπε.

“Θα ξεμείνουμε από πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα; Ενδεχομένως μέχρι το 2024 θα αρχίσουμε να έχουμε σοβαρό πρόβλημα”.

Related posts

Eπικεφαλής MI5: Το Ιράν επιχείρησε 10 φορές να απαγάγει ή να σκοτώσει ανθρώπους με έδρα τη Βρετανία

timesadmin

Κίνα: Ο επόμενος κυβερνήτης του Χονγκ Κονγκ μεταβαίνει στο Πεκίνο

timesadmin

Η ώρα της εκκλησιαστικής “Συνθήκης των Πρεσπών”

timesadmin

Exxon Mobil: Στα $5,5 δισ. τα κέρδη διύλισης για το δεύτερο τρίμηνο

timesadmin

Ιταλία: Η Μελόνι θα μετατοπισθεί από τις θέσεις Ντράγκι στη διαχείριση του κορονοϊού και τη Δικαιοσύνη

timesadmin

Krispy Kreme: Κέρδη έναντι ζημιών ανακοίνωσε στο τρίμηνο

timesadmin