Από τους Roman Ziruk, Senior Market Analyst και Matthew Ryan, Head of Market Strategy της Ebury
Η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ αυτήν την εβδομάδα αναμένεται να έχει ως άξονα τη διατήρηση αμετάβλητων επιτοκίων και την επανεκτίμηση των επόμενων κινήσεων. Η εικόνα που εμφανίζουν τα πρόσφατα οικονομικά στοιχεία παρουσιάζει συνέπεια και η αγορά φαίνεται εν πολλοίς να έχει σχηματίσει άποψη σχετικά με τις μειώσεις των επιτοκίων στο δεύτερο εξάμηνο του 2024.
Το οικονομικό τοπίο δεν έχει σημειώσει ιδιαίτερες μεταβολές από την προηγούμενη συνεδρίαση, όταν το ΔΣ της ΕΚΤ έλαβε την απόφαση μείωσης των επιτοκίων για πρώτη φορά μετά το 2019. Ο πληθωρισμός υποχώρησε ελάχιστα στο 2,5% τον Ιούνιο, παρόλο που οι πιέσεις των τιμών στο δομικό δείκτη και τον κλάδο των υπηρεσιών αποδείχθηκαν πιο επίμονες και παρέμειναν αμετάβλητες σε υψηλά επίπεδα (2,9% και 4,1% αντίστοιχα).
Στο μεταξύ, η οικονομική ανάπτυξη φαίνεται να έχει χάσει τον ρυθμό της. Ο ενοποιημένος δείκτης PMI μειώθηκε αρκετά τον προηγούμενο μήνα από 52,2 σε 50,9, ως αποτέλεσμα της πιο αργής ανάπτυξης του τομέα των υπηρεσιών και της αισθητά ασθενέστερης βιομηχανικής παραγωγής. Η εικόνα είναι αρκετά σαφής, ίσως περισσότερο από τις ΗΠΑ: Η οικονομία αναπτύσσεται, αν και με συγκρατημένο ρυθμό, ενώ ο πληθωρισμός μειώνεται, αλλά οι πιέσεις ορισμένων επιμέρους τιμών φαίνεται ότι παραμένουν.
Κατά τη γνώμη μας, η επιβράδυνση της οικονομίας ευνοεί την περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, αλλά η επιμονή των υποκείμενων πιέσεων τιμών και η αβεβαιότητα σχετικά με τη μελλοντική εξέλιξη των τιμών απαιτούν μια προσεκτική προσέγγιση. Πράγματι, κατά τη συνέντευξη τύπου μετά τη συνεδρίαση του Ιουνίου, η Κριστίν Λαγκάρντ τόνισε τη μεγάλη αβεβαιότητα σχετικά με την ταχύτητα και το χρόνο οποιασδήποτε μελλοντικής προσαρμογής των επιτοκίων.
Η κα Λαγκάρντ δε θέλησε να δεσμευτεί αναφορικά με τις μελλοντικές προθέσεις του συμβουλίου. Η απόφαση για μείωση των επιτοκίων επίσης δεν ήταν ομόφωνη, με ένα μέλος (Χόλτσμαν) υπέρμαχο μιας πιο επιθετικής στάσης, να διαφωνεί με την απόφαση αυτή. Τα πρακτικά από τη συνεδρίαση έκαναν επίσης γνωστές τις ανησυχίες και τις διαφωνίες ανάμεσα στα μέλη του συμβουλίου, επισημαίνοντας ότι η πορεία μείωσης των επιτοκίων πρέπει να γίνει με ιδιαίτερη προσοχή. Σε αντίστοιχη γραμμή κινήθηκαν και άλλα μέλη της ΕΚΤ με δηλώσεις τους μετά τη συνεδρίαση του προηγούμενου μήνα, αν και κάποιοι πρακτικά επιβεβαίωσαν τις προσδοκίες της αγοράς.
Με τα επιτόκια να παραμένουν αμετάβλητα, η προσοχή θα στραφεί στις ανακοινώσεις της ΕΚΤ την Πέμπτη, με τους επενδυτές να αναζητούν ενδείξεις για πιθανή μείωση το Σεπτέμβριο, καθώς και στοιχεία για το ρυθμό των μειώσεων. Τα σχόλια της Κριστίν Λαγκάρντ αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον.
Επιπλέον, η κα Λαγκάρντ μπορεί να ερωτηθεί σχετικά με τις κινήσεις των ευρωπαϊκών αγορών, ιδιαίτερα μετά την αύξηση της απόδοσης των γαλλικών ομολόγων πριν τις βουλευτικές εκλογές. Παρόλο που είμαστε βέβαιοι ότι θα αποφύγει τις πολιτικές ερωτήσεις, μπορεί να χρησιμοποιήσει την ευκαιρία για να καθησυχάσει τους επενδυτές ότι η ΕΚΤ παρακολουθεί την κατάσταση στις χρηματοπιστωτικές αγορές.
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, πιστεύουμε ότι η Λαγκάρντ θα επαναλάβει την προσέγγιση της λήψης αποφάσεων με βάση τα δεδομένα. Με δυο επιπλέον μετρήσεις για τον πληθωρισμό και αρκετές αναλύσεις που θα μεσολαβήσουν μέχρι τη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, δεν πιστεύουμε ότι η Λαγκάρντ θα επιδιώξει να δώσει σαφή εικόνα για την πολιτική που θα ακολουθηθεί και να δεσμεύσει με αυτόν τον τρόπο και τις επόμενες αποφάσεις του συμβουλίου. Ανεξαρτήτως όμως αυτού, με την αγορά να θεωρεί δεδομένη τη μείωση στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, δεν αναμένουμε σημαντική πτώση του ευρώ.