ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

DBRS: Κρίσιμη η παράταση του “Ηρακλή” στην Ελλάδα για τις προοπτικές των ευρωπαϊκών NPLs το 2024

Της -

Η ευρωπαϊκή αγορά τιτλοποίησης κόκκινων δανείων επιβραδύνθηκε σημαντικά το 2023: καμία από τις συναλλαγές που τέθηκαν σε αναμονή αφότου η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα άρχισε να αυξάνει τα επιτόκια, δεν “ενεργοποιήθηκε” κατά τη διάρκεια του έτους, όπως σημειώνει ο οίκος αξιολόγησης DBRS σε σημερινή του ανάλυση. Εκτός από ελάχιστες εκδόσεις που επικεντρώθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες του έτους, η δραστηριότητα σε αυτήν την κατηγορία περιουσιακών στοιχείων ήταν η πιο “ήσυχη” από την περίοδο της επανεκκίνησής της το 2016 και μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση. Φέτος πάντως, ένας σημαντικός παράγοντας που πρέπει να ληφθεί υπόψη για το περιβάλλον των ευρωπαϊκών NPLs είναι η παράταση του ελληνικού προγράμματος “Ηρακλής”.

Γενικότερα, η DBRS αναμένει ότι το 2024 οι προοπτικές αξιολόγησης θα παραμείνουν σταθερές σε όλες τις χώρες που καλύπτει, με σταθερές πιστωτικές προοπτικές για τις περισσότερες από αυτές. Διατηρεί ωστόσο τις αρνητικές πιστωτικές προοπτικές που δίνει για την Ισπανία και την Ιταλία –τις δύο χώρες όπου ορισμένες από τις συναλλαγές NPLs  δυσκολεύτηκαν να προχωρήσουν τα τελευταία χρόνια, συμπεριλαμβανομένης της καθυστέρησης των προοπτικών ανάκαμψης και, σε ορισμένες περιπτώσεις, ενός αναθεωρημένου χαμηλότερου ποσού συνολικής ανάκτησης.

Βασικός παράγοντας για φέτος στον ευρωπαϊκό χώρο των NPLs είναι, κατά τον οίκο, η πρόσφατη επαναφορά του Ελληνικού Σχεδίου Προστασίας Περιουσιακών Στοιχείων (HAPS), του γνωστού “Ηρακλή”, το οποίο εγκρίθηκε στις 4 Δεκεμβρίου 2023 με συνολικό εγγυημένο ποσό 2 δισ. ευρώ τιτλοποιημένων ομολόγων και νέα ημερομηνία λήξης στις 31 Δεκεμβρίου 2024 (εκτός εάν παραταθεί με μεταγενέστερο διάταγμα). 

Η DBRS προβλέπει ότι πολλές από τις ελληνικές τράπεζες, τόσο συστημικές (Alpha Bank, Eurobank, Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος και Τράπεζα Πειραιώς) όσο και άλλες μη συστημικές τράπεζες, θα επωφεληθούν από αυτήν την παράταση του προγράμματος και θα τιτλοποιήσουν ορισμένα ή όλα τα αποθέματα NPL που απομένουν πριν από τη λήξη της εγγύησης. Η ανανέωση της εγγύησης συνοδεύεται από δύο βαθμίδες αυστηρότερης απαίτησης αξιολόγησης BB (υψηλή), καθώς το προηγούμενο πρόγραμμα απαιτούσε BB (χαμηλό), αλλά όπως και πριν, δεν απαιτεί την κρατική αξιολόγηση, κάτι που είναι σημαντικός λόγος για την απουσία αξιολογήσεων για τις ελληνικές τιτλοποιήσεις NPLs.

H αγορά εκτιμά ευρέως ότι δεν αναμένεται ανανέωση του ιταλικού Garanzia Cartolarizzazione Sofferenze (GACS) φέτος και, ως εκ τούτου, οι προσδοκίες για τις ιταλικές εκδόσεις NPL το 2024 σε όρους όγκου παραμένουν χαμηλές. Σε άλλες χώρες πάντως, όπως εκτιμά η DBRS, ενδέχεται να εισαχθούν νέα συστήματα παρόμοια με το σύστημα GACS της Ιταλίας και τον “Ηρακλή” της Ελλάδας, ένα παράδειγμα του οποίου είδαμε πέρυσι στο Σαν Μαρίνο.

Τέλος, και σε ό,τι αφορά τις συναλλαγές NPL σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες (κυρίως Κύπρο, Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία και Ηνωμένο Βασίλειο), η DBRS αναμένει ότι οι εκδόσεις senior τίτλων κατά τη διάρκεια του 2024 θα κινηθούν σε γενικές γραμμές στα ίδια επίπεδα με αυτά που είδαμε κατά τη διάρκεια της περιόδου μετά την πανδημία και πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία (2021-2022), δηλαδή σε 200 έως 400 εκατ. ευρώ ετησίως, δεδομένου ότι τα επιτόκια πλέον σταθεροποιούνται. 

Γενικότερα στην ευρωπαϊκή αγορά, όπως εκτιμά ο οίκος, όπως και το 2023, η τρέχουσα χρονιά μπορεί επίσης να φέρει τιτλοποιήσεις μικρότερων χαρτοφυλακίων NPL, επαν-εξυπηρετούμενα χαρτοφυλάκια δανείων που ενδέχεται να εκποιηθούν από υφιστάμενες τιτλοποιήσεις και άλλες συναλλαγές μικτής κατηγορίας περιουσιακών στοιχείων που αφορούν μη εξυπηρετούμενα δάνεια και δάνεια που είναι απίθανο να πληρωθούν.

Related posts

Τράπεζα Πειραιώς: Έκτακτα μέτρα στήριξης των πληγέντων από τις πυρκαγιές

wp-needuser

Tι θα προβλέπει η νέα ρύθμιση για τους οφειλέτες συνταξιούχους

timesadmin

Πόσο θα κοστίζει η νέα τουριστική βίζα για τους Τούρκους

timesadmin

Κοινωνικό Τιμολόγιο: Ενισχύσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος για 730.000 νοικοκυριά

timesadmin

ΟΟΣΑ: Στην Ελλάδα και την Ισπανία η μεγαλύτερη μείωση της εργασιακής ανασφάλειας

wp-needuser

Ανέκαμψαν οι χορηγήσεις δανείων τον Σεπτέμβριο – “Αγώνας δρόμου” στις τράπεζες για τους στόχους

timesadmin