eurostat:-Αυξήθηκε-ο-πληθωρισμός-στην-Ελλάδα-στο-3,1%-τον-Αύγουστο-–-Έντονη-πτώση-στο-2,2%-στην-ευρωζώνη
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eurostat: Αυξήθηκε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα στο 3,1% τον Αύγουστο – Έντονη πτώση στο 2,2% στην ευρωζώνη

Τις τάσεις αισθητής επιβράδυνσης που αναμένονταν έδειξε πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Αύγουστο, με την Ελλάδα ωστόσο να ακολουθεί αντίθετη πορεία, καθώς είδε – έστω και οριακά – τις πιέσεις στις τιμές να εντείνονται.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat, ο δείκτης τιμών καταναλωτή (ΔΤΚ) στο σύνολο της Ευρωζώνης υποχώρησε στον Αύγουστο στο 2,2% ετησίως από το 2,6% του περασμένου μήνα, όσο προέβλεπε και η μέση εκτίμηση των αναλυτών, καταγράφοντας και το χαμηλότερο επίπεδό του από τα μέσα του 2021.

Σε επίπεδο μήνα ο δείκτης εμφάνισε μικρή αύξηση 0,2% αφότου είχε διατηρηθεί σταθερός τον Ιούλιο (0%).

Για την Ελλάδα, μετά το 3% του Ιουλίου ο ΔΤΚ αυξήθηκε οριακά στο 3,1%, ενώ στη μηνιαία σύγκριση Αυγούστου – Ιουλίου οι τιμές διατηρήθηκαν αμετάβλητες (0%).

Σε επίπεδο ευρωζώνης, τη μικρή επιβράδυνση που προέβλεπαν οι αναλυτές έδειξε και το πιο στενό μέτρο του δομικού πληθωρισμού, το οποίο δεν προσμετρά τις ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας και των τροφίμων και στο οποίο εστιάζει η ΕΚΤ για τον καθορισμό της πολιτικής της. 

Συγκεκριμένα, ο δομικός ΔΤΚ υποχώρησε στο 2,8% ετησίως τον Αύγουστο από το 2,9%, με μηνιαία αύξηση κατά 0,3% μετά τη μηνιαία μείωση 0,2% της περασμένης μέτρηση.

Στα επιμέρους στοιχεία της μέτρησης της Eurostat, η μεγαλύτερη μερίδα των πληθωριστικών πιέσεων προήλθε ξανά από τις υπηρεσίες, με τις τιμές του κλάδου να αυξάνονται κατά 4,2% ετησίως επιταχύνοντας από το 4% του Ιουλίου.

Σημειώνεται πάντως ότι υπάρχει μία εκτίμηση πως οι τιμές των υπηρεσιών ενισχύθηκαν αρκετά λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι και ως εκ τούτου η επίδραση αναμένεται να είναι παροδική.

Οριακά υψηλότερος ήταν ο ρυθμός αύξησης των τιμών στην κατηγορία τρόφιμα/αλκοόλ/καπνικά με 2,4% από το 2,3%, ενώ οι πληθωριστικές πιέσεις στα μη ενεργειακά αγαθά υποχώρησαν στο 0,4% από το 0,7%.

Η μεγαλύτερη συνεισφορά ωστόσο στην υποχώρηση του ΔΤΚ ήρθε από τον κλάδο της ενέργειας, που είδε τις τιμές του να είναι μειωμένες κατά 3% ετησίως μετά την αύξηση 1,2% που είχαν εμφανίσει τον Ιούλιο.

Eurostat: Αυξήθηκε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα στο 3,1% τον Αύγουστο - Έντονη πτώση στο 2,2% στην ευρωζώνη

Σε κάθε περίπτωση, τα στοιχεία του Αυγούστου μάλλον επιβεβαιώνουν την εκτίμηση των αγορών ότι η ΕΚΤ θα προβεί σε μείωση των επιτοκίων της στη συνεδρίασή της τον Σεπτέμβρη (12/9) με το ερώτημα να διατηρείται για την πορεία που θα ακολουθήσει από εκεί και πέρα.

Επί του παρόντος, οι αγορές τιμολογούν 6 μειώσεις των επιτοκίων στην ευρωζώνη έως το τέλος του 2025, περίπου μία παραπάνω από ό,τι υποδηλώνουν οι οικονομικές προβλέψεις της ευρωτράπεζας.

Στις κατά τόπους μετρήσεις, οι υψηλότεροι ρυθμοί πληθωρισμού παρατηρήθηκαν στο Βέλγιο με 4,5% ετησίως, με την Εσθονία να ακολουθεί στο 3,4% και την Ολλανδία στο 3,3%.

Αντίθετα, η Λιθουανία είχε το χαμηλότερο πληθωρισμό τον Αύγουστο με 0,7% ετησίως, με τη Λετονία στο 0,9% και τις Ιρλανδία, Σλοβενία στο 1,1%.

Related posts

ΑΑΔΕ: Πάνω από 48.000 επιτόπιοι έλεγχοι – 490 λουκέτα 48 ωρών

timesadmin

Ποιοι συνταξιούχοι μηδενίζουν την προσωπική διαφορά με την αύξηση του 2025

timesadmin

Τέλος χρόνου για το πράσινο τιμολόγιο, στο προσκήνιο τα σταθερά μπλε – Τα σενάρια που εξετάζονται

timesadmin

Παροχή υγειονομικής περίθαλψης σε στελέχη του Λιμενικού που βρίσκονται σε άδεια άνευ αποδοχών

timesadmin

Εγκρίθηκε η υπαγωγή επιπλέον 3.767 αιτήσεων στο “Κινούμαι Ηλεκτρικά 2”

timesadmin

Συνάντηση Γ. Στουρνάρα-CEOs συστημικών τραπεζών – Στο επίκεντρο ο αναβαλλόμενος φόρος (DTC)

protothema.gr