ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 00.37
Σε “ΒΒ+” από “ΒΒ” αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας η Fitch, ενώ το outlook παραμένει “σταθερό”, σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιοποίησε αργά το βράδυ της Παρασκευής ο αμερικανικός οίκος αξιoλόγησης, φέρνοντας την Ελλάδα μια βαθμίδα κάτω από την επενδυτική.
Σημειώνεται ότι οι οίκοι DBRS και Standard and Poor’s έχουν ήδη κατατάξει την Ελλάδα μία μόλις βαθμίδα από τον επενδυτικό βαθμό, ενώ η Moody’s αξιολογεί τη χώρα στη χαμηλότερη βαθμίδα από όλους τους οίκους αξιολόγησης, τρεις από την επενδυτική.
Σύμφωνα με την έκθεση, η Fitch αναμένει πλέον καλύτερες επιδόσεις στο έλλειμμα και στο χρέος για την περίοδο 2022-24 λόγω ισχυρότερης ανάπτυξης, καλύτερης εκτέλεσης του προϋπολογισμού και του ευνοϊκού προφίλ εξυπηρέτησης χρέους.
Ο οίκος προβλέπει περαιτέρω μείωση του ελλείμματος της γενικής κυβέρνησης στο 1,8% του ΑΕΠ το 2024 από 3,8% που εκτιμάται για το 2022. Αυτό συνεπάγεται βελτίωση στο πρωτογενές ισοζύγιο κατά 2,5 ποσοστιαίες μονάδες, σε πλεόνασμα 0,9% το 2024 (και μηδενικά επίπεδα το 2023).
Επισημαίνει ακόμη ότι υπάρχει κάποια αβεβαιότητα για τις δημοσιονομικές πολιτικές μετά τις επερχόμενες εθνικές εκλογές, αλλά οι κίνδυνοι μετριάζονται λόγω της ευρείας συναίνεσης και ενός πρόσφατου καλού ιστορικού δημοσιονομικής πειθαρχίας.
To 2022 η Ελλάδα επωφελήθηκε από ένα ισχυρό “φαινόμενο χιονοστιβάδας” δεδομένης της υψηλής ονομαστικής ανάπτυξης για δεκαετίες και μιας ήπιας αύξησης στο κόστος των επιτοκίων που την οδήγησε σε μείωση ρεκόρ κατά 24,5 ποσοστιαίες μονάδες στον λόγο χρέους/ΑΕΠ στο 170%. Ο οίκος αναμένει ότι ο δείκτης χρέους θα μειωθεί με πιο συγκρατημένο ρυθμό μεσοπρόθεσμα λόγω των πρωτογενών πλεονασμάτων. Στα επίπεδα του 160,6% το 2024, ο δείκτης χρέους εξακολουθεί να συγκαταλέγεται στα υψηλότερα από τις χώρες που αξιολογεί η Fitch και 3 φορές πάνω από τον μέσο όρο της βαθμίδας “BB”. Ωστόσο, παράγοντες όπως το χαμηλό κόστος εξυπηρέτησης του χρέους, οι πολύ μεγάλες λήξεις (κοντά στα 20 έτη) και τα σημαντικά αποθέματα ρευστών διαθεσίμων (περίπου 15% του ΑΕΠ) μειώνουν τους κινδύνους των δημόσιων οικονομικών.
Μειωμένοι κίνδυνοι στον τραπεζικό τομέα
Η Fitch επισημαίνει ότι συνεχίζει να σημειώνεται σημαντική πρόοδος στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPL) με τον εγχώριο δείκτη NPL να υποχωρεί στο 9,7% το τρίτο τρίμηνο του 2022, υποχωρώντας κάτω από το 10% για πρώτη φορά από το 2009, λόγω των τιτλοποιήσεων στο πλαίσιο του προγραμμάτος “Ηρακλή” και την ευρύτερη οικονομική ανάκαμψη.
Ο οίκος αναμένει περαιτέρω βελτίωση στο ενεργητικό του κλάδου, υποστηριζόμενη από περιορισμένες νέες εισροές κόκκινων δανείων και καθώς οι τράπεζες ολοκληρώνουν τις εκκρεμείς ενέργειές τους.
Οι δείκτες NPL σε μη συστημικές τράπεζες παραμένουν πρόκληση, αλλά καθώς αυτές οι τράπεζες αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 5% του κλάδου, οι πιθανοί κίνδυνοι (συμπεριλαμβανομένου του δημόσιου τομέα) είναι πολύ μετριασμένοι.
Η ζήτηση για πιστώσεις από τα νοικοκυριά παραμένει ασθενής, αλλά η συνολική πίστωση προς τον ιδιωτικό τομέα επιταχύνθηκε το β’ εξάμηνο του 2022 (μόνο ελαφρώς κάτω από τον πληθωρισμό) λόγω των επιχειρήσεων. Οι μειωμένοι μακροοικονομικοί κίνδυνοι, η ανθεκτικότητα στην αγορά εργασίας, τα μέτρα κρατικής στήριξης και η συνεχιζόμενη αύξηση των τιμών των ακινήτων αναμένεται να μετριάσουν την πίεση στους δανειολήπτες.
Η αναβάθμιση σε BB+ της Ελλάδας αντικατοπτρίζει επίσης τους παρακάτω βασικούς παράγοντες αξιολόγησης:
Διαρθρωτικά πλεονεκτήματα: Η αξιολόγηση της Ελλάδας στηρίζεται σε κατά κεφαλήν εισόδημα που υπερβαίνει κατά πολύ τους διάμεσους “BB” και “BBB”. Οι βαθμολογίες της διακυβέρνησης και οι δείκτες ανθρώπινης ανάπτυξης είναι από τους υψηλότερους από τους ομοτίμους υποεπενδυτικού βαθμού. Αυτά τα πλεονεκτήματα αντιστοιχούν “στην κληρονομιά” της κρίσης δημόσιου χρέους, η οποία περιλαμβάνει μεγάλα αποθέματα δημόσιου και εξωτερικού χρέους, καθώς και χαμηλές μεσοπρόθεσμες δυνατότητες ανάπτυξης και ευπάθειες στον τραπεζικό τομέα.
Ανάπτυξη 0,9% το 2023
Η Fitch προβλέπει ότι η άνοδος του ΑΕΠ θα φθάσει στο 0,9% το 2023 και στο 2,3% το 2024. Παράλληλα, αναθεωρεί τις μακροοικονομικές προβλέψεις της, δεδομένης της βελτίωσης στο ισοζύγιο κινδύνων, ιδίως λόγω της πρόσφατης συγκράτησης στις τιμές της ενέργειας και στις μειωμένες προοπτικές διανομής ενέργειας σε όλη την Ευρώπη. Η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει επίσης να σημειώνει πρόοδο στο μεταρρυθμιστικό της πρόγραμμα, εν μέρει συνδεδεμένο με το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, η οποία σε συνδυασμό με το τελευταίο έτος της απορρόφησης των κονδυλίων του ΕΣΠΑ για την περίοδο 2014-2020, θα παρέχει σταθερή επενδυτική δυναμική. Ο κύριος εγχώριος κίνδυνος συνδέεται με πιθανές καθυστερήσεις στα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης δεδομένου του εκλογικού κύκλου, αλλά προς το παρόν αναμένεται ότι αυτό θα είναι προσωρινό.
Επόμενη αξιολόγηση είναι προγραμματισμένη για τις 10 Μαρτίου 2023 από την DBRS, ενώ στις 21 Απριλίου θα είναι η σειρά της Standard and Poor’s να ανακοινώσει την προγραμματισμένη αξιολόγηση για τη χώρα μας.
Αναλυτικά το “καλεντάρι” των επόμενων αξιολογήσεων:
3 Μαρτίου 2023 – Scope
10 Μαρτίου 2023 – DBRS
17 Μαρτίου 2023 – Moody’s
21 Απριλίου 2023 – Standad and Poor’s
9 Ιουνίου 2023 – Fitch
4 Αυγούστου 2023 – Scope
8 Σεπεμβρίου 2023 – DBRS
15 Σεπτεμβρίου 2023 – Moody’s
20 Οκτωρβίου 2023 – Standad and Poor’s
1 Δεκεμβρίου 2023 – Fitch
Περισσότερα σε λίγο…