gazprom:-Ελλιπή-τα-έγγραφα-που-έστειλε-η-siemens-για-την-τουρμπίνα-του-nord-stream
ΚΟΣΜΟΣ

Gazprom: Ελλιπή τα έγγραφα που έστειλε η Siemens για την τουρμπίνα του Nord Stream

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 18:40

Ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom δήλωσε ότι οι δυτικές κυρώσεις εξακολουθούν να παρεμποδίζουν τη συντήρηση του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 1, σε ακόμα ένα ισχυρό μήνυμα της Μόσχας ότι ο εφοδιασμός της Ευρώπη παραμένει σε κίνδυνο.

Ειδικότερα, η Gazprom δήλωσε ότι έλαβε μεν από τη Siemens τα έγγραφα για τη συντήρηση της τουρμπίνας του αγωγού, η οποία είχε “μπλοκαριστεί” για μέρες στον Καναδά και δεν έχει επιστρέψει ακόμα στη Μόσχα, ωστόσο πρόσθεσε ότι τα έγγραφα αυτά δεν διευθετούν τους κινδύνους που είχε επισημάνει η κρατικά ελεγχόμενη ρωσική εταιρεία.

“Η Gazprom μελέτησε (…) τα έγγραφα, αλλά πρέπει να αναγνωρίσει ότι δεν εξαλείφουν τους κινδύνους που είχαν αναγνωριστεί προηγουμένως και εγείρουν πρόσθετα ερωτήματα”, αναφέρει σε ανακοίνωσή της.

“Επιπλέον, τα θέματα σχετικά με τις κυρώσεις που έχουν επιβάλλει η ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένουν ανεπίλυτα, παρόλο που η επίλυση τέτοιων ζητημάτων παραμένει σημαντική προκειμένου να παραληφθεί η μηχανή από την Ρωσία και να πραγματοποιηθούν επείγουσες επισκευές σε άλλες τουρμπίνες”.

“Υπό τις συνθήκες αυτές, η Gazprom ζήτησε και πάλι από τη Siemens να παράσχει άμεση υποστήριξη για την απόκτηση των απαιτούμενων εγγράφων και διευκρινίσεων, ώστε να επιλυθούν τα εκκρεμή ζητήματα”, προσθέτει.

pic.twitter.com/bpHhnYpEcr

— Gazprom (@GazpromEN) July 25, 2022

Την περασμένη εβδομάδα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είχε δηλώσει ότι ακόμα μία τουρμπίνα του Nord Stream επρόκειτο να σταλεί για συντήρηση στις 26 Ιουλίου ή γύρω στις 26 Ιουλίου. 

Ο ίδιος είχε προσθέσει ότι είναι κάτι που θα μπορούσε να μειώσει τις ροές στο 20% της χωρητικότητας του αγωγού, εκτός εάν η επιδιορθωμένη τουρμπίνα είχε επιστρέψει στη Μόσχα.

“Μας είπαν ότι σύντομα θα παραλάβουμε τον εξοπλισμό από τον Καναδά. Αλλά μέχρι στιγμής η Gazprom δεν έχει επίσημα έγγραφα για το θέμα αυτό. Και φυσικά πρέπει να τα λάβουμε, γιατί είναι ιδιοκτησία μας, είναι ιδιοκτησία της Gazprom”, είχε επισημάνει ο Ρώσος πρόεδρος.

Όπως είχε τονίσει, η ρωσική πλευρά θα πρέπει να παραλάβει όχι μόνο τις τουρμπίνες αλλά και τα σχετικά έγγραφα.

Νωρίτερα σήμερα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είχε δηλώσει ότι η επιδιορθωμένη τουρμπίνα του Nord Stream θα εγκατασταθεί εκ νέου στον αγωγό φυσικού αερίου μόλις επιστρέψει από τη συντήρησή της στον Καναδά και στη συνέχεια θα παρέχεται φυσικό αέριο σε “ανάλογες ποσότητες”.

“Η τουρμπίνα θα εγκατασταθεί αφού ολοκληρωθούν όλες οι διατυπώσεις… Και το φυσικό αέριο θα διοχετεύεται στις αντίστοιχες ποσότητες, που είναι τεχνικά εφικτές”, είχε αναφέρει.

Ο Πεσκόφ είχε προσθέσει ακόμα ότι η Μόσχα δεν ενδιαφέρεται για την πλήρη διακοπή των ρωσικών προμηθειών φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

Related posts

Μαλί: Ο στρατός λέει πως θα διενεργήσει έρευνα για τις πληροφορίες περί σφαγής 53 αμάχων

timesadmin

Έλον Μασκ: Λίγες ώρες κράτησε το “ενδιαφέρον” του για την αγορά της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

timesadmin

Κριστίν Λαγκάρντ: “Θα τα καταφέρουμε να τιθασεύσουμε τον πληθωρισμό”

timesadmin

Ιστορική στροφή: Αρχίζει το QT (ποσοτική σύσφιξη), με πρωτοπόρα τη Βρετανία – Πρώτη δημοπρασία ομολόγων από την BoE

timesadmin

Ουκρανία: Η ιταλική ENI αποσύρεται από αγωγό αερίου που συνδέει τη Ρωσία με την Τουρκία

timesadmin

Τουρκικά ΜΜΕ: Σουηδία και Φινλανδία δεν έχουν εγκρίνει τον επαναπατρισμό 33 ανθρώπων στην Τουρκία

timesadmin