thetimes.gr
faz:-Γ.-Στουρνάρας,-ένας-πεπεισμένος-Ευρωπαίος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

FAZ: Γ. Στουρνάρας, ένας πεπεισμένος Ευρωπαίος

Συνέντευξη του Γιάννη Στουρνάρα φιλοξενεί η FAZ, εκθειάζοντας τη φιλοευρωπαϊκή στάση του. Ακόμη, ο γερμανικός τύπος αναφέρεται σε νέα στοιχεία για το σαμποτάζ στον Nord Stream.

Συνέντευξη του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννη Στουρνάρα, φιλοξενεί η σημερινή Frankfurter Allgemeine Zeitung, η οποία εκθειάζει τον Έλληνα οικονομολόγο για τη διαχρονικά φιλοευρωπαϊκή του στάση.

“Σε έναν χρόνο ο Γιάννης Στουρνάρας συμπληρώνει μία δεκαετία ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). […] Κανείς δεν πρέπει να αισθάνεται τόση ικανοποίηση και αναδρομική επιβεβαίωση για τη συμμετοχή σε αυτό το όργανο λήψης αποφάσεων, όσο ο Στουρνάρας. Γιατί η Ελλάδα βρίσκεται σε σταθερή πορεία ανάκαμψης, παρά την πανδημία και τον πόλεμο στην Ουκρανία. Μετά την πρόσφατη εκλογική νίκη της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Μητσοτάκη, η χώρα έχει καλές πιθανότητες να διατηρήσει τα επόμενα χρόνια ένα σταθερό πολιτικό πλαίσιο, το οποίο θα επιτρέψει νέες μεταρρυθμίσεις”.

Κατά την ταραχώδη περίοδο 2012-2015, όταν η Ελλάδα κατέληξε ένα βήμα μακριά από την έξοδο από το ευρώ, αναφέρει η εφημερίδα της Φρανκφούρτης, ο Στουρνάρας “δεν σκέφτηκε ούτε για ένα δευτερόλεπτο το Grexit. Εκείνους τους δραματικούς μήνες του 2015, όταν ο αριστερός πολιτικός Αλέξης Τσίπρας και ο υπουργός του των Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης πόνταραν σε μία επικίνδυνη αντιπαράθεση με τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, ο Στουρνάρας είχε πολλά να υπομείνει. […] Σήμερα, τα δάνεια έχουν αυξήσει σημαντικά το επίπεδο του χρέους της χώρας, αλλά οι όροι χρηματοδότησης είναι τέτοιοι που η Ελλάδα δύσκολα θα επιβαρυνθεί από τα αυξανόμενα επιτόκια για αρκετά χρόνια. Λόγω των σκληρών μέτρων λιτότητας, των μεταρρυθμίσεων, των ξένων επενδύσεων και της αρωγής του Ταμείου Ανάκαμψης, η χώρα παρουσιάζει σήμερα ρυθμούς ανάπτυξης άνω του μέσου όρου, με ταυτόχρονη μείωση της ανεργίας”.

Σε σχέση με τα θρυλούμενα για τις αντιπαραθέσεις κατά τη λήψη αποφάσεων στο πλαίσιο της ΕΚΤ “ο Στουρνάρας τονίζει ότι στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ επικρατεί μεγαλύτερη ομοψυχία από ότι ισχυρίζονται πολλά μέσα ενημέρωσης, αλλά παραδέχεται ότι ‘τα Οικονομικά δεν είναι μία ακριβής επιστήμη, είναι περισσότερο μία τέχνη, μία κοινωνική επιστήμη. Γι αυτό υπάρχουν διαφορές απόψεων'”.

Η F.A.Z. αναφέρει τέλος πως “ο Στουρνάρας, ένας από τους κορυφαίους οικονομολόγους της χώρας του, είναι πέρα για πέρα ένας πεπεισμένος Ευρωπαίος”. […] Από τη σημερινή ελληνική κυβέρνηση, ο Στουρνάρας ζητά να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την επιστροφή της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα, “μέσω μίας πειθαρχημένης πολιτικής δαπανών και αποφασιστικών μεταρρυθμίσεων. Το ακόμη και σήμερα υψηλότερο ποσοστό φοροδιαφυγής στην Ευρώπη πρέπει να καταπολεμηθεί, όπως και η έλλειψη ανταγωνισμού στις αγορές αγαθών και υπηρεσιών”.

Νέα στοιχεία για τη ζημιά στον αγωγό Nord Stream

Τον Σεπτέμβριο του 2022, οι αγωγοί φυσικού αερίου Nord Stream υπέστησαν σοβαρές δολιοφθορές. Μέχρι προσφάτως, τα μόνα ίχνη που είχαν βρει Γερμανοί ερευνητές ήταν σε ένα ιστιοπλοϊκό σκάφος, το Andromeda: μικροσκοπικά σωματίδια εκρηκτικής ύλης, καθώς και ίχνη ανδρικού DNA. Τώρα, όμως, η υπόθεση φαίνεται να αποκτά νέα διάσταση. “Τα νέα στοιχεία δείχνουν, τουλάχιστον εκ πρώτης όψεως, κυρίως προς μία κατεύθυνση: προς την Ουκρανία”, γράφει η Suddeutsche Zeitung.

“Η Ομοσπονδιακή Εγκληματολογική Υπηρεσία (BKA) διεξήγαγε έρευνα στο διαμέρισμα μιας νεαρής γυναίκας, η οποία φέρεται να διατηρούσε σχέση με έναν εκ των υπόπτων που επέβαιναν στο Andromeda. Ο Ουκρανός ύποπτος, μέλος του ουκρανικού στρατού, λέγεται ότι πολεμά σήμερα εναντίον των Ρώσων εισβολέων”. Όπως αναφέρει η εφημερίδα του Μονάχου, η γυναίκα και ο ύποπτος έχουν και ένα παιδί, από το οποίο “οι ερευνητές της BKA πήραν δείγματα DNA, ώστε να τα συγκρίνουν με τα ίχνη που βρήκαν στο Andromeda. Εάν παρουσιαστεί αντιστοιχία, αυτή θα αποτελέσει μια ισχυρή απόδειξη ότι ο Ουκρανός βρισκόταν στο σκάφος τη στιγμή του εγκλήματος”. Πάντως, το γερμανικό μέσο προσθέτει ότι “όπως δήλωσε συγγενής του, ο ύποπτος βρισκόταν στην Ουκρανία το περασμένο φθινόπωρο”.

Από την πλευρά του, το περιοδικό Spiegel τονίζει ότι “μέχρι στιγμής, πολύ λίγα είναι γνωστά για την πραγματική ταυτότητα των δραστών ή των υποκινητών της επίθεσης και ενδέχεται να έχουν τοποθετηθεί επιδέξια πολλά ψεύτικα ίχνη”. “Εκτός από τις έρευνες των γερμανικών αρχών, κι άλλες ευρωπαϊκές υπηρεσίες, όπως αυτές της Δανίας και της Σουηδίας, είναι σε αναζήτηση στοιχείων γύρω από την υπόθεση”, επισημαίνει η tagesschau. “Παρ’ ότι μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει σχεδόν τίποτα γνωστό για τα αποτελέσματα των ερευνών, ο αρμόδιος Σουηδός εισαγγελέας δήλωσε προσφάτως πως ‘έχουμε μια πολύ καλή εικόνα για το τι και πώς συνέβη στον τόπο του εγκλήματος'”.

Βήματα προς τις τουρκικές απαιτήσεις κάνει η Σουηδία

Με τον πόλεμο στην Ουκρανία να μαίνεται και τις διαθέσεις της Ρωσίας να παραμένουν απρόβλεπτες, η Σουηδία εντατικοποιεί τις προσπάθειές της για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Έτσι, επιδιώκει να εξασφαλίσει τη σύμφωνη γνώμη της τουρκικής κυβέρνησης, θεσπίζοντας έναν νέο αντιτρομοκρατικό νόμο, κατόπιν και των σχετικών παροτρύνσεων από την Άγκυρα. Ο νέος αντιτρομοκρατικός νόμος που τέθηκε σε ισχύ, όμως, αυστηροποιεί το σχετικό πλαίσιο. “Παρ’ ότι ο νόμος δεν προέκυψε ως άμεση απάντηση στο βέτο του Ερντογάν, […] ο φόβος μεταξύ των μελών της κουρδικής κοινότητας στη Σουηδία, όπως και των μελών της τουρκικής αντιπολίτευσης που έφυγαν από τον Ερντογάν, εντείνεται”, γράφει η Suddeutsche Zeitung.

“Μέχρι στιγμής, η Σουηδία ενεργεί σύμφωνα με το κράτος δικαίου και μπορεί κανείς μόνο να ελπίζει ότι, στο παιχνίδι με το ΝΑΤΟ και τον Ερντογάν, η συντηρητική κυβέρνηση θα συνεχίσει να λαμβάνει υπόψιν τις αρχές του κράτους δικαίου”. Όσον αφορά δε στην ένταξη της Ουκρανίας, “το ΝΑΤΟ θα πρέπει να βρει έναν τρόπο περαιτέρω προσέγγισης της Ουκρανίας, χωρίς όμως να της χορηγήσει την ιδιότητα του μέλους. […] Το πότε θα εκπληρωθούν οι πολιτικές προϋποθέσεις για την ένταξη της χώρας είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο. Εξάλλου, υπάρχει ακόμη συμφωνία μεταξύ των συμμάχων ότι ένα τέτοιο βήμα δεν θα ήταν βιώσιμο όσο η Ρωσία συνεχίζει τον επιθετικό της πόλεμο κατά της Ουκρανίας”.

Πηγή: Deutsche Welle

Related posts

Οικονομική πρωταθλήτρια η Ελλάδα στην κατάταξη του Economist

timesadmin

Πότε θα λειτουργήσει το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι

timesadmin

Πώς βλέπουν οι κατασκευαστές τα 2,5 ευρώ διόδια της νέας σύμβασης της Αττικής Οδού

timesadmin

Το νέο σχέδιο για παρεμβάσεις στο κράτος από τη νέα κυβέρνηση

timesadmin

ΥΠΕΝ: Ποιοι απαλλάσσονται από την καταβολή χρεώσεων ΥΚΩ ύψους 63 εκατ. ευρώ

timesadmin

ΔΥΠΑ: Ξεκίνησε το πρόγραμμα “Ηλεκτροκίνηση στην πράξη”

timesadmin