thetimes.gr
ebury:-Ο-Ερντογάν-στην-pole-position-για-τον-δεύτερο-γύρο-των-εκλογών-στην-Τουρκία
ΚΟΣΜΟΣ

Ebury: Ο Ερντογάν στην pole position για τον δεύτερο γύρο των εκλογών στην Τουρκία

Των Michał Jóźwiak, Matthew Ryan

“Αδιαμφισβήτητο φαβορί αυτή τη στιγμή” για την επικράτηση στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, χρίζει η Ebury, τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε ανάλυση που υπογράφεται από τους Michał Jóźwiak, Matthew Ryan. Στην ανάλυσή της η Ebury επισημαίνει το γεγονός ότι οι ψήφοι των Τούρκων είναι σημαντικές σε έναν βαθμό, καθώς η Τουρκία έχει μεταβεί σε προεδρικό σύστημα από κοινοβουλευτικό. Αξίζει επίσης να σημειωθεί η πολύ υψηλή συμμετοχή – ρεκόρ 88,9%.

Αναλύοντας την κατάσταση η Εbury γράφει πως στις προεδρικές εκλογές, τα κόμματα χωρίστηκαν κυρίως σε δύο στρατόπεδα, τη “Λαϊκή Συμμαχία, εκπροσωπούμενη από τον Ερντογάν (49,55% των ψήφων στον πρώτο γύρο)” και την “Εθνική Συμμαχία, υποψήφιος της οποίας είναι ο Κιλιτσντάρογλου (44,9% των ψήφων στον πρώτο γύρο), ενώνοντας έξι κόμματα της αντιπολίτευσης στο στρατόπεδό της”. Πέραν αυτών όπως αναφέρεται υπήρξαν και άλλοι δύο υποψήφιοι, ο Μουχαρέμ Ιντζέ που εν τέλει αποχώρησε, και ο Σινάν Ογάν, ο οποίος έλαβε το 5,1%.

Όπως γράφουν οι αναλυτές της Ebury “οι ψηφοφόροι του Ογάν θα μπορούσαν να αποδειχθούν πολύ σημαντικοί. Ο ανεξάρτητος πολιτικός, ο οποίος υποστηρίζεται από εθνικιστικά και αντιμεταναστευτικά κόμματα, δήλωσε αρχικά ότι δεν επιθυμούσε να δει κανένα από τα κουρδικά κόμματα στο τουρκικό πολιτικό σύστημα. Τελικά, ωστόσο, δήλωσε την υποστήριξή του στον Ερντογάν, που υποστηρίζεται από το κουρδικό ισλαμιστικό HÜDAPAR, μεταξύ άλλων, στις εκλογές, στις 22 Μαΐου”.

Η τρέχουσα εκστρατεία επικεντρώνεται στην τραγωδία των δίδυμων σεισμών που σκότωσαν πάνω από 50.000 ζωές. “Εικάζεται ότι λόγω της σχετικά ισχυρής του επίδοσης στον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας, όπου συγκέντρωσε σημαντικά μεγαλύτερη υποστήριξη από ό,τι υποδείκνυαν οι δημοσκοπήσεις, ο Ερντογάν δεν θα καταφύγει σε επιθετικά τεχνάσματα, αντιθέτως θα συναντηθεί με σεισμόπληκτους, δείχνοντας την υποστήριξη και τη δέσμευσή του. Ο Κιλιτσντάρογλου πιθανότατα θα αναγκαστεί να είναι πιο ενεργός, τονίζοντας την αμέλεια στους τομείς των πολιτικών ασφαλείας, της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και της παράνομης μετανάστευσης, μεταξύ άλλων”, αναφέρει η Ebury.

Σύμφωνα με τους αναλυτές: “Είναι ενδιαφέρον ότι εάν ο Ερντογάν εκλεγεί πράγματι πρόεδρος, θα ήταν η τρίτη θητεία του – σύμφωνα με το γράμμα του νόμου, η επανεκλογή μπορεί να γίνει μόνο μία φορά, ωστόσο, λόγω της αλλαγής του καθεστώτος το 2017, ορισμένοι νομικοί θεώρησαν νόμιμη την υποψηφιότητα του Ερντογάν”.

Σε αντίθεση με τις προσδοκίες πριν από τον πρώτο γύρο, που υπέθεταν ότι ο Κιλιτσντάρογλου θα μπορούσε ακόμη και να εξασφαλίσει τη νίκη με την απόλυτη πλειοψηφία, “ο Ερντογάν βαδίζει με τόλμη προς την επιτυχία” τονίζεται.

Αξιοσημείωτη είναι η κατάσταση στις σεισμόπληκτες περιοχές. Όπως γράφει η ανάλυση της Ebury “παρά τις πολύ αργές και κακώς οργανωμένες προσπάθειες από το κόμμα του νυν προέδρου για τον περιορισμό των αρνητικών επιπτώσεων των σεισμών, οι ψηφοφόροι σε αυτές τις περιοχές αποφάσισαν ότι είναι ο καλύτερος, ο πιο έμπιστος ηγέτης σε μια περίοδο κρίσης”.

“Η μεγάλη, αν και πολύ διαφορετική, αντιπολίτευση που σχηματίστηκε από τον Κιλιτσντάρογλου αποδείχθηκε επίσης εύκολος στόχος για τον Ερντογάν, καθώς κατάφερε να αποδυναμώσει την ενότητα του στρατοπέδου των αμφισβητιών με τις επιθέσεις του”, γράφει η Ebury, επισημαίνοντας ότι αρνητικό ρόλο έπαιξε και το κουρδικό και αλεβίτικο υπόβαθρο του Κιλιτσντάρογλου, το οποίο “αποθάρρυνε ορισμένους θρησκευτικούς και συντηρητικούς κύκλους – το πλεονέκτημα του Ερντογάν ήταν ιδιαίτερα εμφανές σε μικρότερες αγροτικές πόλεις”.

Τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των εκλογών, τα οποία η Ebury χαρακτηρίζει “μια πολύ πιο δυναμική απόδοση του Ερντογάν από ό,τι είχαν προβλέψει οι δημοσκοπήσεις”, συνέβαλαν σε ένα πολύ μέτριο sell-off 0,5% της τουρκικής λίρας έναντι του δολαρίου ΗΠΑ αμέσως μετά το άνοιγμα της Δευτέρας. Από τότε, η λίρα έχει χάσει συνολικά περίπου το 2% της αξίας του. Ωστόσο, αυτό δεν είναι ένα ασυνήθιστο φαινόμενο. Το περασμένο έτος σημειώθηκε αύξηση στην ισοτιμία δολαρίου/λίρας κατά σχεδόν 24%.

Όπως γράφουν οι αναλυτές της Εbury “μια νίκη του πιο φιλοευρωπαϊκού Κιλιτσντάρογλου θα βοηθούσε, πιστεύουμε, να ανακτηθούν ορισμένες από αυτές τις απώλειες, ενώ η αγορά πιθανότατα θα αποδεχόταν με ήρεμο τρόπο μια νίκη του Ερντογάν”, ενώ επισημαίνουν ότι “τη στιγμή της συγγραφής της ανάλυσης, ο Ερντογάν είναι αδιαφιλονίκητο φαβορί για να κερδίσει τις εκλογές, με τους bookmakers να τοποθετούν περίπου 95%” των πιθανοτήτων πάνω του.

Related posts

Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τουρκικές υπερπτήσεις: Συντονισμός και συζήτηση και όχι προκλητικές ενέργειες στις διαφωνίες

timesadmin

Μεγάλης κλίμακας στρατιωτικά γυμνάσια ξεκίνησαν ΗΠΑ και Ισραήλ

timesadmin

De Cos (ΕΚΤ): Ανοδικοί οι κίνδυνοι στις προοπτικές του πληθωρισμού

timesadmin

Μολδαβία: Χιλιάδες διαδηλωτές ζήτησαν την παραίτηση της κυβέρνησης λόγω της αύξησης των τιμών της ενέργειας

timesadmin

Μακρόν: Η Ευρώπη μας είναι η ειρήνη, είναι αυτό που μας προστατεύει από κρίσεις και πολέμους

timesadmin

Σύνοδος Κορυφής: “Θα εργαστούμε μέχρι να έχουμε ένα πλήρως αποδεκτό κείμενο”, λέει Ευρωπαίος αξιωματούχος

timesadmin