ee:-«Πυρετός»-διαπραγματεύσεων-ενόψει-της-μυστικής-ψηφοφορίας-για-το-μέλλον-της-φον-ντερ-Λάιεν
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

EE: «Πυρετός» διαπραγματεύσεων ενόψει της μυστικής ψηφοφορίας για το μέλλον της φον ντερ Λάιεν

Η επόμενη εβδομάδα είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αφού τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναμένεται να ψηφίσουν στις 18 Ιουλίου για το εάν η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αξίζει μια δεύτερη θητεία. Μόνο που η ψηφοφορία θα γίνει μυστικά, κάτι που ενέχει κινδύνους. Η πρόεδρος της Κομισιόν έχει ξεκινήσει μια … επιχείρηση γοητείας, όπως αναφέρει το Politico, πρόκειμένου να διασφαλίσει ότι στη μυστική ψηφοφορία που θα γίνει στο Στρασβούργο για την επανεκλογή της στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα έχει επιτυχή κατάληξη για εκείνη.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχει ήδη την υποστήριξη της πλειοψηφίας των εθνικών ηγετών. Αλλά για να εγκριθεί η εκλογή της από το Ευρωκοινοβούλιο, χρειάζεται τις ψήφους 361 από τους 720 ευρωβουλευτές. Αν δεν τα καταφέρει, είναι εκτός και οι ηγέτες των κρατών μελών της Ε.Ε. θα πρέπει να βρουν εναλλακτική λύση.

Αυτό θα ήταν καταστροφή για την αξιοπιστία του μπλοκ – και για την καριέρα της φον ντερ Λάιεν, όπως αναφέρει το Politico και γι αυτό τον λόγο η 65χρονη Γερμανίδα και η ομάδα της χτυπούν τηλέφωνα και συναντούν όσο το δυνατόν περισσότερους Ευρωπαίους βουλευτές μπορούν, συχνά μεμονωμένα, με στόχο να εξασφαλίσουν όσον το δυνατόν περισσότερους ψήφους. Επειδή όμως η ψηφοφορία θα γίνει μυστικά, τίποτα δεν μπορεί να είναι σίγουρο για την φον ντερ Λάιεν αφού η διαδικασία αυτή έχει τα θετικά και τα αρνητικά της.

Για να περάσει τον πήχη των 361 ψήφων, η φον ντερ Λάιεν ελπίζει σε όσο το δυνατόν περισσότερη υποστήριξη από τις κεντρώες ομάδες που την στήριξαν την τελευταία φορά – το δικό της ΕΛΚ, τους κεντροαριστερούς Σοσιαλιστές και Δημοκράτες (S&D) και τους φιλελεύθερους Renew. Όλοι μαζί έχουν συνολικά σχεδόν 400 θέσεις.

Το μεγάλο ερώτημα είναι τι θα κάνουν οι βουλευτές του κόμματος «Αδέλφια της Ιταλίας» της Τζόρτζια Μελόνι. Η Μελόνι απείχε όταν ήρθε η ώρα να ψηφίσει η φον ντερ Λάιεν στο Συμβούλιο της Ε.Ε. Επίσης, η Φον ντερ Λάιεν μέχρι στιγμής δεν έχει συναντηθεί ακόμη με τους Ευρωπαίους Συντηρητικούς και Μεταρρυθμιστές.

Αλλά ακόμη και μέσα στις κεντρώες ομάδες, υπάρχουν ορισμένοι που το έχουν γνωστοποιήσει και δημόσια ότι δεν θα ψηφίσουν τη φον ντερ Λάιεν ακόμα και αν την υποστηρίξουν δημόσια. Γι΄αυτό και η ψηφοφορία είναι μυστική.

Η φον ντερ Λάιεν δεν πήγε στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον για να επικεντρωθεί «στο έργο της για τη δημιουργία μιας πλειοψηφίας υπέρ μιας ισχυρής Ευρώπης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», δήλωσε ο Ερίκ Μαμέρ, επικεφαλής εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Τι ισχύει με το «plan b»

Η έλλειψη εναλλακτικών λύσεων – και ο φόβος του πολιτικού χάους – βοηθά τη φον ντερ Λάιεν. Εάν δεν φτάσει τον μαγικό αριθμό των 361, έστω και για μία ψήφο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει ένα μήνα για να συζητήσει και να καταλήξει σε άλλον υποψήφιο, ένα αποτέλεσμα που θα ήταν πρωτοφανές και θα μπορούσε να προκαλέσει πολιτική κρίση, ιδίως δεδομένου ότι δεν υπάρχουν άλλοι προφανείς υποψήφιοι που θα μπορούσαν να περάσουν τόσο από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο όσο και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Καλή τύχη να περάσει ο Πλένκοβιτς ή ο Μητσοτάκης από αυτή την ψηφοφορία», δήλωσε ένας άλλος αξιωματούχος της ΕΕ, δείχνοντας τους πρωθυπουργούς της Κροατίας και της Ελλάδας, τα ονόματα των οποίων ακούστηκαν ως εναλλακτικές λύσεις για τη φον ντερ Λάιεν πριν από τις ευρωεκλογές.

Η ανάγκη για πολιτική σταθερότητα εν μέσω του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, η ταραχώδης προεδρία της Ουγγαρίας στο Συμβούλιο της ΕΕ και μια πιθανή αλλαγή στην αμερικανική ηγεσία τον Νοέμβριο βοήθησαν τη φον ντερ Λάιεν να λάβει την υποστήριξη των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ τον περασμένο μήνα. Τώρα, η ίδια και η ομάδα της προβάλλουν το ίδιο επιχείρημα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Related posts

Μουρούτης για Φαραντούρη: Κάνει λάθος, ασφαλώς και τρώγεται η αναβάθμιση της Standard and Poor’s

protothema.gr

Live η ενημέρωση του κυβερνητικού εκπροσώπου (15/4/24)

timesadmin

Ελληνική Λύση: Να ακυρώσει άμεσα ο πρωθυπουργός την επίσκεψη του στην Τουρκία

wp-needuser

Πιερρακάκης: Ενημέρωσε την Σακελλαροπούλου για το νομοσχέδιο με την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων

timesadmin

Πολεμικό Μουσείο: Η ευθεία επίθεση Σαμαρά, οι αιχμές Καραμανλή και η απάντηση του Μαξίμου – Το σκηνικό μιας προδιαγεγραμμένης ρήξης

timesadmin

Κουτσούμπας: Επισκέφθηκε την έκθεση ζωγραφικής και χαρακτικής της Εύας Μελά

James Rollner